Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (60)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Andrew V. McLaglen dokazal natocit silny material na film z dob obcianskej vojny v USA. Dej filmu sa teda odohrava medzi rokmi 1861 - 1865 a pojednava o farmarovi, ktory sa vyda hladat svojho strateneho syna. V roli farmara sa predstavil vyborny James Stewart /It´s a Wonderfull Life, Vertigo/, ktory podal bravurny herecky vykon.Ale treba spomenut aj Douga mcCloure /the Enemy Below/ a Patricka Waynea /The Alamo/. Nechyba sympaticke prostredie Stewartovej farmy, kvalitne dialogy, ba dokonca aj par prestreliek a bitiek sa najde. 95 % ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

6/10 James "Mirek Dusin" Steward jako spravne usislany jizan z dobre rodiny, co dal na smrtelne posteli manzelky slib chodit v nedeli do kostela. V te dobe ale probiha jak na svinu valka jihu proti severu a prestoze to neni jejich vec, tak se chte nechte zapoji. Nektere sceny jsou pateticky k smichu, nektere jsou i ftipne - poucovani budouciho zete a nektere jsou i po letech dojemne. Neni to ani tak wester jako spis walecny film z doby obcanskych nepokoju. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Veľmi kvalitný protivojnový western odohrávajúci sa v časoch vojny Severu proti Juhu. Vlajkovou loďou je pochopiteľne Jimmy Stewart a v jeho podaní je zážitkom sledovať hlboký odpor k vojne, či lásku k tradičným rodinným hodnotám. Netreba však čakať ťažkú drámu, tvorcovia vkusne okorenili príbeh aj ľahkým humorom a vzniklo tak skutočne konzistentné dielo. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Jemne nadpriemerný western so sympatickým J. Stewartom. Asi najviac si budem pamätať scénu, kde vojak príde verbovať jeho synov do občianskej vojny. Odpovedal mu dlhým príhovorom, kde zaznelo i to, že nevie prečo by jeho synovia mali prelievať krv za ich štát. "Váš štát sa o mojich synov nezaujímal a nevšimol som si, že by ich chodil kŕmiť..." To sú skutočne slová na zamyslenie a práve z úst J. Stewarta , ktorý ako jeden z prvých hercov dobrovoľne narukoval v 2. svet. vojne to pôsobí trochu divne. No i tu asi platí, že film a realita ako nebo a peklo. Jeho rodiny a synov sa to až do osudovej chvíle, kde vojaci zoberú jeho najmladšieho syna do zajatia netýkalo. Osud hlave rodiny a jeho synom pripraví ťažké chvíle, možno až príliš. Je však vojna a tá býva nemilosrdná. Trochu škoda, že film nešiel viac do hĺbky. Občas pôsobí trochu povrchne a zbytočne sentimentálne, čo mu dosť škodí. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Mirokukii 

všetky recenzie používateľa

Vydařený příběh z občanské války Severu proti Jihu s bravurně vystupňovanými emocemi a dějem. Příběh rodiny, která se chce co nejvíce vyhnout všem hrůzám, jenž tento konflikt obnášel. A ikdyž se jim to z počátku daří, stejně neuniknou. Absolutorium na adresu James Stewart, jehož postava, pojetí a přednes, se mi vryla pod kůži a podařilo se jí mě zasáhnout tak hluboce, jako už dlouho žádné jiné. Touto svou rolí se pro mě stává nesmrtelným a i proto hvězdičku přidávám. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (6)

  • Dr. Witherspoon (Paul Fix) hovorí Charliemu (James Stewart), že jeho syn je s generálom Forrestom a že je „kto-vie-kde je“. V apríli 1864 Nathan Bedford Forrest (generál konfederačnej armády) spáchal jedno z najväčších zverstiev vojny Severu proti Juhu, keď vzal asi 300 až 400 kapitulovaných odborových jednotiek, z ktorých dve tretiny boli černosi, a zmasakroval ich. Ďalšie veci, ktoré prikázal svojim mužom urobiť boli: strieľanie zranených vojakov, pálenie mužov zaživa, a ukrižovanie vojakov únie. (westerns)
  • Údolie Shenandoah s úrodnou a vysoko produktívnou poľnohospodárskou pôdou malo v čase vojny Severu proti Juhu veľmi veľký význam. (westerns)

Reklama

Reklama