Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Western o pomste, ktorá sa stala posadnutosťou, a tenkej hranici medzi dobrom a zlom.  Po násilnej smrti svojej milovanej manželky, ktorú spôsobili štyria neľútostní banditi sa život Jima Douglasa (GREGORY PECK) radikálne zmení. Túži len po jedinom po pomste. V mestečku Rio Arriba majú popraviť štyroch banditov, odsúdených za lúpežné prepadnutie. Jim, ktorý sa tam stretol so svojou starou láskou Josefou Velardeovou (JOAN COLLINSOVÁ), je presvedčený, že sú to vrahovia jeho ženy. Zločincom sa podarí z väzenia ujsť, a tak Jim zhromaždí skupinu mužov a na ich čele banditov prenasleduje. Až pri stretnutí s posledným z nich, indiánom Lujanom (HENRY SILVA), si Jim uvedomí, že ak nechce byť rovnaký, ako tí, ktorých prenasleduje, nemôže brať spravodlivosť do svojich rúk...
Netypický, drsný a svojím spôsobom psychologický western, ktorý zaujme nielen fanúšikov žánru, nakrútil slávny režisér Henry King podľa rovnomennej literárnej predlohy Franka O´Rourkea, ktorú do podoby scenára previedol Philip Yordan. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (89)

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Trošku netradičněji pojatý western, ve kterém jsou divákovi postupně dodávány informace a na konci čeká dokonce jeden nečekaný zvrat. Takže žádné městečko, příjezd banditů a jejich střet s místním šerifem se tentokráte nekoná. Bravados je cesta za pomstou, která skončí hodně trpkým zjištěním. Gregory Peck se pro westernový žánr narodil. 60% ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

G. Peck je dobrý a strašne charizmatický herec a táto úloha pomstiteľa mu sadla výborne. Nie je to typický western a hlavná sila filmu sa ukáže v závere, kde hlavná postava dôjde k záveru, ktorý všetko čo sa doposiaľ stalo ukáže v inom svetle. Zaslúžili si smrť? Možno áno, ale .... To nech posúdi každý sám. Jedného z banditov si zahral "Krásnoočko" alias Lee Van Cleef. Vidieť ho prosiť na kolenách o život po toľkých drsných úlohach bola trošku sranda. 80% ()

Reklama

italka63 

všetky recenzie používateľa

Nádherné scenérie tohoto westernu s charismatickým Gregorym Peckem, který byl zkrátka kus chlapa, jaké dnes jen tak v kinematografii nepotkáte, krom Dweyna a Momoy, tak tady se setkáte s bandou čtyř vyvrhelů odsouzených k pověšení, jenže vše se zvrtne a k jejich pronásledování má osobní důvod právě Gregory Peck. Na tehdejší dobu film vydařený, ani hudba nebyla vtíravá a předramatizovaná, velmi slušný průměr. ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Zpátky k starým příběhům v klasickém zpracování... Tak tenhle měj ohromný náboj ve velmi zajímavé filosofické myšlence stejně jako v hlavním hrdinovi, který stělesňuje po většinu doby statečnost, čest a boj za spravedlivost, ale současně se s přibývajícími minutami stává do jisté míry rozporuplným. Gregory Peckovi tyhle postavy nesmlouvavých mužů z klasických příběhů, ať už na kterékoliv straně dobra a zla (např. kapitán Achab v Bílé velrybě), snad pokaždé nesmírně padly. Příběh o pomstě nám zde graduje s každou scénou a chvílemi pomalejší tempo krásným způsobem vynahrazuje vizuální stylizace, která v různých barevných odstínech dodává scénám z divokých exteriérů pokaždé osobitou atmosféru. Závěrečný dialog mezi Jimem a farářem v kostele si ještě budu nějakou dobu pamatovat, tak hluboké myšlenkové vyústění bych zrovna v hollywoodském westernu z 50. let neočekával. Překvapilo mě to... 80% ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nielen že ide o dosť netradičný western, ono je to aj dosť netradičný film o pomste. Zápletka pritom vyzerá úplne jasne, ale scenár uváza nielen postavy, ale aj diváka do značnej neistoty. Vyznenie filmu taktiež nie je zrovna jednoznačné a jeho ambivalentnosť stavia Bravados vysoko nad priemer, nielen čo sa týka žánru. A posledný záber ho povyšuje ešte o stupienok vyššie. V podstate Kingov film dáva možnosť presedieť a predebatovať s tými, ktorí už film videli, nejakú tú hodinku a možno nebudú mať všetci na vec rovnaký názor. Dosť ma prekvapuje, že sa tento western nedostal medzi 1001 fimov, ktoré musíte vidieť...pretože milovníci žánru Bravados vidieť rozhodne musia. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (6)

  • Přírodní záběry byly natočeny v Mexických oblastech jako jsou Michoacán nebo Jalisco. (Terva)
  • Albert Salmi dostal za roli Eda Taylora od National Board of Rewiew cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (Terva)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (viac)

Reklama

Reklama