Reklama

Reklama

Stredoškolák Homer Hickam žije v odľahlom baníckom mestečku Coalwood vo východnej Virgínii, kde ho nečaká žiadna svetlá budúcnosť, len práca v hlbokej a tmavej šachte. V tomto zapadákove sa dá zarobiť na živobytie len prácou v bani. Homer sa však radšej sleduje nočnú oblohu ožiarenú hviezdami. Má veľkú predstavivosť a túži objavovať vzdialené svety. Jedného dňa zbadá na oblohe letieť prvú sovietsku družicu Sputnik. Začne sa zaujímať o rakety a dokonca sa spriatelí s opovrhovaným šprtom Quentinom. Spolu s ďalšími dvoma priateľmi začínajú amatérsky stavať malé rakety. Ich prvé pokusy sú však zúfalé. Aby získali viac vedomostí, študujú chémiu, fyziku, matematiku a nasávajú informácie z kníh. Nakoniec sa im podarí zostrojiť prekvapivo funkčné rakety. To už nie sú len hračky, ale ak uspejú v medzištátnej súťaži mladých technikov, predstavujú aj možnosť úniku z rodného mesta. Homérovi však stojí v ceste jeho vlastný otec, ktorý opovrhuje jeho koníčkom a chce, aby ho Homer vystriedal na pozícii banského majstra. Homer sa však nevzdáva, aj napriek prekážkam ide za svojím snom a v dospelosti sa stane úspešným technikom v Národnom úrade pre letectvo a vesmír. Kariéru banského majstra v zapadákove vo Virgínii tak vymenil za prestížnu prácu pre americkú vládu v NASA, agentúre zodpovednej za americký kozmický program a letecký výskum. A tomu sa povie úspech! (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

Tsuki 

všetky recenzie používateľa

Filmy natočené na základě skutečného života někoho, kdo se svou pevnou vůlí a odhodláním něco dokázal, budou zkrátka vždycky příjemné a inspirativní. Tenhle není výjimka a i svým zpracováním a hereckými výkony docela vyniká. Je vidět, že už před Donniem Darkem hrál mladičký Jake Gyllenhaal skvěle. Stejně tak vynikají i Chris Cooper a Laura Dern. Z postav mě nejvíc zaujal právě otec (Chris Cooper). Tato role totiž nebyla napsána jako ten klasický stereotypní typ otce, který jen z principu synovi něco zakazuje. Naopak se tam snoubila přísnost se snahou syna pochopit. A je vždycky osvěžující vidět ve filmu takto prokreslenou postavu, která svým charakterem dává zároveň smysl. Celkově bych to shrnula volnou citací toho, co o tomto filmu řekl skutečný Homer Hickam: "Jako příjemný nízkorozpočtový film je to velmi dobré, jen to bohužel vynechalo nejlepší části mých memoárů. Na druhou stranu je ale pravda, že svět potřebuje přesně takové příjemné filmy, které dokážou mladé lidi povzbudit k tomu, aby šli za svými sny." ~(3,7)~ ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Taký priemerný rodinný životopisný film o chlapcovi, ktorý sa svojim nadšením pre rakety prepracoval zo zapadákova do sveta, plný obvyklého klišé. Nad priemer ho ťahá najmä vzťah medzi hlavným hrdinom v podaní roztomilého Gyllenhaala a jeho prísnym otcom v podaní Coopera. Zvyšok línií je taký miliónkrát obohratý priemer. Proste Hallmarkovsky sladký film na jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchý, priamočiary, ničím neobvyklý film o ceste za chlapčenským snom. Zaujal ma tým, že aj ja som sa k štúdiu chémie dostal cez konštruovanie primitívnych rakiet. Potešili ma i krátke ukážky hudby z mojich obľúbených sixties. S americkým pátosom som už zmierený, aj keď mi naďalej prekáža, a za chyby v preklade chemických zlúčenín a niektorých odborných termínov tento film nemôže. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Přihrbený platfusák s trvale nainstalovaným úsměvem se za mohutného patosu rozhodne během melodramatické limonády o sestavení rakety. K tomu je měrou vrchovatou přimíchán americký nacionalismus. No fujtajbl. Jo a ten platfusák je ještě ke všemu hrbatý, z fleku by bez maskování mohl vystřihnout zvoníka u Matky Boží. ()

blackJag 

všetky recenzie používateľa

Joe Johnston je zkušeným tvůrcem rodinných filmů s pozitivním poselstvím a tento patří k jeho nejpovedenějším (byť je hranice mezi dětským dobrodružstvím a sociálním dramatem téměř setřena a film je možné v tomto ohledu brát za ukázkovou kombinaci obojího). Inspirující nádech je o to silnější, že jde o příběh podle skutečných událostí, k jehož prezentaci byly vybrány vhodné herecké tváře i snesitelná míra patosu. 80% ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (13)

  • Lokaci, kde chlapci testovali své rakety, je možné najít i dnes. Nachází se ve městě Coalwood v Západní Virginii. Po úspěchu filmu zde byla postavena replika rampy na odpalování raket a kryt. Každý rok v říjnu se pak ve městě koná festival s názvem October Sky Festival. (HellFire)
  • Film je natočen podle autobiografické knihy "Rocket Boys (Rakeťáci)" od Homera H. Hickama Jr. (rodo)
  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)

Reklama

Reklama