Reklama

Reklama

Svätá hora

  • Česko Svatá hora (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

V skazenom svete poháňanom chamtivosťou vedie mocný alchymista muža, ktorý pripomína Krista, a s ním sedem materialisticky založených postáv na Svätú horu, kde dúfajú, že nájdu osvietenie. (Film Europe)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (181)

animaxis 

všetky recenzie používateľa

Upřímně jsem od tohoto filmu čekal víc.První hodina mně moc nebavila,ale druhá polovina mi přišla mnohem lepší a proto dávám čtyři hvězdičky.Původně jsem si to ani netroufal hodnotit,ale pak jsem měl jasno.Obdivuji režiséra,že se to rozhodl natočit.Film dokonale pojednává o stavu dnešní společnosti a to docela drsným způsobem.Ale po shlédnutí filmu Begotten jsem asi čekal něco lepšího. ()

filip.novak 

všetky recenzie používateľa

Závěrečný podvod na diváka si přímo říká o vyvolání diskuze o realismu předkládaném filmovým médiem. Jodorowsky kritizuje skutečnou společnost a masová média pomocí prvků naprosto se vymykajících představě o reálném světě, přesto se divák cítí závěrečnou konkluzí podveden. Divák přijímá Jodorowského surrealistickou vizi za reálnou - neexistuje žádné plátno, žádná promítačka, jen film a my. Hranice jsou smazány, okolní prostředí neexistuje. Otázkou je, zda my jsme ve filmu nebo film v nás. Je zajímavé, že se dostáváme k realitě blíže v surrealistickém snímku než ve "středoproudém dramatu ze skutečnosti". Intenzitou k podstatě! ()

Reklama

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Experimentálny film natočený za priamej finančnej podpory Johna Lennona a Yoko Ono. Jednotlivé obrazy sú silne surrealistické a dávajú spomenúť na staré časy, kedy hojne frčalo LSD. Niektoré scény majú jasné vyznenie, ale naopak mnohé ďalšie scény sú tu vyložené odporné a zvrhlé. Napríklad scéna rezania varlát, ktoré si tu jedna z postáv skladá do svojej zbierky, scéna kedy tu hlavný alchymista filmu (ktorého hrá samotný Jodorowsky) vyrába zlato z ľudského výkalu či scény s "automatom lásky". Niekedy som až zíral aké úchylárne sa v tomto filme nachádzajú. Až mi na um prišiel niektorý z filmov od Pasolliniho. Navyše film po celú dobu nepokryte nudí. Hlavne v záverečnej tretine, kedy nastáva ono putovanie k titulnej svätej hore už film pôsobí ako čistá paródia. Priznám sa, že som tento film nakoniec dopozeral len so silným sebazaprením. A je viac než isté, že už si ho nikdy nepozriem. ()

Aquarius 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších surrealistických filmov, ktorý šokuje svojou náboženskou nekorektnosťou a zobrazuje zvláštne pokrivený svet, v ktorom je morálka cudzie slovo. Príbeh sa točí okolo podivnej skupinky ľudí vedenej alechemistom, ktorého hrá samotný Jodorowsky. Tento ich vedie podivnou cestičkou duchovného rázu, sebapoznávania. Jedná sa o veľmi schizofrénne dielo, kde si jednu minútu myslíte, že je to vtip aby ste sa hneď v tej nasledujúcej pristihli pri zložitých filozofických otázkach. Je mi jasné, že väčšina súčasných divákov bude naň hladieť ako na dielo zdrogovaného geniálneho šialenca, ale mňe mnohé scény vo svojej symbolike dávali zmysel. Alebo, niekoľko zmyslov. Bolo to asi ovplyvnené tým, že som ho pozeral sám. Je možné, že skupinka, ktorá si zapáli špeka a potom si pozrie film môže zažiť pekný trip, ale ja to proste nedokážem šmahom ruky odsúdiť za haluz a tým skončiť. Takže asi tak. Len by ma zaujímalo, ako na to pán režisér zohnal peniaze a čo vraveli producenti na finálny produkt. Tiež sa divím, že je tento film tak málo známy, ale je to vlastne dobre, aspoň sa to tu nehemží názormi bežných divákov mainstreamovej produkcie. K záveru len toľko, že kto čítal Sophin svet sa moc smiať nebude. Nepríde vám to vlastne ako logické vyvrcholenie cesty za konečným pochopením všetkého? ()

666teen 

všetky recenzie používateľa

Trip z rodu Podivných. Pan režisér je blázen, nebo vizionář, nebo nejspíš obojí. Třeba smutní nad těmi, kdo jeho práci nechápou a nebo má nepokrytou čurinu z hledačů symbolů, které tahle halucinace ani neobsahuje. Ono hovno ve skle bývá občas opravdu jenom hovno ve skle. A mě je to popravdě řečeno zcela šumák. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (8)

  • Extra segment DVD obsahuje jednu vystřiženou scénu, ve které máme možnost vidět dvě děti, z nichž jedno je nahá dívka. Ty sledují kříž vyrobený z televizních přijímačů. Ve svém komentáři Jodorowsky vysvětluje, proč musela být scéna smazána – matka dívky hrozila žalobou za potenciální pedofilii kvůli nahotě své dcery. (Emo-haunter)
  • Film Svätá hora bol veľkou inšpiráciou pre speváka Marilyna Mansona, ktorý naň často odkazoval aj vo svojich videoklipoch či samotnej tvorbe. Na propagáciu svojho albumu Mechanical Animals (1998) a na následnom turné s názvom "Rock is dead tour" použil televízory na seba poukladané do tvaru kríža, čo bola vystrihnutá scéna z filmu. Jeho svadobný obrad s Dity von Teese, ktorý sa konal 3.12.2005, dokonca viedol Alejandro Jodorowsky, pričom mal oblečený biely odev Alchymistu s bielym klobúkom, ktorý mal na sebe v samotnej snímke. (xpantherx)
  • Snímek se inspiroval dílem „Výstup na horu Karmel“, což je duchovní pojednání španělského katolického mystika a básníka sv. Jana od Kříže. Film se rovněž inspiroval dílem „Analogie hory“ od spisovatele Reného Daumala. Konkrétně zde Jodorowsky zkoumá metafyzickou sílu hory. Daumal zemřel před dokončením svého díla, jedná se tedy o fragment, a Jodorowského improvizovaný konec tak poskytuje způsob, jak dokončit dílo originálním způsobem. (Emo-haunter)

Súvisiace novinky

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (viac)

Reklama

Reklama