Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom príbehu, odohrávajúcom sa v desiatom storočí, je rytier Bowen (Dennis Quaid), ktorý je vyznávačom zásad starého rytierskeho kódexu z dôb kráľa Artuša. Získané vedomosti odovzdáva i  svojmu žiakovi, mladému princovi Einonovi (Lee Oakes). Keď je krutý kráľ Freyn zabitý pri vzbure sedliakov, jeho nástupcom sa síce stane Einon, ale sám je v bitke zranený. Jeho matka s rytierom vyhľadá draka a požiada ho o pomoc. Drak výmenou za sľub, že bude kráľ vládnuť spravodlivo, obetuje na jeho záchranu polovicu svojho srdca. Mladík však prísahu nesplní a stane sa z neho krutý tyran. Rytier Bowen je presvedčený, že zlo do kráľovho srdca zasial drak a rozhodne sa mu pomstiť. O dvanásť rokov neskôr je z neho potulný zabijak drakov, ktorý ich za peniaze zabíja. Keď sa  konečne stretne s tým pravým, pustí sa s ním najprv do dlhého nerozhodného boja, ale keď pochopí pravdu, že zlo sa rodí v človeku, spriatelí sa s ním. Uzavrie s drakom dohodu. Spoločne putujú svetom  a  zarábajú si na fingovaných zápasoch. Pri svojom putovaní dorazia až do dediny, kde sa zoznámi s dievčaťom Karou. Einon jej zabil otca a ona sa snaží vyprovokovať sedliakov k vzbure. Dievča rytiera ošetrí, keď je zranený v súboji s Einonom a snaží sa ho prehovoriť, aby sa s drakom postavil na čelo vzbury. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (21)

  • Vo filmových i nefilmových kruhoch koluje legenda, že keď sa Steven Spielberg vracal z nakrúcania filmu Schindlerov zoznam (1993) v Poľsku cez Strečno, hrad ho zaujal a podal následne tak informáciu o tejto lokalite pracovnému zázemiu Dračieho srdca. (funesfilm)
  • Jason Isaacs hrá postavu Lorda Feltona, nepriateľa draka menom Draco (Sean Connery). O niekoľko rokov neskôr v sérii o Harrym Potterovi hral postavu Luciusa Malfoya, ktorý ma syna menom Draco, pričom jeho predstaviteľ sa volá Tom Felton. (H4ku11)
  • Pôvodne chceli producenti obsadiť do úlohy Bowena (Dennis QuaidLiama Neesona, ale štúdio sa nazdávalo, že by sa ako akčný hrdina u publika nepresadil. (H4ku11)
  • Pri scénach, v ktorých sa vyskytoval Bowen (Dennis Quaid) spolu s Dracom (Sean Connery), bola použitá palica s terčom, na ktorom boli dva červené body. Mali indikovať drakove oči, čo malo lepšie pomôcť hercovi pri stvárnení postavy. Inak bol drak celý vytvorený počítačom, no pri niektorých scénach bol prítomný aj fyzicky, hlavne jeho nohy. (Greenpeacak)
  • Natáčalo sa v roku 1994 na Slovensku. (Greenpeacak)
  • Vo filme si zahrali herci, ktorých dnes poznáme z filmov o Harrym Potterovi. Ako napríklad David Thewlis (Einon), ktorý stvárnil Remusa Lupina a Jason Isaacs (Felton), predstaviteľ smrtožrúta Malfoya. (Greenpeacak)
  • Vo filme je miestami počuť slovenčina, ako napríklad v prípade jedného z drakobijcov, ktorý zreteľne kričí: "Tam je, rýchlo, rýchlo, nabíjaj!". Rovnako keď chce jeden z drakobijcov vystreliť šíp na Bowena (Dennis Quaid), zareve: "Pozor! Letí!" (Macejko)
  • Počiatočná scéna sa natáčala na Bátoryčkou preslávenom hrade Čachtice, o ktorom počul i Jules Verne, a vzal si ho ako podklad pre svoju knihu "Tajomný hrad v Karpatoch" (tiež sfilmovaný). Ďalšie scény sú natáčané na hrade Strečno, Spišskom hrade (neskôr jeho hradby poslúžili pri natáčaní filmu Posledná légia, 2007) a nesmiem opomenúť nádherný skvost Slovenského raja Tomašovský výhľad. (andykovac)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 57 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 51,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 115,2 mil. (NIRO)
  • Při rozjezdu projektu tvůrci naráželi na neochotu studia Universal zafinancovat jeho realizaci. Změna názoru přišla až po úspěchu Jurského parku (1993). (Shakaar)
  • Snímek po necelých šesti měsících natáčení na Slovensku strávil celých 15 měsíců v postprodukci. (KucC)
  • Bylo pořízeno přes 200 fotografií Seana Conneryho (Draco), které byly spolu s hlasovým záznamem použity k vytvoření draka, který by herce co možná nejvíc připomínal. (KucC)
  • Dennis Quaid (Bowen) si zlomil prst v souboji s postavou Davida Thewlise (Einon), což vedlo k tomu, že musel poslední dva týdny natáčet se sádrou. (KucC)
  • Jména pěti drakobijců jsou Uhlric, Cavan, Ivor, Tavis a Trahern. (KucC)

Súvisiace novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (viac)

Reklama

Reklama