Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom príbehu, odohrávajúcom sa v desiatom storočí, je rytier Bowen (Dennis Quaid), ktorý je vyznávačom zásad starého rytierskeho kódexu z dôb kráľa Artuša. Získané vedomosti odovzdáva i  svojmu žiakovi, mladému princovi Einonovi (Lee Oakes). Keď je krutý kráľ Freyn zabitý pri vzbure sedliakov, jeho nástupcom sa síce stane Einon, ale sám je v bitke zranený. Jeho matka s rytierom vyhľadá draka a požiada ho o pomoc. Drak výmenou za sľub, že bude kráľ vládnuť spravodlivo, obetuje na jeho záchranu polovicu svojho srdca. Mladík však prísahu nesplní a stane sa z neho krutý tyran. Rytier Bowen je presvedčený, že zlo do kráľovho srdca zasial drak a rozhodne sa mu pomstiť. O dvanásť rokov neskôr je z neho potulný zabijak drakov, ktorý ich za peniaze zabíja. Keď sa  konečne stretne s tým pravým, pustí sa s ním najprv do dlhého nerozhodného boja, ale keď pochopí pravdu, že zlo sa rodí v človeku, spriatelí sa s ním. Uzavrie s drakom dohodu. Spoločne putujú svetom  a  zarábajú si na fingovaných zápasoch. Pri svojom putovaní dorazia až do dediny, kde sa zoznámi s dievčaťom Karou. Einon jej zabil otca a ona sa snaží vyprovokovať sedliakov k vzbure. Dievča rytiera ošetrí, keď je zranený v súboji s Einonom a snaží sa ho prehovoriť, aby sa s drakom postavil na čelo vzbury. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (435)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Nestojíš nad zákonom. Si predsa kráľ.“ Veľmi slabá rozprávka, ktorá sa mi nikdy nepáčila. Nepríjemný hlavný hrdina v nesympatickom podaní Dennisa Quaida. Toho obvykle považujem naopak za vcelku sympaťáka, ale tu pôsobí divne namachrovane resp. ako keby ho celá táto... vec vôbec nebavila. A to podotýkam, že sa bavíme o hercovi, ktorý sa v minulosti preslávil tým, že mal dieťa s hermafroditným mimozemšťanom. K tomu čudný drak s hlasom Jamesa Bonda, priemerný scenár, biedne akčné scény, slabá atmosféra a jeden z najhorších zlosynov desaťročia (prepáč, David). Je tragikomické, že kým po Čechách sa premával áčkarský Tom Cruise s tomu odpovedajúcim rozpočtom, renomovaným režisérom a špičkovými kolegami-hercami, k nám potichu došiel režisér "toho katastrofáku so Slyom" a v kufríku si doniesol trápnych 57 miliónov. Za všetko hovorí možno aj fakt, že bol do komickej postavy mnícha obsadený... pošuk a sexuálny deviant z Votrelca 3 Pete Postlethwaite. Ako bonus sa v zápornej role predstavuje už spomínaný David Thewlis, ktorého v rovnakom roku takmer pochoval pod čiernu zem megaprepadák Ostrov Dr. Moreaua. Aby tu bola aj nejaká kráska, obsadili herečku z Johnnyho Mnemonica. Producenti sa pravdepodobne chceli zviesť na vtedajšej vlne dinohitov (vyvolanej megaúspecchom 3 roky starého Jurského parku). Po komerčnej stránke sa im to relatívne podarilo a hoci to zďaleka nebol úspech ako u Spielberga, čo-to Dračie srdce predsa len zarobilo (celosvetovo 115 miliónov). Kvôli tomu sme sa dočkali niekoľkých televíznych/video pokračovaní, ktoré boli ešte horšie ako jednotka a to už je vážne čo povedať. Najviac ma boleli akčné scény resp. pokusy o davové pasáže (poznáte tie podfinancované produkcie, kde máte mať davovú scénu a nakoniec na lúku s pár maketami domov vyženiete 14 týpkov, ktorí akože-nahnevane dvíhajú ruky zaťaté v päste, nie?). Potešilo ma pár záberov na Čachtický hrad a zopár predsa len ako-tak magických scén. ()

golfista 

všetky recenzie používateľa

Výborná fantasy - pohádka, s krásně "vyvedeným" drakem (asi nejsympatičtější animovaná potvora :) Vtipný i dojemný příběh, výborné obsazení, prostě - paráda .... ()

Galadriel 

všetky recenzie používateľa

Slušné fantasy s velmi pěkně udělaným drakem a průměrným příběhem. Ale neurazí, pobaví, občas rozesměje, ... prostě povedená pohádka. ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Jako dítě jsem tuhle pohádku zbožňoval, nejen proto, že Draca dabuje Sean Connery (to jsem si užil jen jedinkrát v kině), ale hlavně proto, že kromě nezbytného příběhu plného soubojů a drakobijectví se zde najdou neskutečná kvanta legrace (obzvlášť při prvním setkání hlavních hrdinů;)), ale i smutné chvilky. A to vše doplňuje hezká hudba (o které jsem se v trochu dospělejším věku domákl, že ji složil nějaký Edelman). Jsou sice i lepší fantasy pohádky, ale tahle je solidní a neselhává. A navíc je tu Harrypotterovský Lupinus David Thewlis za urputně nechutného hajzla;) Nemám důvod jít níž než na osmdesátku. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Lehce nadprůměrná fantasy-pohádka pro děti i dospělé nabízí docela originální příběh, což je v tomto filmovém oboru takřka nemožné. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Tolik epických fantastických filmů zas tolik neexistuje a proto je radost sledovat každý, který za to stojí a povede se. Já jako malý vždycky na konci brečel. Umocňoval to fakt, že muzika, tomu dokázala dodat dost a já se z toho vždycky sesypal. Drak je zajímavé stvoření a ne tu dobu je zde velice slušně ztvárněné. Krom toho, je málo filmů, kde se drak objeví ztvárněn hezky a s dobrým příběhem, kvalitní muzikou a perfektním zpracováním. Když si to tak uvědomím, je dost možné, že právě tento film s drakem v hlavní roli je to nejlepší, co se za celou dobu dokázalo urodit. Dračí doupě nebo Eragon? Blbost jej s těmito filmy srovnávat, je svůj, je originální a dost možná jediný a proto ho mám tak rád. --- Takže než bys mi řikal Drak v tomhle jazyce, budeš mi řikat Draco v jiném jazyce? Zajímavé! ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $57miliónovTržby USA $51,367,375Tržby Celosvetovo $115,267,375 ║ Solídna rozprávka, ktorá dokonca vznikala na Slovensku. /65%/ ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Odpočinkový film s pohádkovým nádechem, který nikdy neurazí. Rob Cohen na začátku své cesty stát se áčkovým režisérem, která mu o jeden stupínek nevyšla, a především sázka na jistotu v podobě úsměvu Dennise Quaida. Osobně ho mám rád, je mi sympatický, takový filmový pan hodný/taťka, kterému nikdy nepřeju smrt na plátně. Dračí srdce má svou fantasy rovinu, která je načrtnuta ideálně i pro menší diváky. I po 14nácti letech bych na efektech nechtěl vůbec nic kritizovat, což mě trochu děsí. Takže všichni zapomeňte na "moderního" Eragona a paskvily s draky a vraťte se ke klasice, jakou Dračí srdce je... ()

gouryella 

všetky recenzie používateľa

Musim rici, ze tento pohadkovy pribeh o lovci draku a poslednim zijicim drakovi patri mezi nejlepsi filmy sveho druhu – vtipny a svizni pribeh, ktery ani ke konci neztraci na originalite. ()

Dever 

všetky recenzie používateľa

Soundtrack Randy Edelman: 1. The World Of The heart-Main Title ,2. To The Stars ,3. Wonders Of An Ancient Glory ,4. Einon ,5. The Last Dragon Slayer ,6. Bowen's Ride ,7. Mexican Standoff ,8. Draco ,9. A Refreshing Swim ,10. Re-Baptism ,11. Bowen's Decoy ,12. Kyle, The Wheat Boy ,13. The Connection ,14. Flight To Avalon ,15. Finale , ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Nez zacal Rob Cohen tocit prumerny akcni filmy, natocil tohle moc pekny fantasy. Samozrejme necekejte nejakej drsnej stredovek nebo tak, tohle je spis film pro celou rodinu. Dej filmu je vcelku originalni, ale samozrejme tu je naky to klise. Ale film je dostatecne sviznej a vtipnej, takze to nevadi. Dennis Quaid mi sice ze zacatku nesed, ale nakonec se mi libil a drak byl udelanej fakt pekne (I ostatni efekty.), akorat mel zbytecne moc lidskej vyraz. Jedna z nejlepsich fantasy pohadek. ()

monolog 

všetky recenzie používateľa

Celkem neotřelý příběh, který se však ve druhé polovině zvrtává v mnohokrát dokola omílané mlýnské kameny. Dennise Quaida mám celkem rád, takže mi to jeho fousatý rytíř živící se zabíjením draků vynahrazuje. Ale zápletka je tak čiročirá, že křišťálověji čistší být ani nemůže (vždycky jsem to chtěl použít). Vlastně ten konec je doslova hroznej, ale proti druhýmu dílu je to supr film. Vlastně i proti mnoha jiným fantasy je to skvělej film. A dobrá je i atmosféra středověku, přestože středověk to není. ()

Faidra 

všetky recenzie používateľa

V případě jedné ze svých nejoblíbenějších filmových fantasy všem (velmi originálně) radím, aby se pokud možno podívali na verzi v původním znění s Connerym coby nejsympatičtějším filmovým drakem všech dob a půvabným, vtipným a ne tak zcela otřelým příběhem. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Až na ty mizerné triky mi to přijde jako dost dobrá pohádková fantasy s pěkným příběhem, sympatickým drakem a výborným Dennisem Quaidem.3,5* ()

Mr.Apache 

všetky recenzie používateľa

Ač Dragonheart nepatří mezi fantasy filmy k absolutní špici (tam trůní Barbar Conan, Excalibur a Pán prstenů), rozhodně bych ho řadil mezi kvalitnější představitele žánru. Pořád je to dobrá první liga. Originální příběh, sympatický nečernobílý hrdina, povedený drak, pěkná rusovláska, a bojové scény, při nichž jsem se nemusel kroutit trapností. [Co se týče druhého dílu, jde takřka ve všech směrech o pravý opak poslední věty tohoto komentáře.] ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Ja som posledný drak!!! Jednoznačne najlepší film s dračou tematikou a najlepší film Roba Cohena. Sympatický drak a efekty sú ešte stále veľmi vydarené (v roku 1996 boli perfektné). Natáčané je to mimochodom na Slovensku. Spišský hrad (na začiatku) a Tomášovský výhľad (scéna, keď dostane drak meno) som už mal možnosť vidieť na živo. 80% ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Přes veškerou snahu se mi do tohohle filmu nepovedlo dostat. Příběh samotný není špatný, ale způsob jakým je vyprávěn, se mi moc nelíbil. Kromě záporáka postavy nic moc, míra klišé větší než malá, milostný motiv aby se neřeklo, typicky schématické dobytí hradu (přesně víte, jak budou scény likvidace nepřátel následovat), akční scény hodně slabé (většinu rozpočtu asi zabrala digitální podoba Seana Conneryho). Zbytek za mě řekl Tron. Netrpěl jsem, ale vím, že znovu už to nikdy vidět nemusím. ()

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Zvláštní fantasy, které je chvíli jakoby pro ty úplně nejmenší, že divák už už čeká, kdy zpoza kopce vyskočí Lálá, a chvílemi zasáhne tou neordinérní (na dětský film opravdu nebývalou) krutostí. Sám nejsem nějaký uhrovatý obdivovatel toho haló kolem draků a tak mě tenhle film za lidské srdce příliš nevzal. ()

Súvisiace novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (viac)

Reklama

Reklama