Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adolph Eichmann, architekt Hitlerova "konečného řešení", které vyústilo ve vraždu šesti milionů Židů, na konci druhé světové války uniká z Německa. Ale dva neohrožení izraelští agenti slíbí, že spravedlnosti neunikne. Nekompromisní Operace Eichmann vypráví příběh nacistického fanatika opilého mocí poslat milióny Židů na smrt v plynových komorách. Vypráví o izraelských agentech Davidovi a Jakobovi, kteří jako zázrakem přežili jednu z hromadných Eichmannových poprav. (Docflash)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Argentína po roku 1945 sa stala skutočným útočiskom pre nacistov. Juan Perón bol sympatizant Hitlera a tým aj jeho prisluhovačom. Toleroval na území Argentíny veľké množstvo Nemcov s falošnými pasmi a mnohí z nich pracovali v ozbrojených silách Argentíny. V roku 1955 bol síce Perón zvrhnutý vojenskou chuntou, ale aj tak výdaj nacistov pre účely justičného riešenia bol mizivý. Druhý a veľmi dôležitý faktor izraelského Mossadu bol fakt, že aj keď boli nacisti vydaní a súdení v Európe, dostávali len symbolické tresty. Preto po objavení Eichmanna neprichádzalo do úvahy iné riešenie, ako ho uniesť s Argentíny a súdiť v Izraeli. Operácia Eichmann sa začala pripravovať koncom roku 1959. Celá operácia bola naplánovaná na dni oslavy 150. výročia nezávislosti Argentíny (25. mája 1810 si Argentína vybojovala nezávislosť od Španielska). Do Argentíny priletela oficiálna delegácia Izraela. Pracovníci Mossadu pricestovali do Argentíny v rôznych časoch z rôznych miest. Fiktívne bola vytvorená aj cestovná kancelária pre registráciu týchto ciest. Celkovo bolo do operácie zapojených 30 osôb, z ktorých 12 sa priamo zúčastnilo na zadržaní a následnom únose, ostatní boli zainteresovaní do podpory a v zálohe. Izrael nemal pravidelnú leteckú dopravu s Argentínou, bolo rozhodnuté vziať Eichmanna do lietadla oficiálnej izraelskej delegácie. Vedenie leteckej spoločnosti El-Al bolo zapojené do tejto tajnej operácie. Lietadlo s oficiálnou Izraelskou delegáciou pristálo v Buenos Aires 19. mája. To už Eichmann bol od 11.5.1960 20,05 hod. unesený agentmi Mossadu a prevezený do konšpiratívneho bytu, kde pôsobil posledných 8 dni svojho pobytu v Argentíne. Dňa 21.5.1960 o 00,05 hod. opustilo lietadlo spoločnosti El-Al argentínsky vzdušný priestor. Na filme mi vadilo, že americkí producenti úmyselne vynechali respektíve prevrátili množstvo historických faktov. Eichmann bol uväznený v americkej zóne vplyvu a dostal sa z tábora úplne ľahučko, vplyv na jeho úteku a samotná pomoc amerických tajných služieb je z filmu vypustená (americká vláda v období studenej vojny najímala prominentných nacistov na spravodajské účely). Eichmann úspešne pôsobil v Argentíne s manželkou a deťmi a dokonca tu sa mu narodilo 4. dieťa. (Vo filme je prezentovaný jeho život s chamtivou milenkou). Aj samotný únos vo filme je nereálny a tobôž nie sprisahanie niekdajších nacistov. O scénach z koncentračného tábora Osvietim sa ani nevyjadrujem. Filmy o Eichmannovi: Eichmann 2007, Adolf Eichmann - nacistický utečenec 1994, Hon na Adolfa Eichmanna 2010, Hitlerovi muži - Adolf Eichmann likvidátor, 1996, Eichmann - Muž ktorý nechal ísť vlaky 2003, Eichmannov koniec 2011, Eichmannova šou 2015, Nacistickí pohlavári Himmler a Eichmann 2008, Krátka pamäť 1979. ()

Docflash

všetky recenzie používateľa

režie: R.G. Springsteen hrají: Werner Klemperer (Eichman), Ruta Lee(jeho milenka), Donald Buka,Barbara Turners,Steve Gravers 2013 Warner Archive vydaly na DVD toto čb.nízkorozpočtové drama od Allied Artists production (mimo jiné také vydaly jejich čb.biografii 1962 HITLER s Richardem Basehartem) Levná filmová produkce je na filmu znát,např.scény v Osvětimi nejsou mnohem obsáhlejší než v současných televizních dramatech v té době. Nicméně čb.obraz obraz je vhodně ostrý a poskytuje odpovídající pesimistickou atmosféru. Film vynechává a převrací mnohá fakta, jako : Eichmann byl umístěn do vazby amerických sil na konci války, a byl propuštěn kvůli přehmatu o jeho identitě. Není tam žádná zmínka o zapojení americké výzvědné služby v tom aby Eichmann nebyl nikdy nalezen nebo zatčen. (Byly obavy, že Eichmannovo zatčení může odhalit skutečnost, že americká vláda ochotně najímala prominentní nacisty pro zpravodajské účely během studené války.) Také opomíjí skutečnost, že Eichmann úspěšně žil nerušeně v Argentině díky asistenci od katolického biskupa, který sympatizoval s nepříjemnou situací nacistů na útěku. Ačkoli Eichmann žil v Argentině s manželkou a dětmi, film ho prezentuje jako starého mládence, s chamtivou přítelkyní, smyšleného jména Anna (Ruta Lee). Filmový Eichmann má bouřlivý vztah s jeho milenkou, ale nedokáže ji opustit. Stále jí nabízí úplatky aby s ním zůstala během jeho života na útěku. A nakonec film ukazuje Eichmannův odvážný únos na argentinské ulici a přidává spiknutí bývalých nacistů, kteří se chystají zabít Eichmanna za jeho plány na oživení Třetí říše. ()

Reklama

Galéria (3)

Zaujímavosti (1)

  • Eric Braeden v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama