Reklama

Reklama

VOD (1)

Starnúci boxerský tréner Frankie Dunn (Clint Eastwood) sa pokúša zmieriť so svojou dcérou, nedarí sa mu to však. Jeho jediným priateľom je Eddie (Morgan Freeman), bývalý boxer, ktorý mu pomáha okolo ringu. Jedného dňa sa v telocvični objaví Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Dunn nechce trénovať ženu a tak sa Meggie dohodne s Eddiem. Postupne si však svojou húževnatosťou získava aj Frankieho. Začnú pracovať na spoločnom sne... (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (51)

  • Film začína vyblednutím loga Warner Bros., po ktorom nasleduje druhé logo štúdia, obe sú čiernobiele a sprevádzané jemnou gitarovou hudbou. Presne tak isto sa začína film Vesmírni kovboji (2000), v ktorom tiež hrá a režíruje ho Clint Eastwood. Hudba je tiež takmer totožná. Okrem toho hrá Eastwood v tomto filme postavu menom Frankie, zatiaľ čo vo Vesmírni kovboji sa jeho postava volá Frank. (Pat.Ko)
  • Pieseň, ktorá sa hrala na gajdách na začiatku posledného boja, je „The Rising of the Moon“, írska pieseň o demonštrácii írskej armády, ktorá sa vzbúrila proti Britom v roku 1798. (Pat.Ko)
  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Ocenenie, ktoré získal Morgan Freeman za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe bolo druhým v rade, keď túto kategóriu vyhral film pod réžiou Clinta Eastwooda. Minulý rok získal Oscara za vedľajšiu úlohu Tim Robbins za výkon vo filme Tajomná rieka (2003). (Pat.Ko)
  • Hilary Swank získala Oscara za najlepší ženský herecký výkon v tomto filme, čím sa stala prvou herečkou, ktorá získala Oscara za rolu boxerky. (Pat.Ko)
  • Jedná sa o prvý film, ktorý bol ocenený Oscarom za najlepší film vydaný na HD DVD a Blu-ray. (Pat.Ko)
  • Tento film spolu s filmom Ohnivé vozy (1981) sa podieľal na najväčšom počte Oscarov za film so športovou tematikou, pričom každý film získal celkovo štyri Oscary. (Pat.Ko)
  • Jediný film toho roku, ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepší mužský herecký výkon aj najlepšiu herečku. (Pat.Ko)
  • Clint Eastwood bol jediným nominovaným na Oscara za najlepší mužský herecký výkon v roku 2005, ktorý si zahral fiktívnu postavu. Všetci štyria ostatní nominovaní stvárnili skutočných ľudí vo svojich filmoch. (Pat.Ko)
  • Film bol natočený za tridsaťsedem dní, no pôvodne sa predpokladalo, že natáčanie bude trvať tridsaťdeväť dní. (Pat.Ko)
  • Príprava a natáčanie tohto filmu bolo také rýchle, že producent a režisér Clint Eastwood si v podstate ponechal rovnaký štáb, s akým spolupracoval na filme Tajomná rieka (2003). (Pat.Ko)
  • Jeden z dvoch boxerských filmov, ktoré získali cenu za najlepší film. Prvým je Rocky (1976). (Pat.Ko)
  • Moderátorka Barbra Streisand odovzdala druhýkrát Oscara pre Clinta Eastwooda. Predtým mu odovzdala Oscara za najlepšiu réžiu filmu Nezmieriteľní (1992). Predtým, ako mu udelila druhú filmovú cenu, povedala: "Veľmi rada by som ti to dala znova, Clint." (Pat.Ko)
  • Producent Albert S. Ruddy povedal, že sa mu tento príbeh páčil a bol odhodlaný ho pretaviť do filmu a štyri roky sa snažil nájsť sponzorov, ktorí by mu chceli pomôcť pri jeho realizácii. V rozhovore povedal: "Nedokázal som nikoho zaujať, a to hovorím o ľuďoch, ktorí sú moji priatelia, o ľuďoch, s ktorými som roky pracoval." Povedali mu: "Kto chce vidieť film o dvoch starých prešedivených chlapoch a bojovníčke?" Nakoniec našiel niekoho, kto mal záujem, a bol to Clint Eastwood. Prečítal si scenár a povedal: "Je to skľučujúce...ale bože, je to nádherné." (Pat.Ko)
  • V kinách tento film bol premietaný šesť a pol mesiaca. (Pat.Ko)
  • Hilary Swank sa ľahko stotožnila so svojou postavou v tomto filme, pretože jej výchova bola veľmi podobná. (Pat.Ko)
  • Film je založený na troch poviedkach od Jerryho Boyda (F.X. Tooleove poviedky): "The Monkey Look", "Million $$$ Baby" a "Frozen Water". (Pat.Ko)
  • Vo veku 74 rokov sa Clint Eastwood stal najstarším držiteľom Oscara za najlepšiu réžiu. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

Soukromé „topky“ předních uživatelů ČSFD.cz

30.12.2010

Jak jde čas, některé filmy přirůstají k našim srdcím a získávají na hodnotě, jiné naopak můžou zapadat prachem, i když nás v době svého uvedení nadchly sebevíce... Zde vám přinášíme přehled… (viac)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (viac)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (viac)

Eastwood dobyje japonský ostrov

Eastwood dobyje japonský ostrov

07.07.2005

Po komornej, Oscarmi ovešanej boxérskej dráme Million Dollar Baby sa Clint Eastwood vrhne na nakrúcanie snímky FLAGS OF OUR FATHERS. Pôjde o vojnovú drámu podľa knihy Jamesa Bradleyho, ktorú pre… (viac)

Reklama

Reklama