Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1945. Keňa je jednou z britských kolónií a medzi množstvom bielych osadníkov patrí aj rodina farmára Henryho McKenzieho, ktorý sa snaží chovať k pôvodným obyvateľom s rešpektom. Rovnako aj jeho syn Peter (Rock Hudson), ktorý bol po smrti svojej matky vychovávaný domorodou ženou, ktorá pracovala pre ich rodinu a s jej synom Kimanim (Sidney Poitier) boli ako bratia. Ich vzťah sa zmení, keď Kimani dostane facku od Petrovho švagra, ktorý berie černochov za podradnú rasu a následne utečie ku skupine bojovníkov za oslobodenie Kene od britskej nadvlády. Po niekoľkých rokoch sa Kimani stáva jedným z vodcov hnutia Mau-Mau, ktoré plieni farmy osadníkov a zabíja ich obyvateľov. Keď vtrhnú na farmu Petrovho švagra a pozabíjajú takmer celú rodinu, pridáva sa Peter k osadníkom bojujúcim proti Mau-Mau. Stále však verí v mierové vyriešenie celého konfliktu a v pokojné spolunažívanie belochov a černochov v krajine a dúfa, že na to presvedčí aj Kimaniho. (Dale)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (4)

Dale 

všetky recenzie používateľa

Na Rocka Hudsona netradične vážny film so silnou témou z histórie boja za oslobodenie Kene. Ako vo väčšine svojich úloh, aj tu je za správňaka, aj keď miestami trochu naivného. Zaujme aj Sidney Poitier v jednej z jeho prvých úloh, tentoraz ešte v pozícii, kedy facku belochovi nevrátil (urobil tak až o 10 rokov neskôr V žiare noci. Skrášlením filmu je Dana Wynter v úlohe Hudsonovej snúbenice. Videl som už emotívne silnejšie a presvedčivejšie filmy o boji za rovnoprávnosť v Afrike, ale aj tento má niečo do seba. No viac by sa hodilo, keby bol vo farbe. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Film so zaujímavou a aj silnou témou, ktorou myslím v tej dobe prelamoval isté tabu. Jednak témou rasizmu a rebélie, jednak brutalitou...píše sa rok 57, takže väčšinou sa toho na obraze ešte ukázať nemohlo, ale veľa vecí si divák mohol domyslieť. Obaja mladí herci v hlavných úlohách boli skvelí - Hudson i Poitier. Na ich vzťahu sa vykresluje povstanie keňských Kikujov, v boji, v ktorom sa každá zo strán cíti byť dotknutá a bojuje o to svoje. Svätá vojna domorodého kmeňa vie rozohriať emócie tak, že aj mne pri obrazovke dokázala viac rozprúdiť krv. ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama