Reklama

Reklama

Camera

Krátkometrážny
Kanada, 2000, 6 min

Obsahy(1)

Chvíle, kdy děti přivezou herci na konci kariéry (Leslie Carlson) do domu starou kameru, je mu spouští k zamyšlení se nad herectvím a filmem jako takovým.

Krátkometrážní film v podobě monologu, natočený pro Toronto International Film Festival Davidem Cronenbergem nominovaný na dvě ceny: CSC Award, Genie award. (tragicus)

Recenzie (12)

Pafl 

všetky recenzie používateľa

David Cronenberg je mistr. Nejde to říci výstižněji. Je to nějaká banální historka, nad kterou byste se nepozastavili, kdybyste ji zaslechli v tramvaji, ale režisér z ní udělal temné psychologické drama na ploše - 6 a půl minuty. Všechno, co ve filmu zazní, se nakonec ukáže jako strašná pravda. Jesti jste po shlédnutí zabrousili na internetu na životopisné údaje Leslieho Carlsona, potom máte skvělou fantazii. A navíc jste přesně tam, kde Vás mistr Cronenberg chtěl mít. ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Excelentni Cronenberguv kratas a tim myslim excelentni naprosto ve vsech smerech. Fantasticky script, dokonaly herecky vykon a samozrejme skvela Cronenbergova rezie spolu s celkovym pojmutim projektu, ktery ve svych 6ti minutach obsahuje mnohem zasadnejsi psychologickou analyzu a zanecha ve vas mnohem vetsi dopad, nez vetsina beznych celoveceraku. Woody Allen se se svymi radoby intelektualnimi pokusy muze jit zahrabat. Jedna se o volne navazani na Cronenberguv masterpiece Videodrome a rozbor bio-mechanismu, konkretne spojeni starnuti - chatrani tela/masa s mechanikou kamery a jeji schopnosti cely proces zchytit. Dokumentace daneho momentu - smrti. Cronenberg zde na tak malem prostoru nabourava spoustu dalsich temat - generacni problematiku s konektivitou k filmovemu prumyslu (Cronenberguv pohled na mlade filmare), pocity uzkosti herce v navaznosti na jeho existenci pred kamerou (herecka zavislost), nove vs. stare technologie - prechod z rucniho homemade modu mini-DV kamery na oldschool 35mm monstrum v zaveru je dokonaly, stejne tak nekolikasekundove hekticke a lehce abstraktni finale. Les Carlson, ktery si shodou okolnosti zahral i ve zminenem Videodrome, kde mu nadherne mutovalo a explodovalo telo, zde v hlavni roli naprosto vali a cele to svym procitenym monologem v pohode utahne. Camera je typickym prikladem, kdy je umelec inspirovan snem, ktery nasledne transformuje do vyjadreni skrze umelecke dilo (viz. pribeh hlavniho hrdiny o snu v kine). Muj exportni material je v takovych pripadech vetsinou hudba, u Cronenberga z toho vznikne takovyto maly filmovy klenot. Mozna prave i diky snovemu elementu a pristupu k tematu zamernou low-tech metodou tvorby snimku to ma cele velmi silny Lynch feeling. Lynch byl pro Cronenberga vzdycky velka inspirace, takze to neni nahodne a uz vubec ne k neprospechu veci. Jedine co Cronenbergovi schazi k Lynchove dokonalosti je mastering sonickeho aspektu filmu - Cronenberg narozdil od Lynche neni hudebnik a tudiz si sam se zvuky a hudbou nikdy tolik nevyhraje, coz je skoda, protoze k tomuhle by se nejaky ten dark track s industrialnimi ruchy hodil naprosto dokonale - za to srazim jediny bodik dolu. Daviduv dvorni skladatel Howard Shore se ale i presto predvedl s finalnim melancholickym motivem. Camera je dilo, ktere me pohltilo a sjel jsem to hned 4x za sebou jak jsem se ho nemohl nabazit. Jeden z nejlepsich kratasu, co jsem kdy videl! Rozhodne nepodcenovat jen proto, ze je to kratkometrazni, ve skutecnosti je to lepsi, nez mnohe full-length kusy a to i z Cronenbergovi filmografie. "Photography is Death. It's all about Death. Memory, Desire, Aging and Death!"9/10 ()

Reklama

obitus 

všetky recenzie používateľa

Sestiminutovy kratas o starem herci, jemuz deti privezou a opravi starou kameru a on si do ni stezuje. :). Vpodstate celkem nuda, ale se zajimavou kamerou a hlavne skvelym vykonem Leslie Carlsona, jeho deprese ze stari je uzasna. Navic je jeho monolog dobre napsany a obsahuje par zajimavych myslenek. ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

Nudné při sledování, ale podnětné pro následnou úvahu - způsobuje zachycení momentu na kameru jeho smrt, nebo zvěčnění? Ergo je vysloužilý herec zvěčněn, nebo zachycen v neodvratném umírání, či přímo zabit? Filozofii však za těmito otázkami nevidím, s pořádnou dávkou pesimismu a chutí být za každou cenu zvláštní, se takto dá polemizovat o hromadě jiných činností, tudíž nejde o nic převratného. Navíc způsob natočení nic moc (dojem domácího videa, u kterého si jen někdo neustále hraje se zoomem)... 5/10 ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé - ale to by u Cronenberga, a zvlášť v prípade krátkeho a teda lacného filmu, nemalo nikoho prekvapovať - ani nie tak tým, čo sa tam deje a už vôbec nie ako to vyzerá, ale myšlienkovým kontextom. Úvahy o živote - neživote pred (ale v Davidovom prípade nepochybne aj za) kamerou - príšerou, vysávajúcou z človeka životnú energiu, sú svojim spôsobom pravým opakom obvyklejšieho postoja k "zvečneniu" na filmovom páse a nesmrteľnosti, ktorú kinematografia hercom prináša. Nákaza filmom, z toho čo zachytáva a zobrazuje, ako aj okamžitá smrť toho okamihu, zase zaujímavo polemizujú s dielom režiséra, ktorého filmy boli vždy hlavne o tom, čo neukázali, čo bolo prítomné iba latentne a zostávalo takmer vždy mimo záber...a čoho docieľuje aj tu dvojitým druhom snímania a brilantne napísaným monológom, odhaľujúcim dokonale celú tú ambivalenciu voči filmu, jeho klamlivosť pri zdaní absolútnej hodnovernosti a popritom ešte aj dosahuje vysokej emocionality vďaka tej človeku prístupnej situácií starnúceho herca, kedy jediným záberom a kúskom hudby vystihuje celú tú melanchóliu... ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama