Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V centre rozprávania sú osudy rodiny muránskeho majstra Martina Pichandu z istej dediny hornatého Liptova od konca minulého storočia po prvé desaťročia nášho storočia. Na začiatku filmu sme Martina zastihli pri oslave jeho šesťdesiatky, obklopeného nielen najbližšími, ale aj chlapmi z murárskej partie, susedmi a poprednými predstaviteľmi obce, ktorí si obľúbili jeho humor a svojskú životnú filozofiu. Prvá časť sleduje jeho poslednú cestu s murárskou partiou na Dolnú zem. V nej sa rozvíjajú aj príbehy Pichandových detí: Valentove ľúbostné pletky s rovesníčkou Hankou i statkárskou dcérou Hermínou, ktorú mal zdokonaľovať v nemčine. Samovo súperenie s Maďarom Belányim o Máriu Dudáčovú, spontánna a predbežne nekomplikovaná láska Martinovej dcéry Kristíny a drevorubača Mateja Sroka. Zaujímavé sú aj osudy ďalších postáv a postavičiek, ktoré kráčajú v ústrety novému storočiu. (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak týmto to začalo. Prvý diel by som prirovnal k puberte: všetci okolo vás sú mladí a plní života, na smrť nikto nemyslí, je to čosi strašne vzdialené, vari akoby to ani neexistovalo a každý nad 40 vám pripadá ukrutne starý.  Áno, na scéne sa raz za čas vyskytnú problémy, ale pôsobia dojmom, že sa dajú poľahky zmiesť chrbtom ruky zo stola a obloha zase bude slnečná, bez jediného oblaku. Múračky, geniálny kasting, zamurovanie sa v pivnici, neskutočná atmosféra á la magický realizmus. Myslím si, že Jakubiskove nápady mohli občas priamo počas natáčania na pľaci niektorým členom štábu (možno i hercom, netuším) pripadať bizarné, nevhodné a pritiahnuté za vlasy, ale skvelé je, že akonáhle sa to správne zostrihalo a ozvučilo, bol výsledok neskutočný (pekným príkladom je samotná tisícročná snová včela, ktorá vyzerá keď sa to tak vezme príšerne, ale natočené je to tak úžasne a „fantazijne“, že vás to dostane do kolien). ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Velkolepá podívaná kdysi, však s odstupem let možná ještě lepší. Záře Jakubiskových počinů není pro každé oko, no na mě většinou funguje. Perfektní výběr herců, atmosféra, scénář, kamera, parádní výprava, hudba, ze všeho vytěženo nejvíc, žádné hluché místo. Jakubiskův majstrštyk! ()

Eire 

všetky recenzie používateľa

Prva cast 75% potom to slo rychlo do dejin MRH (medzinarodneho robotnickeho hnutia).... Poplatne dobe. V 83 musel ist Duri jakubisko sudruhom na ruku. Az keym si nesadol na konar s Bolkom a bolo mu dobre. Dockaj casu jak HUS KLASU. ;-D ()

Reklama

Reklama