Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dráma z prostredia mafie Krstný otec, nakrútená podľa rovnomenného románu Maria Puza, patrí medzi prelomové diela tzv. Nového Hollywoode. Príbeh newyorskej mafiánskej rodiny, na čele ktorej stojí don Vito Corleone (Marlon Brando), sa odohráva v rokoch 1945 - 55 a zaznamenáva prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení 2. svetovej vojny. Film získal 3 Oscarov - za najlepší film, scenár podľa predlohy a mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Marlona Branda. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (325)

  • V exteriérových scénach odohrávajúcich sa v Los Angeles, ako napríklad chôdza Toma Hagena (Robert Duvall) cez filmové štúdiá, alebo keď Jack Woltz (John Marley) ukazuje Hagenovi dom a okolie, v skutočnosti nevystupovali ich filmoví predstavitelia, ale dobre zamaskovaní dvojníci. Kvôli šetreniu financií a skutočnosti, že celý štáb natáčal v New Yorku, bolo lacnejšie poveriť natáčaním losangeleských scén iný tím. (AAsniper)
  • Keďže štáb mal na natočenie svadobných exteriérov iba niečo okolo dvoch dní, scéna, kedy Michael (Al Pacino) rozpráva Kay (Diane Keaton) historku o kapelníkovi, bola natáčaná v noci. Scéna bola nasvietená tak, aby vypadala ako cez deň. (AAsniper)
  • Mario Puzo si počas písania románu predstavoval Marlona Branda ako jediného herca, ktorý by v prípade sfilmovania dokázal zahrať hlavnú postavu Dona Vita. Po vydaní románu mu sám napísal list. (ČSFD)
  • Mafia si vydupala i pár úloh v komparze a niektorí bossovia zavítali počas nakrúcania priamo na pľac, na kontrolu. Dokonca sa traduje, že Al Pacino (Michael Corleone) a Marlon Brando (Vito Corleone) od nich odkukali gestá a štýl vystupovania. (peiton)
  • Frank Sinatra si film pozrel na súkromnom premietaní u seba doma za prítomnosti vtedajšieho viceprezidenta Spira T. Agnewa. Keď sa ho Sinatra opýtal, čo si o snímku myslí, Agnew odpovedal: „OK, až na Brandov výkon.“ Prehásil, že Sinatra by bol ako Don Vito lepší. Ten bez zaváhania prižmúril oči a posmešným hrdelným hlasom napodobňujúcim Marlona Branda odvetil: „Máte pravdu.“ (Dado)
  • K myšlienke, že postavu Johnyho Fontanea (Al Martino) napísal Mario Puzo skutočne podľa známeho speváka a herca Franka Sinatru, vedú viaceré zaujímavé podobnosti. Podobne ako Sinatra, i Fontane opustil svoju prvú ženu, aby sa mohol oženiť s nádhernou hollywoodskou herečkou (Sinatrovou manželkou bola hviezda Ava Gardnerová). Keď má ťažké obdobie, poškuľuje Fontane po veľkovýpravnom filme (Sinatra hrál v Odtiaľto až na večnosť (1953)) a vidí sa mu, že je kľúčovým faktorom návratu na výslnie. (Dado)
  • Marlon Brando sa vo svojej biografií "Piesne, ktoré ma naučila matka" vyjadril o filme nasledovne: „Keď som videl Krstného otca po prvýkrát, bolo mi z toho zle. Všímal som si len svoje chyby a nenávidel som ho. Ale o niekoľko rokov som ho videl v televízií z inej perspektívy a rozhodol som sa, že je to dobrý film.“ (Dado)
  • Väčšina recenzií na film bola pozitívna. Niektorí kritici mu však vyčítali nadmernú dĺžku a Stanley Kauffmann z The New Republic dokonca v recenzii z 1. apríla 1972 napísal: Brandovi vypchali líca a zašpinili mu zuby. Rozpráva chrapľavým hlasom a strnulo sa pohybuje. Toto oslavujú ako úžasné herectvo. Aká hviezda, taký film. Kľúčovým pojmom je inflácia.“ (Dado)
  • V roku 2005 sa predal podrobne popísaný scenár Marlona Branda k tomuto filmu za 312 800 amerických dolárov. (Dado)
  • Frank Sinatra bol nahnevaný z viditeľnej paralely medzi ním a postavou Jonyho Fontanea (Al Martino). Pri zoznámení s Mariom Puzom v reštaurácii Chasen's sa obaja pohádali a dokonca sa medzi nimi strhla šarvátka. (Dado)
  • Starecké škvrny, ktoré boli súčasťou mejkapu Marlona Branda (Vito Corleone), boli vytvorené z tekutej latexovej zmesi. (Dado)
  • Videohru "The Godfather" z roku 2006 režisér Coppola zavrhol so slovami: „Táto hra premenila film, na ktorom sme toľko pracovali, na nenáročný masaker - vraždi, lebo inak budeš zavraždený.“ (Dado)
  • Keď vedúci výrobu Robert Evans prvýkrát počul dnes už legendárnu hudbu, ktorú k filmu skomponoval Nino Rota, nazval ju hroznou. Zachránili ju až nadšené reakcie divákov na testovacom premietaní. (Dado)
  • Pozorní diváci si v priebehu filmu môžu všimnúť viaceré pôsobivé detaily. Jedným z nich je napríklad televízor, ktorý sa v neskorších scénach objaví v pracovni Dona Corleoneho (Marlon Brando). (Dado)
  • Štúdio zámerne nepustilo pred premiérou filmu na verejnosť žiadne fotografie Marlona Branda (Vito Corleone) v kostýme a s mejkapom. (Dado)
  • Po zhliadnutí skúšobných záberov bol spokojný dokonca aj Marlon Brando (Vito Corleone), ktorý bol často sám sebe najväčším kritikom. (Dado)
  • Pôvodne bola snímka nominovaná na Oscara v 11 kategóriách, neskôr sa však zistilo, že Nino Rota použil časť hudby už vo filme Fortunella (1958), a preto bola nominácia v tejto kategórii zrušená. Šancu dostal John Addison a jeho hudba k filmu Sleuth (1972). Zo zostávajúcich desiatich nominácii pretavila snímka na cenu tri. (ludovit14)
  • Scéna, kde Vito Corleone (Marlon Brando) vymýšľa plán odplaty a s kamenným výrazom tváre ležérne hladí mačku, nikdy nebola súčasťou scenára. Hovorí sa, že režisér Coppola dal mačku do lona Marlonovi Brandovi tesne pred nakrúcaním scény. Iné zdroje tvrdia, že ju herec našiel pri prechádzke v sadoch a vzal si ju na nakrúcanie. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Paramount chystá remake Trestné lavice

Paramount chystá remake Trestné lavice

08.11.2023

Hezkých předělávek není nikdy dost a fanoušci přímo lační po tom, aby své oblíbené kousky mohli vídat znovu a znovu, jen v úplně jiném provedení. Nebo si to alespoň myslí hlavouni studia Paramount,… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (viac)

Miles Teller míří mezi mafiány

Miles Teller míří mezi mafiány

30.05.2021

Herec Miles Teller oficiálně nahrazuje odchodivšího Armieho Hammera v chystané minisérii The Offer na streamovací službě Paramount+. Ztvární postavu producenta Ala Ruddyho, který pomáhal režisérovi… (viac)

Reklama

Reklama