Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý gazda Zhŕňaj je taký lakomec, že sa ani neožení, aby nemusel ženu živiť a nedopraje to ani svojmu paholkovi. Ten vezme rozum do hrsti a vymyslí lesť - keď ide gazda do mesta, zbadá na krížnych cestách dievčinu, ktorá spieva, že neje-nepije, len zo vzduchu žije. To by bola žena! Robotná a nič by ho nestála! A tak sa gazda ožení a netuší, že so sestrou svojho paholka, ktorá sa živí tak, ako všetci ostatní. Len keď sa mu zazdá, že uňho akoby zo vzduchu opeknela, začne ju podozrievať. Ale čo sa kde skryje, aby ju mohol sledovať, všade na to doplatí, ba takmer príde o život... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (17)

jan72 

všetky recenzie používateľa

Jedna z mála hudobných komédií kde sú piesne (hudba: Milan Dubovský) na úrovni a príbeh dopĺňajú, oživujú, posúvajú ďalej. Vlado Muller mal niekoľko legendárnych rolí (kaprál Hoferik zo Signum laudis, štátny žalobca Mason z Americkej tragédie, či chlap prezývaný Brumteles...), pre mňa je jednou z nich aj Ďuro Zhŕňaj. Je to riadny držgroš ("takto ja vyjdem na mizinu, takto peniažky moje plynú, každý z vás má na ne chuť, každý ma chce ošmeknúť"), na ženbu ani nepomyslí ("ktorá z nich je šporovlivá, každá troví ako divá, keby z nej dáky osoh mali, vari by ju vydávali?"), lebo žena by ho zruinovala ("a tebe povie: žije skromne, nefintí sa a nič nezje, len sem-tam zobne, to poznáme, dobehnúť sa nedáme, tu zob, tam zob, sem zob a ty na nej prerob, zob-zob a naostatok prídeš na psí tridsiatok, prezobe ti majetok"). Ale keď spozná, jednu čo "také meno má, najkrajšie zneje, meno nad mená, tá, čo nič neje", vezme si ju. Táto láskyplná žena (Zuzana Kronerová) sa ho snaží vyliečiť z lakomstva dusením (v komíne), poriadnou bitkou (v perine) a obarením vriacou vodou (dnes by to bolo exemplárne domáce násilie), čo sa jej nakoniec aj podarí. ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Menej jedzte, hovorím, lebo nič nenašporím!" Ukážkový držgroš Müller v rámci optimalizácie ziskov a výdajov gazdovstva pojme za choť domnelú breathariánku Kronerovú. V duchu hesla "dôveruj, ale preveruj" snaží sa ju nachytať aj za cenu ohrozenia vlastného zdravia a života pri konzumácii niečoho hmotného. Popri tom sa veľa spieva a tancuje, aby sa nakoniec dospelo k happyendu. Vtipné, výborne zahraté, miestami trochu slabšie zaspievané, ale dokopy to je dokonalá rozprávková inscenácia za 5 dier v stĺpe. "Keď robíte ako sa patrí, majte sa radi!" ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Legendárna polorozprávka s nezabudnuteľným Vladom Müllerom. Skvelé morálne posolstvo, výborný príbeh, ktorý je vtipný a ponúka aj dobré pesničky, čoho ja bežne vo filmoch nie som fanúšikom. O takej žene, ktorý nič neje a nepije a len zo vzduchu žije sme kedysi chyrovali len takto v ľudových fikciách, dnes sa o to v realite ale snažia niektoré vešiaky na kabáty, pardon takzvané modelky. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchý mravoučný příběh, ve kterém lakomec pozbude lakomosti, zato získá sloup, manželku, lásku (pochopitelně), taky sem tam nějakou tu bouli a šrám, ale všechny ty rány osudu, boule, šrámy i ta manželka, se mu budou strašně líbit. Rázná Katka byla skvělá, z bídáka světce udělat je oblíbená a osvědčená pohádková šablona, jen ty jednoduché dějotvorné písničky byly místy jednoduché až příliš a to jak stran textů tak melodie. Až bolestně jsem u toho toužila po básnických finesách a barokních kudrlinkách. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Najkrajší film o lakomstve a ako ho vyliečiť. A tiež o láske a že v každom človeku je štipka dobra, ktoré môže niekto objaviť a prebudiť. Najskôr som nechápal to vysoké hodnotenie, ale po pár minútach som pochopil. Aj preexponované rozprávkové herectvo a jednoduché nedokonale intonované detské pesničky vo filme majú svoje miesto, keď sú v podaní skvelých hercov. Müller, Kronerová a Vajda tak v tomto predchodcovi slovenských muzikálov ukázali, že netreba ani veľký príbeh ani veľkú výpravu na dobrú zábavu. –––– Vieš si predstaviť, koľko taká žena zje? Tu zob, tam zob a majetok je fuč. Aj muži jedia, ale je z nich väčší osoh. –––– O lásku? Sme boháči. Preto si taký prepych nemôžeme dovoliť. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama