Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadčasové podobenstvo o úlohe, ktorú pri rozpútavaní revolúcií a povstaní zohrávajú ekonomické záujmy veľmocí. Cynický a pragmatický britský agent William Walker prichádza v 19. storočí do Queimady, portugalskej kolónie na Antilách. Jeho cieľom je rozpútanie revolúcie, ktorá by Veľkej Británii priniesla ekonomický zisk. V nosičovi José Doloresovi spoznáva potenciálneho vodcu vzbury. Revolúcia je úspešná - portugalské sily sú vyhnané z ostrova a moc za podpory britskej vlády preberá dočasný prezident. Uplynie niekoľko rokov a William Walker prichádza na jeho pozvanie do Quiemady opäť, tentokrát s cieľom potlačiť revolúciu, ktorá ohrozuje ekonomické záujmy Veľkej Británie. Jej vodcom je José Dolores... (STV)

(viac)

Recenzie (60)

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Skvělý film. Takřka učebnicový průvodce revolucí. Jak se začíná, jak probíhá i jak proti ní státní moc zasahuje. Vše je samozřejmě umělé a organizované zvenčí, za zcela jiným účelem než je zlepšení životních podmínek revolucionářů. Tak jako bylo u všech povstání a revolucí v novodobé historii. Úžasný Marlon Brando v roli agenta, výborný je i jeho černošský protihráč. Konec nezklamal, celý film je zkrátka na plné hodnocení. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,CIVILIZÁCIA NÁLEŽÍ BIELYM. ALE AKÁ CIVILIZÁCIA A AKO DLHO?" __ Nepríliš známy historicko-dobrodružný film voľne inšpirovaný skutočnými postavami a udalosťami, ku ktorému som sa dostal vďaka hudbe Ennia Morriconeho ozdobenej nezabudnuteľným ústredným motívom "Abolison", ktorý je v mnohom možné označiť za to najlepšie, čo maestro zložil (inšpiráciu pre neskoršiu "The Mission" bral určite aj odtiaľto). Čo však na filme najviac zaujme je jeho realistické podanie života čiernych otrokov na trstinových plantážach. Marlon Brando sa svojej úlohu zhostil naozaj skvelo, rovnako tak ako aj neherec Evaristo Márquez (povolaním skutočný robotník na plantáži) - vodca povstania a zároveň figúrka v rukách ctižiadostivého Branda - José Dolores , ktorý na žiadosť režiséra nahradil pôvodne plánovaného Sidneyho Poitiera. Quiemada sa tiež môže pochváliť solídnou výpravou, síce trocha usekávajúcim, no zároveň tiež dynamickým strihom. Na škodu je myslím, že vo filme sa neobjavila aspoň jedna celistvejšia bojová scéna a v mnohom zbytočne zauzlený (i keď ideovo bohatý) scenár robí pomerne jednoduchú zápletku naoko náročnejšou. Zo silnejších 4* na plný počet v hodnotení dvíha film fakt, že netuctové staršie filmy mám v obľube. (film prvý krát videný 30. 9. 2008 v ten deň aj napísaný pôvodný komentár, 1. 6. 2009 prerobený) ()

Reklama

italka63 

všetky recenzie používateľa

Malinko mi to přišlo nevěrohodné, ale Marion Brando byl jako vždy famózní. Kolonizační válka Britské koruny na ostrově s cukrovou třtinou, kde zájmy Královské společnosti pro obchodování s cukrem hájí její vyslanec. A ten vlastně sám stvoří odpor domorodců proti nadvládě, který vyústí v místní válku. ()

Faidra 

všetky recenzie používateľa

Vzpomínky na filmový klub vol.2 aneb můj tatínek považoval děti za chytřejší dospělé a dětské filmy nebo knihy zásadně neuznával, takže jsem s ním tuhle spálenou revoluci absolvovala v deseti letech a matně si vzpomínám, že se mi jakýsi zděšený spoludivák během Walkerovy přednášky o rozdílech v nákladech na bílou manželku a domorodou kurtizánu pokoušel zacpat uši. Znovu jsem si zopakovala Ostrov v ohni s odstupem nějaké té dekády a přidávám čtyři důvody pro čtyři hvězdičky. Za prvé podvratný kousanec do paty postkolonialismu, po kterém zhořkne i čaj oslazený třemi vrchovatými lžičkami a potvrdí starou pravdu, že máte-li problémy, uspořádejte revoluci – protože dostanete příležitost zjistit, že jste předtím vlastně žádné problémy neměli. Za druhé ukázková práce s neherci, od které by se i Forman mohl něco přiučit. Za třetí nejednoznačná role britského aristokrata, co s rozmyslem vymkne dobu s kloubů, aby byl následně povolán k nasazení dlahy. Za čtvrté miláček Marlon, odhodlaný bojovník za lidská práva předtím, než to bylo cool, při jedné z posledních příležitostí, kdy k mu ke scénářem předepsané projížďce na ostrově stačil kůň a United Artist za tímto účelem nemuselo InGenu zadávat zakázku na výrobu mastodonta... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Marlon Brando sám nazval toto za svoj životný výkon a skutočne tu herecký dáva svoju rolu z Krstného otca ľavou zadnou. Film určite nie pre všetkých, ale myšlienka pre všetkých už je, pretože ostáva aktuálna aj dlhých desaťročiach. Presne tak sa dejú tie prodemokratické, liberalizujúce revolúcie vo svete. Si s nami? Tak buď kľudne aj diktátor? Nie si už s nami? Necháme ťa obesiť. V podstate podobný osud zdieľal Fidel Castro, ktorého Američania dosadili a keď sa im vysral na hlavu, stal sa nepriateľom číslom jedna. Tých štátov a príklad sú desiatky. O žiadnu demokraciu ani ľudské práva nikdy nešlo, to by snáď nebola spojencom Saudská Arábia, že? Skutočne v tomto ohľade nadčasový film, ktorý otvára oči aj na druhú stranu, hoci niektorých ťažko presvedčiť, že ten imperializmus a mocichtivosť nie je len vo východnej časti sveta, zvyčajne si úmyselne tlačia do očí chemoprén, len aby nevideli a mohli sa pridať, ako alkoholik Heger povedal, "na tú správnu stranu dejín". ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (21)

  • Okrem Marqueza aj mnohí ďalší herci boli neprofesionáli, ktorých Pontecorvo najal kvôli svojmu prístupu inšpirovanom neo-realizmom a použil ich už predtým vo filme Bitka o Alžír (1966). (Arsenal83)
  • Známa historička Natalie Zemon Davis zhodnotila film z pohľadu historika a dala mu vysoké hodnotenie, pričom tvrdila, že spája historické udalosti, ktoré sa odohrali v Brazílii, na Kube, v Santo Domingu, na Jamajke a inde. (Arsenal83)
  • Počas natáčaného rozhovoru v roku 2003 režisér Gillo Pontecorvo povedal, že hoci sa on a Marlon Brando počas natáčania tohto filmu pohádali, no onedlho mu Brando ponúkol šancu režírovať film o indiánskej rezervácii: "Rok a pol po Burn! chcel nakrútiť film o právach amerických Indiánov. Požiadal ma, aby som 20 dní alebo mesiac žil v indiánskej rezervácii, aby som zistil, ako hovoria a žijú atď. Súhlasil som a strávil takmer mesiac v rezervácii, ktorá bola zúfalo chudobná. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť. Žiaľ, film nebol nikdy natočený z dôvodov mimo moju a Marlonovu kontrolu. Som však veľmi rád, že som prežil mesiac so Siouxskými Indiánmi v Južnej Dakote.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama