Reklama

Reklama

Outsideri

  • Česko Ztracenci (viac)
Trailer

Rivalita mezi dvěma gangy, chudými Greasers a bohatými Socs, se vyostří poté, co jeden člen gangu zabit. (Canal+)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (90)

decouble 

všetky recenzie používateľa

To je jak kdyby Tommy Wiseau dostal pod svý režijní vedení bandu známejch herců a mohl skrze ně zhmotnit svou poctu Jamesi Deanovi a nešťastnýmu mládí. Nepamatuju si dlouho, že bych viděl film, kde by herci hromadně takhle příšerně přehrávali a kde by některá z hlavních postav každých pět minut měla krátkou plačící etudu. Přitom Coppolovo Rumblefish ze stejnýho roku (s částečně stejným obsazením) je rozhodně dobrej film. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Vydedenci” , tak tými sú najmä chlapci z gangu - Greasers, ktorí nosia na hlave hára, ako Danny Zucco z Pomády, keď ďalšia konkurenčná chamraď - Socs, sa zase vyznačuje tým, že prichádza iba výhradne na autách značky Mustang, čiže tým pádom sa stretávajú: chudobní s bohatými, ale to im vôbec nebráni tomu, aby sa medzi sebou poriadne (ne)pobili... A takto to funguje už od začiatku, až dovtedy, kým sa niečo tragické nestane. Ponyboya Curtisa a Johnnyho Cadea z "greasers" , jednej noci na ihrisku prepadnú poriadne podgurážení Randy Anderson s Bobom Sheldonom a inými z "socs" , pričom Johnny medzitým leží na zemi totálne dokopaný, keď Ponyboya, pre zmenu, topia vo fontáne, že zrazu znenazdajky sa Johnny boy dokáže postaviť na nohy, i zároveň vytiahnúť svoj nabrúsený nôž, ktorým Boba chladnokrvne dobodá, až všetci v panike rýchlo utečú. Síce konal v sebeobrane, ale na to už vonkoncom nemyslia, pretože idú k Dallasovi Winstonovi, aby im pomohol. Odovzdá im 50 $, taktiež aj „lístky na vlak” , pričom útočisko majú hľadať v starom, drevenom a schátralom kostole, kde majú prečkať určitý čas, pokiaľ sa situácia nezlepší, alebo keď sám za nimi príde. Tak aj neskôr následne učíní, že oboch vezme na menšiu jazdu, ale keď sa vrátia, kostol je už v plameňoch, a v ňom i niekoľko kričiacich detí, ktoré ušli učiteľke zo školského autobusu. Z kriminálnikov sa stávajú hrdinovia, ktorí vyslobodia tieto decká zo štipľavých plameňov, no, Johnny to extrémne najviac schytá, pretože má veľmi vážne popáleniny - asi 2. stupňa, a tak putuje rovno do špitálu na JISku. Schyľuje sa ku konečnému konfliktu, epickej bitke počas dažďa + so zopár prekvapeniami, extra. / Film je situovaný do polovice 60. rokov, keď zrejme už častokrát opakovali Hazardného hráča s Paulom Newmanom, kedy postava Ponyboy Curtis ho po odchode z kina napodobňuje, ale zase jeho banda Greasers má štýl obliekania, ako z citovanej Pomády, a tak tu mám (i)hneď taký mix, ktorý by som prirovnal radšej k filmom pre mládež, ako k tancovačkám na parkete. Typický "tínedžerizmus" , alebo ak chcete - Rebel bez príčiny s Jimom Deanom. Puberta a hudba Elvisa Presleyho, tak tým opradil Francis Ford Coppola svojich "VYDEDENCOV" , ktorým vtisol neuveriteľný pach po autenticite, až to doslova štípe ! Mladý Tom Cruise, ďalej Patrick Swayze, Matt Dillon, či aj strašne hriešna kočka Diane Lane, tak to je iba začiatok zaujímavého obsadenia, ktoré zakaždým graduje, má čo ponúknuť, blysli sa obzvlášť C. Thomas Howell a Ralph Macchio, ktorý sa čochvíľa "preslávi" i Karate Kidom. Je to veľmi pekne nakrútené, a to je asi aj najhlavnejšie a najväčšie lákadlo, ktorému sa nedá už odolať ? ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Podobná snaha o vyjadrenie postoja jednej generácie ako Lucasové Americké grafitti. Coppola je formálne vypiplaný a charakterovo presný. S chalanmi súcitíme, rozumieme im a obľubujeme si ich. Aj keď sú rozdielni. Aj keď sa dakedy správajú hlúpo. Skrz oči hlavného hrdinu sa snažíme nájsť zmysel v tom čo ich obklopuje. Akokoľvek nezmyselné sa to môže javiť. Prvé stretnutia s láskou, s odvahou, so smrťou - prinášajú obrovský miš maš pocitov, ktoré Coppola podporuje Burumovou kamerou. Farbou obrazu a tiež prelínačkami. To, že finálny stret dvoch gangov je s tými umiernenými kopancami a ranami vedľa tváre smiešny, trošku narúša vysokú kvalitu tohto filmu, hoci slabší rozpočet je tam cítiť. Koniec ale odmení katarziou. Hoci miernou. Má to niečo do seba. Herci skvelí. A Diane Lane krásna. ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Podle toho přehrávání bych netipoval, že režíroval Coppola. Herecky je to děs v podání většiny postav (snad až na Howella a Swayzeho). Často jsem se spíš bavil trpaností chování postav a nebo postavama, které ztvárnily vycházející hvezdičky Tom Cruise nebo Emilio Estevez. Jenže! Na druhou stranu jsou ve filmu chytlavé dialogy a v první řadě jde o příběh. Ne že by byl nějak úžasný, ale ani na chvíli nenudí. A o tom to tu je, takže můžu doporučit i ke sledování s přítelkyní. ()

peetriss 

všetky recenzie používateľa

Ztracenci jsou atraktivní už jen pro účast celého zástupu slavných hereckých hvězd a hvězdiček stojících tehdy na počátku své kariéry a především pro režijní vedení veleslavným Francisem Fordem Coppolou. Bohužel film samotný mě spíše minul. Coppola klade mnohem větší důraz na stylizaci filmu, kdy jeho výprava, hudební doprovod či kamera mají budit dojem díla z 50. let, což se mu daří jen částečně a přitom výrazně zapomíná na dějovou látku samotnou, která tak mě nedokázala chytit a zasáhnout natolik, jak bych očekával. ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (13)

  • Více než 30 minut bylo vystřihnuto ještě před uvedením filmu do kin. Důvodem byla obava producentů, že je film příliš dlouhý. Kompletní verze, která odpovídala vizi Coppoly, byla vydána na DVD v roce 2005. (Monco)

Reklama

Reklama