Reklama

Reklama

Rivali pod červeným slnkom

  • Česko Rivalové pod rudým sluncem (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Jaro 1871, japonský velvyslanec, doprovázený dvěma samuraji, jede v soukromém vagónu Transkontinentálního expresu na návštěvu k prezidentovi Spojených států, aby mu přivezl velmi cenný dar – samurajský meč nevyčíslitelné hodnoty. Do vlaku však nastoupili i členové bandy vedené desperáty Linkem a Gotchem. Zajímá je poštovní vůz, který převáží zlato, jež je střeženo vojenskou kavalérií. Zlato je uloupeno, ale jejich pozornosti neujde bohužel soukromý vagón. Jeden ze samurajů je zabit, cenný meč ukraden. Samuraj Kuroda má sedm dní na to, aby přinesl meč zpátky. Uprostřed Divokého západu stojí člověk, který žije a koná podle kodexu bušidó, zákona samurajů... Rudé slunce je western natočený v roce 1971 s mezinárodním obsazením. V hlavních rolích se vedle sebe objevil americký představitel tvrdých mužů Charles Bronson, legenda japonských filmů Toširó Mifune, francouzský herec Alain Delon a švýcarská herečka Ursula Andressová. Film byl natočen ve Španělsku britským režisérem Terencem Youngem. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (184)

classic 

všetky recenzie používateľa

Od režiséra prvých troch "bondovských" dobrodružstiev a vskutku nadštandardne excelentného, kriminálneho príbehu, som skrátka očakával asi oveľa viac, než čo mi v skutočnosti ponúkol, keďže sa považujú za jednoznačne tie najlepšie spracovania z tejto inak extrémne dlhočiznej série, datujúcej sa až do roku 1962. Na príčine bude zrejme zmena žánru z akčného thrilleru na dobrodružný western, čo sa mu až tak očividne ne(po)darilo skĺbiť do výsledného zovretia, ktoré mi prišlo strašne uťahané a mimoriadne "roztržité", že vďaka tomu som začal postupne znižovať, už aj tak naštrbené hodnotenie, keď tomu bohužiaľ nepomohlo ani bujné poprsie nádhernej Uršuly Andressovej, ktorým si ma chcela omotať okolo prsta ! Síce nepopieram, že je to jej "tajná zbraň", ale na druhej strane si zase myslím, že hereckého talentu na rozdávanie príliš nemá, ktorého určite skôr majú dvaja protagonisti → Charles Bronson a Toširó Mifune, kedy niekdajší, dvorný herec → režisérskeho velikána Akiru Kurosawu, v podstate stelesňuje opäť to isté, t.j. hrdinského samuraja, len samozrejme zmenil prostredie, a tak teda nič nové pod slnkom, jedine tak kvitujem najmä to, že sa spomínaní, obidvaja hereckí matadori, voľakedy objavili v legendárnych "sedmičkách" na ten istý spôsob, že zainteresovaní diváci už teraz vedia, čo mám tým na mysli... Ansámbel ešte dopĺňa i charizmatický Francúz Alain Delon, ktorý bol v role antagonistu až nadmieru "charizmatickým", čo mimochodom prinášalo so sebou i kopec (ne)predvídateľných situácií, z ktorých sa vysomáriť bol miestami dosť veľký problém. Asi vôbec najväčší "kameň úrazu", vidím doslovne v prekombinovanom scenári, kvôli čomu sa postavy správali nielen zvláštne, ale aj samotná réžia sa tomu väčšinou prispôsobovala, že do toho súčasne zamiešala i ďalšiu problematiku, automaticky sa spájajúcu s novodobými osadníkmi, čiže divák si už pomaly ani nevedel dať rady s tým, na čo sa to vlastne pozerá, keď mal popritom i reálne zdanie, že ten film netrvá "len" 2 hodiny, ale aspoň o dobrú hodinku viacej... ? Nebyť možno ozaj ukážkovej kompozície obrazu pod taktovkou Henriho Alekana a pohodovej hudby môjho obľúbencaMauricea Jarreho, tak som presvedčený, že výsledok by bol ešte horší, než je zrovna v tomto prípade, čiže dve hviezdičky nakoniec udeľujem predovšetkým za jednak technickú zložku filmu, doplnenú i o príjemný posluch tohto soundtracku. ()

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Setkání rozdílných kultur v neobvyklém prostředí (alespoň pro jednu) je od dávných dob atraktivním tématem, které ovšem velmi často bývá zpracováno povrchně a autor se v něm vyznává z faktu, že o té kultuře jemu cizí se dočetl z útlé knížečky, tudíž jí nerozumí, ale zároveň by nám v interview řekl, jak ho strašně zajímá a fascinuje. Proto stvoří hrdinu - zástupce kultury - sice mělkého, ale zato opravdu hrdinského a bezchybného. Svou jinakost musí představit tak, aby ji i ten nejnedovtipnější divák pochopil. Tím autor své dílo samozřejmě ještě zplošťuje, na což má ovšem po ruce připravenou výmluvu, že on chce hlavně lidi bavit. Jenže, dámy a pánové, je opravdu tak zábavné sledovat lineární naháněčku jednoho chlapíka a hádky dvou pronásledovatelů o tom, co s ním po dostižení udělají (zabít hned nebo až po výslechu)? Za předpokladu, že vám stačí trocha střelby, sekání mečem a pohled na odhalená prsa Ursuly Andress, určitě je. Silné **. ()

Reklama

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Představte si mnohonásobně horší variaci Leoneho a máte podobu Krvavé slunce. Docela zábavná westernová odpočinková jízda. Krom hudby to nemá žádnou slabou složku, na druhou stranu to ani nemá žádnou silnou. Pohodová podívaná, která neurazí, nenadchne, rozhodně času stráveného u ní nebudete litovat, ale je to hlavně díky hercům, kteří svým dosti plochým postavám dokázali vdechnout nějaké kouzlo. Spojit Mifuneho s Bronsonem se překvapivě ukázalo jako dobrý tah. Menší výtka směřuje i ke stopáži, myslím že by bývalo jen prospělo trochu více prostříhat. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Revolver, meč?...Smrť je iba smrť..."Super hviezdne obsadenie a spojenie západnej a východnej kultúry sľubuje zaujímavé dobrodružstvo. To nakoniec i dostaneme a na cestu za pomstou, peniazmi a zlom, ktoré stelesňuje A. Delon sa vydávajú Ch. Bronson a T. Mifune. Neskôr sa k nim pridáva dlhonohá a pôvabná U. Andress. Ich vzájomná cesta je nechcená, vynútená, ale o to silnejšie priateľstvo sa medzi nimi postupne buduje. O ceste k nemu (a peniazmi!) je tento film. Humor, ktorý je postavený predovšetkým na odlišnosti kultúr mi sedel. Čo je viac, revolver alebo meč? Kto je viac, samuraj alebo kovboj? 70%. ()

Amarcord_1 

všetky recenzie používateľa

90% - Dokonale fungující splácanina se skvělou hudbou Maurice Jarrea. Zatraceně nebezpečný zlosyn Alain Delon, vtipný, lidský i drsný Charles Bronson, chladný, hrdý a elegantní Toshiro Mifune a strašně sexy Ursula Andress (v angličtině věru libozvučné příjmení fungující jako praktický imperativ!!!). Dostalo mě to jako malého mrňouse, dostává mě to i jako stárnoucího mrňouse. Nač ta zdejší přísnost? ()

Galéria (184)

Zaujímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo ve Španělsku. (Terva)
  • Hlavní role ztvárnili představitelé 4 různých národností, a to Američan Charles Bronson, Japonec Toshiro Mifune, francouzský herec Alain Delon a Ursula Andress, která je ze Švýcarska. (Terva)

Reklama

Reklama