Reklama

Reklama

Sám doma 2: Stratený v New Yorku

  • Česko Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Pokračovanie mimoriadne úspešnej komédie o stretnutí malého Kevina McCalistera s dvojicou neodbytných lupičov... Sú tu znova Vianoce a rodina McCallisterovcov sa chystá odcestovať na vianočné prázdniny. Kevina síce tentoraz nezabudnú doma, ale vďaka zmätku na letisku chlapec nastúpi omylom do iného lietadla mieriaceho do New Yorku. Pohotový chlapec však nestratí nervy, ubytuje sa v drahom hoteli a dômyselne využíva otcovu kreditnú kartu. A ako áno, ako nie, do New Yorku pricestujú aj Kevinovi starí známi - zlodeji na úteku Harry a Marv. Je jasné, že ich cesty sa rýchlo skrížia, a keďže lupiči chcú ukradnúť tržbu z najväčšieho hračkárstva, Kevin sa rozhodne im to prekaziť... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (49)

  • Jeden z divákov si počas sledovania filmu Stratený v New Yorku všimol, že "holubia žena" (Brenda Fricker) sa vlastne podobá na známeho britského moderátora Piersa Morgana. Podobnosť moderátora britskej rannej šou Good Morning Britain (od r. 2014) si začali všímať i ďalší ľudia. Tieto dohady sa dostali aj k samotnému Morganovi, ktorý, samozrejme, všetko poprel. Príležitosť podpichnúť svojho kolegu si však nenechala ujsť spolumoderátorka jeho šou Susanna Reid. Počas vysielania rannej šou sa na kamere ukázala s fotografiou Morgana a "holubej ženy" pre porovnanie, pričom uviedla, že je to dôkaz, že ide o tú istú osobu. "Prečo mi to ľudia stále ukazujú? Nie som to ja!" ohradil sa Morgan. Aj keď si túto podobnosť všímajú nezávisle stále ďalší a ďalší ľudia, v skutočnosti tieto dohady kolujú už dlhšie. Podpichovanie započal moderátorov samotný syn, Spencer Morgan, už v roku 2017, kedy zverejnil na sociálnej sieti fotografiu svojho otca a herečky zo Sám doma 2. (Raccoon.city)
  • Počas nakrúcania sa Culkin (Kevin) Pesciho (Harry) spýtal, prečo sa naňho nikdy neusmial. Pesci mu údajne odpovedal: "Sklapni." V jednom z rozhovorov z natáčania potom herec na adresu mladšieho kolegu poznamenal: "Je rozmaznávaný mnohými ľuďmi, ale mnou nie. A myslím si, že sa mu to páči." (Raccoon.city)
  • Scény s Donaldom Trumpom sa na sviatky v roku 2019 diváci kanadskej televízie CBC pri pozeraní filmu nedočkali, televízia ju totiž z filmu úplne vymazala. Aj napriek rôznym špekuláciám hovorca televízie nejaký politický podtón poprel a vyhlásil, že išlo o komerčné dôvody: "Ako sa to často deje s filmami adaptovanými pre televíziu, Sám doma 2 bol upravený, aby sme doň vtesnali čas na reklamu,“ vysvetlil. (Raccoon.city)
  • Podľa právnika by za zanedbanie svojho dieťaťa hneď druhýkrát po sebe, čo by slúžilo ako priťažujúca okolnosť, hrozil reálny trest Kevinovým (Culkin) rodičom až do výšky 10 rokov za mrežami. Ba čo viac, za zanedbanie svojho dieťaťa, ktoré mohlo skončiť jeho smrťou, by okamžite putovali za mreže na približne 8 mesiacov. A predajcovi ohňostrojov mohlo reálne hroziť 6 mesiacov v base za predaj pyrotechniky pod 18 rokov. (Raccoon.city)
  • V scéne, v ktorej sa recepčný, ktorého stvárnil Tim Curry, zakráda do kúpeľni, použije Kevin (Macaulay Culkin) nafukovacieho klauna, aby si recepčný myslel, že sa v sprche sprchuje Kevinov otec, a tým ho odplašil. Klaun je pritom odkaz na film To (1990), v ktorom si Tim Curry zahral strašného klauna Pennywisea. (zemon)
  • Ve scéně, kdy Kevin (Macaulay Culkin) prchá mokrým banditům do parku, je vidět na deštníku stánku s občerstvením název „Franknfurter“. Stejně tak se jmenoval vesmírný transvestita z filmu Rocky Horror Picture Show, jehož ztvárnil Tim Curry, zde recepční hotelu Plaza. (Veronixxx)
  • Severoamerické tržby byly 173,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 359 mil. (NIRO)
  • Dům Kevinova (Macaulay Culkin) strýčka Roba McCallistera, ve kterém nachystá Kevin v závěru filmu pasti na zloděje, se ve skutečnosti v New Yorku nenachází. Scény byly natočeny v Brownstone Street, Universal Studiu v Los Angeles. (SeBig)
  • Youtubový kanál Screen Junkies požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění Mokrých banditů z nastražených pastí. Oproti prvnímu dílu by je tentokrát ve skutečnosti čekalo o něco více smrtí. Lékařův verdikt byl následující: Harry (Joe Pesci) by zemřel 6x (zásah klíči do hlavy, těžké popáleniny po výbuchu kerosinu, 2x rána litinovou trubkou, pád z velké výšky, zásah padajícími plechovkami s barvou), Marv (Daniel Stern) 10x (4x zásah cihlou do hlavy, smrt vysokým napětím, 2x pád z velké z výšky, pád pytle s cementem, 2x rána litinovou trubkou, zásah padajícími plechovkami s barvou). (Foxhound#1)
  • Ve filmu se krátce objeví i tehdejší podnikatel a pozdější prezident Spojených států amerických Donald Trump. O jeho cameu se režisér snímku Chris Columbus rozpovídal v rozhovoru pro magazín Insider: „Jako u mnoha jiných míst v New Yorku jsme i v hotelu Plaza museli zaplatit poplatek za možnost tam natáčet. A Trump tehdy hotel vlastnil. Postavit kopii lobby hotelu ve studiu jsme nemohli. Trump souhlasil, ale měl ještě jednu podmínku ‚Můžete použít hotel Plaza jen v případě, že i já budu ve filmu.‘ Takže jsme souhlasili, že ho tam dáme, a pak se při první testovací projekci stala zvláštní věc. Lidé jásali, když se Trump objevil na scéně. Tak jsem řekl svému střihači ‚Nech ho ve filmu. Je to moment pro diváky.‘ Ale násilně se nám do filmu vecpal.“ (CrypzzXD)
  • Koncertní síň, kde Kevin (Macaulay Culkin) sleduje hrající orchestr, by měla představovat Carnegie Hall nacházející se v New Yorku. Ve skutečnosti se však jedná o Orchestra Hall ležící v centru Chicaga. (oli009)
  • Scéna v letadle, kde muž sedící vedle Kevina (Macaulay Culkin) začne mluvit francouzsky, byla na francouzské audio stopě na DVD přeložena do španělštiny. (oli009)
  • Z lobby hotelu Plaza byl odstraněn koberec, aby se Kevin (Macaulay Culkin) mohl v jedné ze scén sklouznout po podlaze. Majiteli hotelu Donaldu Trumpovi se to však zalíbilo natolik, že se rozhodl koberec na původní místo už nevracet. (oli009)
  • Kvůli obavám herečky Catherine O'Hary, že se její postava Kate McCallister nesnaží dostatečně hledat svého syna Kevina (Macaulay Culkin), byly do filmu dodatečně přidány scény, které ukazují její obavy. O'Hara dokonce řekla, že si doma nacvičovala smutný výraz viny. (oli009)
  • Scéna, kdy odjíždějí letištní dodávky od domů McCallisterových na letiště, je totožná jako v prvním díle Sám doma (1990). (ledofredo)
  • Telefonní operátorka hotelu Plaza, která přijme rezervaci od Kevina (Macaulay Culkin) z nahrávky, na které předstírá svého otce, si zahrála manželka režiséra Chrise Columbuse, Monica Devereux. Číslo, které Kevin vytáčí, je skutečné číslo hotelu Plaza. (10milda)

Reklama

Reklama