Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý požiarnik (Jeffrey Hunter.) chce pomstiť smrť svojho otca, no obrovský požiar, proti ktorému musí so znepriatelenými kolegami bojovať, im všetkým prinesie zmierenie. Malý, ale pekný dobrodružný film je adaptáciou románu Georga R. Stewarta "Oheň" a za pozretie (v prípade že ho niekde zoženiete) stojí najmä kvôli veľmi autentickému zobrazeniu hektického života požiarnikov. (POMO)

(viac)

Recenzie (4)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých lepších hasičských filmov, na ktorom sa ale podpísal zub času. Z dnešného pohľadu je tá časť v horiacom lese natočená nie až tak napínavo, ako by mohla byť. Síce na rozdiel od súčasných filmov aspoň vidno, že ten oheň je skutočný, nie počítačový, ale celé mi to prišlo hrozne schematické a predvídateľné. A tá bitka v horiacom lese bola trošku mimo, tu tam vsunuli len preto, aby sa aspoň niečo zaujímavé dialo. Widmark taký štandard, Hunter bol o niečo zaujímavejší, Boone výnimočne nie v úlohe zloducha a Bronsona takmer prehliadnete keď okrem svojho mena nemal iný text. 70% Inak ľtujem hasičov v tej dobe, pustia ich z lietadla do lesa len s lopatami, všade okolo oheň, poraďte si ako chcete. Žiadne hasenie pomocou vrtuľníkov s bambi vakmi, dokonca ani protipožiarne odevy pre tých, čo sa smažia uprostred ohňa. To musela byť veľká úmrtnosť pri tomto povolaní. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Tento film sa zohnat neda. Nikdy u nas oficialne nevysiel, kopia jestvuje len po US archivoch, filmovych archivoch. Do Filmoteky je film nezohnatelny, da sa vsak pozriet na ruskych kanaloch. Rusi su fanatici, ovsem treba vediet rusky. I ked ten rusky dabing casto stoji za hovno - 1 clovek dabuje 20 ludi monotonne, bez zmeny farby hlasu, bez intonacie ..... no proste Rusi. Ale aj tak som rad a vdacny, ze som to videl. Rezisersky je to ciry priemer, behom casu film hodne zostarol a dnes uz je pravom v zabudnuti. mam rad starinky a objavujem stare zabudnute filmy - preto sa to oplati vidiet. Len vidiet, film je inak nezohnatelny : 60 % ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Skvelo obsadená dráma o hasičoch lesných požiarov, ktorá je postavená predovšetkým na exteriéroch (interiérové štúdiá sú tu minimálne) a práve preto pôsobí vzhľadom celkom autenticky. Záverečné hasenie požiaru spojené s akciou a drámou je vzhľadom na dobu vzniku spracované pozoruhodne. Nevyhne sa síce niektorým dobovým i nadčasovým klišé, zápletka je iba jednoduchá, ale zasa ponúka svižné tempo a dostatočný ťah na bránku. Zaujímavý je aj z pohľadu dobového systému boja s lesným požiarom či použitia zariadení súvisiacich s hasením a výcvikom. Richard Widmark je ako vždy výborný ťahúň, Boone a Jeffrey "Christopher Pike" Hunter mu zasa slušne sekundujú. V drobnej roliach sa mihnú aj vtedy neznámi Bronson a Crenna. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Veľmi kvalitný film, dokonca by som povedal, že snímok nastavil akúsi šablónu, ktorou sa riadili katastrofické filmy nasledujúcich dekád. Richard Widmark je síce hviezdou filmu, ale priestor má každý zúčastnení, osobne by som vyzdvihol Richarda Booneho. Poctivý príbeh je podporený kvalitným spracovaním, na dobu vzniku absolutórium. Štvrtá recenzia. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (3)

  • Podľa správy z edície Hollywood Reporter zo 6. júla 1951, zábery z požiaru v národnom lese Gila v Novom Mexiku nasnímal špeciálny kamerový štáb, ktorý ich vo filme použil. (westerns)
  • Natáčalo sa v Scapegoat Wilderness, nedaľeko Lincolnu v Montane. (westerns)
  • Gregory Walcott v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama