Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planéta Aeon si žije svoj každodenný život pod dohľadom trojice sĺnc. A tak sa jej obyvatelia tešia z neustáleho prídelu denného svetla. Keď však z oblohy bez stopy zmizne jeden zo zdrojov svetla, zavládne medzi obyvateľmi panika. Podľa istého proroctva totiž raz v miléniu dochádza k javu, keď sa stratia všetky tri slnká a nastane kolaps civilizácie. Zatiaľ čo astronóm a otec mesta Aton (David Birney) horúčkovito hľadá riešenie tejto situácie, slepý prorok Sor (Alexis Kanner) pripravuje koniec sveta. Prichádzajúca noc dá za pravdu len jednému z nich. (beso74)

(viac)

Recenzie (4)

beso74 

všetky recenzie používateľa

Bez peňazí je ťažko natočiť nejaký aspoň priemerný film. Ešte ťažšia úloha je to v prípade, že má isť o sci-fi a navyše, podľa poviedky, ktorá sa blíži takmer dokonalosti. Keď navyše tvorcovia v úsilí ušetriť vyhodia zo scenára väčšiu polovicu zaujímavých aspektov, vznikne bezkrvná zlátanina o odvrátení konca sveta, kde sa mdlé postavy snažia o zničenie nervovej sústavy diváka. Oproti poviedke je tak nepochopiteľne zredukovaný počet sĺnc zo 6 na 3, celý príbeh totálne zjednodušený do fatálneho stretnutia veda vs. náboženstvo. Otec mesta a astronóm v jednej osobe Aton (ach, aké príznačné), predvádzajúci sa na plátne ako unavená a dorobená pornohviezda pracujúca na záchrane ľudstva a proti nemu, ako ináč slepý prorok Sor, snažiaci sa o naplnenie strašného proroctva. Výsledkom je obrovitánska porcia nudy, ktorú ukončí až poriadne trápne finále. Súhlasím s Petike, z tohoto starý Asimov určite nemal radosť... ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Myslel jsem, že to bude nějaký zakopaný poklad, ke kterému jsem se dostal, zajímavé sci-fi, které by stálo za to vidět, ale ukázalo se, že to je akorát roztahaný příběh o jedné sektě na jiné planetě, příběh, který je neskutečně nudný a který vlastně ani moc sci-fi není. Mohl by se odehrát v podstatě kdekoli a kdykoli. ()

Petike odpad!

všetky recenzie používateľa

Ukážkový príklad adaptácie, ktorá nie je vôbec ale vôbec adaptáciou, ale obyčajným zbastardením výbornej predlohy. Toto nemá - až na názov a fragment pôvodnej zápletky - absolútne nič spoločné s Asimovovým Príchodom noci. Je mi ľúto, že sa Asimov musel dozvedieť o existencii tohto filmu. Zlosť, ktorú v ňom vyvolal, mu hádam aj skrátila život o pár rokov. ()

Zaujímavosti (1)

  • Autor literární předlohy, legendární spisovatel Isaac Asimov, na tuto smutnou adaptaci ve své autobiografii "Já, Asimov" vzpomínal: "Před pouhými několika lety se stalo, že Doubleday komusi prodal opci na mou povídku "Soumrak" a že se těmto lidem skutečně podařilo natočit podle ní film. Dozvěděl jsem se o tom teprve tehdy, když mi to řekli známí, kteří se o jeho chystané přemiéře dozvěděli z filmového magazínu Variety. Nikdo mě při výrobě filmu nekonzultoval a scénář jsem vůbec neviděl. Zatelefonovala mi jistá žena se zprávou, že premiéra bude v arizonském Tusconu. Rozhodně jsem nehodlal cestovat do Tusconu, abych film viděl. "Kdy bude newyorská premiéra?" zeptal jsem se. "New York je dost drahý," odpověděla. Po těchto slovech mi došlo, že film byl natočen za pouhých pár grošů, a byl bych rád věděl, jak je mizerný. V těch několika málo městech, kde se promítal, se v reklamách velkým písmem všude objevovalo moje jméno a lidé na něj proto chodili. Pak začaly přicházet dopisy a já jsem věděl, že se potvrdily moje nejčernější obavy. Všichni se svorně shodovali na tom, že je to nejhorší film v dějinách kinematografie a že mou povídku ani v nejmenším nepřipomíná. Někteří lidé dávali za ten film vinu mně, jako bych byl jeho režisérem, a přinejmenším jeden z nich chtěl vrátit vstupné. Musel jsem rozesílat dopisy na všechny strany a vysvětlovat, že jsem s ním neměl nic společného. Film naštěstí téměř okamžitě po svém uvedení zemřel zaslouženou smrtí a já mohu jen doufat, že nikdo, kdo ho viděl nebo kdo o něm kdy slyšel, už si na něj nevzpomíná." (NIRO)

Reklama

Reklama