Reklama

Reklama

Sám doma

  • Česko Sám doma (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Zabudnuté dieťa bráni prázdny dom pred dvoma lupičmi.
"Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité," povie pani Kate McCallisterová manželovi Petrovi na palube lietadla smerujúceho cez Atlantik do Paríža, keď sa na vianočnú dovolenku balili v obrovskom strese a nervozite. To ešte netuší, že to, čo doma zabudli, je najmladší člen ich početnej rodiny, Kevin. Chlapčenská radosť z neočakávanej slobody sa veľmi rýchlo zmení na príjemné vzrušenie - Kevin musí brániť dom svojich rodičov proti dvom nepríjemným votrelcom - zlodejom Harrymu a Marvovi. A hoci si dospeláci myslia, že taký malý chlapec proti nim nič nezmôže, škaredo sa mýlia! (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (109)

  • Scéna, kde zlodeja v stvárnení Joe Pesciho opáli teplovzdušná pištoľ, sa nepodarila presne ako si tvorcovia predstavovali. Zapálenie klobúka nebolo nastavené správne a nasledovala nehoda, kde skutočne prišlo k popáleniu hlavy zlodeja v podaní Joe Pesciho. (dyfur)
  • Ikonická scénka, pri ktorej si Kevin (Macaulay Culkin) nanesie na tvar pálivu vodu po oholení a domom sa ozve výkrik, bola improvizácia herca. Pôvodne sa plánovalo, že ruky od tváre ihneď odtrhne. (argus123)
  • Chris Columbus spočiatku chcel aby hudobný skladateľ filmu bol Bruce Broughton. Dokonca jeho meno bolo na prvých plagátoch. Lenže Broughton v tom čase dokončoval hudbu k filmu The Rescuers Down Under (1990) a ponuku musel odmietnuť. Chris Columbus kontaktoval svojho priateľa Stevena Spielberga a ten mu sprostredkoval stretnutie s Johnom Williamsom, ktorý hudbu do filmu nakoniec zložil. Film bol nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu k filmu a najlepšiu pieseň. (ČSFD)
  • Joe Pesci (Harry) sa zámerne vyhýbal stretnutiam s Macaulayom na pľaci. Chcel totiž, aby sa ho malý herec skutočne bál a jeho strach bol vo filme autentický. (Bobek15)
  • V pôvodnom scenári mal byť hlavou "zločineckej skupiny", ktorá chcela vykradnúť dom McCallisterovcov, Kevinov strýko Frank (Gerry Bamman). (Bobek15)
  • Macaulay Culkin nebol jediný Culkin, ktorý si vo filme zahral. Rolu Kevinovho bratranca Fullera, ktorý sa v noci pocikával, si zahral Macaulayov brat Kieran. (Bobek15)
  • Starý muž Marley (Roberts Blossom), vďaka ktorému si Kevin uvedomil dôležitosť rodiny, pôvodne nebol súčasťou scenára. Až neskôr ho tam pridal samotný režisér. (Bobek15)
  • Ozdoby, na ktoré Marv (Daniel Stern) šliapol, neboli skutočne zo skla, ale z cukru. (leila22)
  • Všetky scény boli natáčané v Chicagu. Natáčalo sa od 14.2. do 16.5.1990. Parížske letisko bolo vlastne medzinárodné letisko O'Hare a luxusné sedadlá v prvej triede pri lete do Paríža boli postavené na basketbalovom ihrisku miestneho gymnázia. (leila22)
  • Z domu McCallisterov sa stala turistická atrakcia. Nachádza sa na 671 Lincoln Avenue vo Winnetka, Illinois. V roku 2012 bol predaný za vyše 1,5 milióna amerických dolárov. (leila22)
  • Kevinov (Macaulay Culkin) dom na strome bol postavený iba kvôli filmu. Po natáčaní bol zbúraný. (leila22)
  • Mnohí z tých, ktorí veria, že Elvis Presley je stále nažive, tvrdia, že fúzatý muž stojaci v úzadí, keď MacCallisterová (Catherine O'Hara) kričí na recepčného, tesne predtým ako stretne Gusa Polinskeho (John Candy), je Elvis. (Karush)
  • Prvá natočená scéna bola v obchode, kde Kevin (Macaulay Culkin) kupoval zubnú kefku. Poslednou natočenou scénou bolo, keď Kevin prebehol suterénom plnej vody. Zábery boli natočené na plavárni miestnej strednej školy. (Karush)
  • Daniel Stern (Marv) mal pri scénach s bosými nohami v skutočnosti na sebe gumené ponožky telovej farby. (Karush)
  • Policajná stanica bola v skutočnosti kancelária jednej z miestnych stredných škôl. (Karush)
  • Macaulay Culkin si okrem popularity z nakrúcania odniesol aj jazvu na prste. Stalo sa tak počas jednej zo scén, kedy sa mal zlodej Harry (Joe Pesci) tváriť, že chce Kevina uhryznúť. Nedopatrením ho naozaj zranil a Macaulay potreboval ošetrenie. (Karush)
  • Keď bol film Sám doma po prvý raz uvedený do amerických kín, na priečke najnavštevovanejšej snímky sa udržal úctyhodných 12 týždňov. V niektorých kinách komédia lámala také rekordy, že sa premietala až do júna. (Karush)
  • Ve filmu je spousta sněhu. Tvůrci natáčeli přes zimu a čekali a čekali, ale sníh se neukázal. Nahradili ho proto bramborovými vločkami, z nichž se vyrábí kaše. Po pár dnech navlhla a začala nevábně zavánět, ale celý štáb to bral s úsměvem. (classic)
  • Rozpočet filmu byl necelých 17 milionů eur, což bylo ve srovnání s jinými svátečními trháky málo, proto se štáb musel uskromnit. Například na speciálních efektech, které zastřešil levný animátor z Chicaga. Všechny je vyrobil ve sklepě domu své matky. (classic)
  • Film produkovala společnost 20 Century Fox, protože slavná konkurence Warner Bros. nabídla na rozpočet mnohem méně peněz (classic)

Súvisiace novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (viac)

Reboot Sám doma našel obsazení

Reboot Sám doma našel obsazení

11.12.2019

Nová verze populární vánoční komedie Sám doma se pomalu ale jistě blíží začátku produkce, snímek chystaný pro streamovací službu Disney+ tak nyní oznamuje obsazení. V hlavní roli dětské postavy se… (viac)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (viac)

Sám doma, ale jinak?

Sám doma, ale jinak?

03.10.2019

Server Collider čerstvě vydal pár nových informací o nadcházejícím remaku kultovní vánoční komedie Sám doma, který dorazí na streamovací službu Disney+ nejspíš příští Vánoce. Nový snímek bude podle… (viac)

Reklama

Reklama