Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Partizánska letka čiastočne opisuje skutočný príbeh odohrávajúci sa v Srbsku v roku 1942, kde operovala partizánska armáda pod velením Josipa Broza Tita. Zobrazuje hrdinstvo juhoslovanského ľudu v priebehu 2. svetovej vojny veľkolepým a divácky príťažlivým spôsobom, hoci z pohľadu použitej vojenskej techniky má množstvo historiografických chýb. Nechýbajú v ňom zábery zástupov partizánov prúdiacich po planinách a údoliach, utekajúcich obyvateľov dedín, Nemcov či ustašovských policajtov. Hlavná hrdinka príbehu je štylizovanou postavou, ktorá to nebude mať vo víre vojnových udalostí ľahké. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (4)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Partizánsky juhoslovanský film bol pojmom od začiatku 60. až do 80. rokov minulého storočia. V tom období vznikli výborné filmy Kozara, Vojna v Neretve, Sutjeska, Valter bráni Sarajevo, Diverzanti, Most. Aj film Partizánska letka, 1979 je čiastočným opisom skutočného príbehu, ktorý sa odohráva v Srbsku v roku 1942.Tu operovala partizánska armáda pod velením Josipa Broza Tita. Film zobrazuje hrdinstvo juhoslovanského ľudu v priebehu 2. svetovej vojny a robí to spôsobom veľmi veľkolepým a divácky príťažlivým. A tak aj napriek tomu, že film z pohľadu použitej vojenskej techniky má množstvo historiografických chýb u týchto filmov má dej a zápletka prednosť pred faktami, pre dojem prúdia po planinách a údoliach zástupy partizánov, utekajúcich obyvateľov dedín, Nemcov aj ustašovských policajtov. A aby efekt filmu bol silnejší scenáristi nechávajú zomrieť aj hrdinku filmu. Ale celkový dojem z filmu je veľmi vysoký. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

najlepsi film Hajruddina Krvavaca /Valter brani Sarajevo/ ako rezisera. SJaxom spomenul, s komentovanim je to pruser tunal, kvalitni komentatori - tron, POMO, fragre, Radek99, , mchnk atd atd parkticky nekomentuju ani poliziotteschi filmy a uz vobec nie tieto starsie juhoslovanske filmy. Obcas narazim na Karlosa80, ale to je miestyn konspiratorsky picus alebo na odporneho Radka Katrlika. Tu mam zase ako treti clovek komentar, tych dvoch podo mnou ani nepoznam. Viem, ze kvalitne veci sa tocili v byvalej SFRJ hlavne v 60 a 70. rokoch, perfektne boli zobrazene veci ako vojaci v poli, utekajuci ludia z dedin a premna bola velmi dobra aj prehliadka vojenskej techniky. Ako bol v Krvavacovom filme Valter Brani Sarajevo aj samotny Emir Kusturica, tu ho uz niet, a herci su pre mna teda hodne neznami. Kazdopadne toto je Krvavacov najlepsi film, bol to talentovany reziser, tempo je masakrozne, nuda nehrozi ani nahodou - super : 100 % ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Svojím spôsobom aviatická "vojna o Juhosláviu", viackrát naivná, ale zato so sympatickým obsadením a s dobrodružným dejom. Viackrát som sa pobavil, keď letka prišla na pomoc pozemnej skupine partizánov a tí miesto toho, aby zaútočili na Nemcov a dorazili ich, tak sa veselo radovali a vykrikovali sláva. Alebo keď miestny juhoslovanský Rambo aj so svojim parťákom ukradol nemecké lietadlo popod nos niekoľkým tuctom Nemcov a ešte im stihol zničiť aj celé ich letisko. žiadny plán, prosto prídeš s dvoma puškami prednou bránou a beriewš lietadlo, ako keby si išiel na kupovať do obchodu. Zostrelili domácim lietadlo? Nema problém, v druhej scéne už aj leteli s ukradnutým, či od Nemcov alebo od Talianov. Svet gombička. Ako píšem, skôr taká dobrodružná jednohubka, ktorú príliš vážne nemožno brať. Zato obsadenie sa mi páčilo a nakukli sme aj na stranu nacistického pritivníka. Jedno treba južanom uznať, toľko vybuchovačiek a zbombardovaných lietadiel (asi aj makiet) som vo filmografii štátov východného bloku asi ani nevidel. Akcia vyzerala v rámci možností celkom dobre. ()

dzira 

všetky recenzie používateľa

Technicky solidně natočený válečný snímek. Spousta vzdušných soubojů, pyrotechnických efektů atd. Na Barrandově odvedli dobrou práci. Horší je to se samotným dějem. Ten je prostě těžko uvěřitelný. Pokud ale ke sledování Partyzánské letky přistoupíte, jako ke sledování Vinnetoua, mělo by vás to docela bavit... Ostatně exteriéry jsou dosti podobné a partyzáni kradou němcům letadla, jako indiáni farmářům koně... ()

Reklama

Reklama