Reklama

Reklama

M. Butterfly

  • Česko M. Butterfly (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Zvláštny príbeh lásky medzi francúzskym diplomatom a čínskou opernou divou v období kultúrnej revolúcie v Číne. René Gallimard pracuje na francúzskom veľvyslanectve v Pekingu. Jedného dňa sa zúčastní operného predstavenia pre diplomatov a na prvý pohľad sa zamiluje do Song Liling, predstaviteľky Madame Butterfly v slávnej Pucciniho opere. Medzi speváčkou a diplomatom sa vyvinie milenecký vzťah, ktorý je založený na Francúzových ireálnych snoch a predstavách o pokornej ázijskej žene. Song svojho milenca skutočne zbožňuje a prejavuje mu oddanosť na tisíc rafinovaných spôsobov. Zároveň si ho však drží od tela, odôvodňujúc to svojou ázijskou hanblivosťou. A hoci Renému porodí dieťa, nikdy mu nedovolí uvidieť ju nahú. Song má na to dobrý dôvod. Dokáže fantáziu svojho milenca držať pri živote tak dlho, až kým mu kruté politické okolnosti neodhalia skutočnú pravdu o jej láske. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (58)

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Ten zvrat v polovině filmu se dá sice odhadnout celkem jednoduše, ať už při detailnějším pozorování (ať moc nespoileruji), tak i se znalostí Cronenbergovy tvorby, protože tenhle režisér skutečně nic normálního netočí. Ale i přesto a ještě přes to přeromantizované podání se mi to docela líbilo. Námět to má skutečně dost ujetý, ale je solidně napsaný a docela i promyšlený, herecké výkony taky nejsou vůbec špatné a navíc tomu sedí i ta pomalá, lehce poetická atmosféra, která z toho příběhu dělá víc, než ve skutečnosti je. Kromě tématu "život na východě je úplně jiný než život na západě" to sice s ničím dalším moc nepřijde, ale funguje to dostatečně natolik, abych s tím byl spokojený. Slabé 4* ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Takyto film som od Davida Cronenberga skutocne necakal a to som si myslel, ze sa budem cely film iba nudit a zaver filmu bude len akasi obycajna bodka za tym, co by sa podla mojich predstav mohlo stat, avsak nastastie som sa hlboko mylil. Vyhodou bolo, ze som pred pozretim filmu vobec netusil okrem Jeremyho Ironsa, kto tam koho hra. Zaver filmu bol sokujuci, pretoze to, co sa stalo, som vobec necakal. Teda nemyslim len uplny zaver filmu, ale aj to, co sa odohravalo asi poslednych 20 minut. Zvazujem takych 70%, ale kazdy si musi o tomto filme urobit sam vlastny nazor, pretoze boli tam aj nudne chvilky. O hereckych kvalitach zucastnenych hercov je zbytocne sa rozpisovat, pretoze Jeremy Irons je dobry jednoducho v kazdej ulohe... 05.11.2010 ________ Jeremy Irons - (René Gallimard) +++ Barbara Sukowa - (Jeanne Gallimard) +++ Ian Richardson - (Ambasádor Toulon) +++ David Neal - (Sudca) +++ Hudba: Howard Shore +++ ()

Reklama

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

Existujú muži, ktorím sa páčia obyčajné ženy. Zakladajú si povrchne predovšetkým na fyzickej kráse, páči sa im mladosť, drzosť či do konca vulgárnosť. Potom sú tu tí druhí, takí ktorí sú schopní milovať dušu. Nezáleží im na fyzične, vek je pre nich len smiešny detail, dívajú sa ďalej, vidia hlbšie, sú náročnejší. Mne sa tí prví zdajú smiešni a tých druhých je ako šafránu a majú môj hlboký obdiv. Navzdory všetkému si však nemyslím, že je niektorý z nich schopný pochopiť ženu. Je veľké nešťastie, že muži nedokážu oceniť silu, ktorú v nich dokáže skutočná žena prebudiť a nezáleží na telesnej schránke ani na okolnostiach. Nenazvala by som to drámou, viac sa hodí označenie tragédia. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film o predstieraní a to vo viacerých, či úplne všetkých rovinách. Perfektný prípad pre hĺbkovú psychologickú analýzu oboch ústredných postáv a následne aj pre rozbor ich vzťahu vzhľadom na ich prirodzené prostredie. Ale v úplne inom zmysle, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pre bieleho muža z "civilizovaného" sveta bude ázijská žena, či človek vo všeobecnosti, stále len exotika a naša nadradenosť a neschopnosť prekonať vlastné ego nám nedovolí ísť na dreň skutočných citov, nehovoriac o pochopení cudzej mentality. I keď René... O M. Butterfly sa asi dobre diskutuje s ľuďmi, ktorí film videli, ale veľmi zle sa o ňom píše, pretože to aj tak bude znieť nezrozumiteľne pre tých, ktorí sa rozhodujú, či ho vôbec vidieť. Mám problémy s niektorými logickými nezrovnalosťami, ale Cronenbergovi ide o úplne iné veci. Napríklad si vôbec nezakladá na tom, aby záver pôsobil ako šok, skôr sa len v dobe uvedenia divákom potvrdila ich pôvodná teória. Ale to, že Francúzi pôsobia v anglickom jazyku a prejavoch ako snobskí Briti, bude zrejme objektívna chyba, než zámer. Ale iba David vie... ()

Sheldra 

všetky recenzie používateľa

Spoiler (pro pidlovoký): Že je madame ve skutečnosti monsieur, to je jasný snad každýmu kromě hlavního hrdiny. Asi jsem necitelná, ale tahle slátanina pro mě byla tak nestravitelně přeslazená a nudná, jako Moucha nechutná. Možná by se měl Cronenberg radši držet svého kopyta a nepouštět se do romantických dramat... ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (1)

  • Námět je inspirován skutečným životním příběhem francouzského diplomata Bernarda Boursicota a zpěváka pekingské opery Shi Pei Pu. (alonsanfan)

Reklama

Reklama