Reklama

Reklama

V mestečku St. Creek je jednotka kavalérie pod vedením kapitána Georga (Lloyd Bridges), aby pomohla s presťahovaním kmeňa Čejenov z tohto územia do rezervácie v Oklahome. Náčelník Žltý Vlk chce urobiť všetko pre to, aby mohol jeho kmeň na tomto ich odvekom území ostať a tak ponúkne za túto možnosť kapitánovi nálezisko zlata. Pri odchode z mesta je náčelník chladnokrvne zastrelený a jeho syn plánuje krutú pomstu. Krviprelievaniu chce zabrániť bývalý šerif Tate (Rory Calhoun), ktorý miluje náčelníkovu dcéru Pretty Willow (Joanne Gilbert), no zastaviť nového náčelníka, ktorý nenávidí belochov a na druhej strane kapitána, ktorý nenávidí Indiánov a zároveň túži po ich zlate, nebude také jednoduché. (Dale)

(viac)

Recenzie (2)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Už na začiatku, keď vidíme kráčať dvojicu Indiánov, som tušil, že to asi nebude taký zvyčajný dobrodružno-akčný western, aké sa v tej dobe točili. A veľmi skoro sa moje domnienky potvrdili, keď sa po ich príchode do mestečka v plnej nahote odhalila nenávisť obyvateľov k tejto rase, čo vyústilo v zákernú vraždu náčelníka priamo na ulici. A v tomto duchu sa nesie celý film, ktorý sa nebojí priznať pravdu o násilnom premiestňovaní pôvodných obyvateľov do rezervácií, ani to, že Indiánov armáda a bežní ľudia brali ako niečo podradné. Máme tu výborné dialógy, silné myšlienky, zaujímavé charaktery a slušných hercov. Zaujímavú rolu ma Gloria Grahame, ktorá je takisto plná nenávisti k Indiánom, ktorí zabili jej manžela a veľmi ťažko nesie to, že muž, ktorého miluje, dáva pred ňou prednosť práve Indiánke. Lloyd Bridges si tu strihol riadneho hajzla a zjavne si to užíval. Pre mňa nie príliš známy Rory Calhoun zvládol úlohu kladného hrdinu tiež solídne. Akčných scén si tu veľa neužijeme, no zato môžeme byť svedkami porušeného tabu ohľadom zabitia malého chlapca, čo je celkom drsné. Proste deti a psy sa vo filmoch nezabíjajú. Pre mňa veľmi milé prekvapenie, keďže som od toho veľa nečakal a dočkal som sa silného zážitku, aký som už dlhšie pri westerne nemal. ()

MacGuffin 

všetky recenzie používateľa

V roce 1868 se americká armáda pouští do brutálního vyhnání cheyenského kmene z jejich území, aby je přestěhovali do rezervace. Scout Tate (Rory Calhoun) se do jedné z indiánek zamiloval a zahajuje proti armádě boj, chce přestěhování zabránit... ()

Reklama

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Sonore (Kalifornia). (westerns)

Reklama

Reklama