Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Netradične videný filmový príbeh z čias Slovenského národného povstania. K najvýznamnejším dielam televíznej filmovej tvorby druhej polovice sedemdesiatych rokov nesporne patrí dramatizácia rovnomennej poviedky Jany Gavalcovej Ako sa Vinco zaťal. Netradične videný príbeh z obdobia Slovenského národného povstania zaujme najmä postavou dedinského frajera a bitkára Vinca Kuceka v hereckom stvárnení Ivana Romančíka. Hodiny a hodiny strávené v krčme, výtržnosti s kamarátmi, žiarlivostné scény voči dávnemu sokovi Petrovi Chuťkovi (Emil Horváth ml.), teraz partizánskemu veliteľovi, nevraživé spomienky na prísneho učiteľa Machoňa (Ľudovít Greššo) - to všetko vypĺňa zdanlivo bezstarostné dni sebavedomého gazdu, otca dvoch malých detí, manžela vernej, oddanej Evy (Anna Javorková). Situácia v dedine sa však vyhrocuje. Časť chlapov odchádza bojovať do hôr, ale tvrdohlavý Kucek odmieta ísť s nimi. Popudzuje ho aj skupinka miestnych gardistov, a tak zostáva sám s nepokojnými myšlienkami a vlastnými pochybnosťami. Keď však dedinu obsadia Nemci a vyzvú ho, aby vyzradil úkryt partizánov, Vinco sa zatne. Bez váhania odmietne lákavú šancu na osobnú pomstu, neprijíma ani prosby a naliehanie miestneho kolaboranta, slabocha Malečka /Ivan Matulík/. Keď ide do tuhého, jeho tvrdá nátura si spoľahlivo zvolí jediné poctivé riešenie. Vo filme nakrútenom v roku 1978 zaujal kameraman Laco Kraus, ktorého ambiciózne vizuálne cítenie bolo výrazným prísľubom kvalitnej televíznej tvorby nasledujúcich desaťročí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (17)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Taká až rozprávočka o tom, ako sa z tyrana, mlátiča žien, super alkoholika, paranoidného žiarlivca a vysloveného zmrda v správnej chvíli stal povstalec. Hoci za celý život nedokázal povstať ani proti borovičke a aj tú si pri svojom osobnom povstaní, ktoré netrvalo dlho, vychutnal ešte naposledy. Len preto je hrdina? Ale inak dobre natočené, duch doby zachytený azda presne. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Naozaj je to netradične videný príbeh z povstania. Videný z krčmy. Keď sa Slovák v krčme dobre napije, pobije, a doma zbije ešte ženu, tak aj tá vojna a SNP ľahšie ubehne. A keď sa Vinco zaťal ešte na škole v spomienkach, zostalo mu to navždy. Film je oslavou tvrdohlavosti a neoblomnej zásadovosti. (20.10.2016) –––– Na druhýkrát môžem spokojne zvýšiť na štyri hviezdy. Záverečné scény sú bezchybné. (7.4.2018) ()

Reklama

giaruj 

všetky recenzie používateľa

Prvé minúty som od filmu neočakával nič. A bál som sa, že úroveň snímky pôjde klesajúcou tendenciou. Aké milé bolo prekvapenie, keď z minúty na minútu film oslovoval a bavil. Krásna scéna s "minútou na rozmyslenie". Slovenská krčma a reálie pôsobia mierne sterilne. No psychologická rovina prekvapujúco zvládnutá na výbornú. Vhodný nie len na jedno zhliadnutie. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Konečne dobrý povstalecký film zo sedemdesiatok. Sociálny dráma šmrcnutá každodennosťou, podaná v rozumnej minutáži so sympatickými hercami a na telo napísanými dialógmi. Toto boli tí bežní ľudia čo žili, srali na celú vojnu, nenávideli partizánov a občas zmlátili ženu keď prišli nadrúžení z karčmi. Dokonca aj Emil Horváth je tu ešte mladší. Žiadne zbesilé prestrelky, sneh a tieto píčoviny, len čistá dedina a rozhodovanie sa zo dňa na deň. Aj keď sa Vinco zaťal, mňa film potešil. Konečne poriadny snímok! 4 z 5 ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Kvalitná slovenská filmová adaptácia. Produkcia síce nie je hollywoodska, ale na slovenské pomery nadpriemerná. Vinco je tak trocha nihilista a ako dokazujú spomienky, ktorými je film popretkávaný, priečil sa pravidlám už v škole. Pije však tak ako zákon káže. Nechce sa nijako angažovať ale len starať o svoje. Herecké výkony sú tiež veľmi dobré, takže môžeme sledovať postupný osobný vývoj Vinca Kuceka od zaťatého apolitického sedliaka až po záverečné "Hovno!" zabalený do slušnej atmosféry zabudnutej dediny pod horami. Cítiť tu mierne partizánsky pátos, ktorý prerazí v záverečnom obraze partizánskeho pamätníka. To však filmu neuberá na ostatných kvalitách. 75% ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (1)

  • Vo filme môžete okrem motoriek a Mercedesu vidieť aj KdF 166 Schimmwagen. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama