Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym - obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducent sfetuje, feministická akčná umelkyňa využije ako darcu spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou... Pseudochandlerovská kriminálna zápletka filmu je pôdorysom, na ktorom bratia Coenovci postavili košaté rozprávanie plné bizarných postáv a absurdných situácií okorenených typickým coenovským humorom. Big Lebowski je holdom ležérnemu spôsobu života a oslavou moderného Everymana Dudea. Zároveň je spleťou viacerých žánrov, ktoré s chuťou a fantáziou paroduje. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (110)

  • Rovnako kultovým ako film sa stal aj sveter značky Westerley, ktorý v tom čase bol už 20 rokov na trhu. Jeff Bridges si ho na nakrúcanie priniesol z vlastného šatníka. Originál Westerley si dnes už len ťažko môžu dovoliť stratené existencie ako Dude. Jeho cena od úspechu filmu vzrástla na viac ako 200 eur. (krasomama)
  • V scéne, kde Dude (Jeff Bridges) vytiahne z auta Da Fina (Jon Polito), ktorý ho celý čas sledoval, mu ten povie, že je "brother Shamus". Ide o slangové označenie súkromného detektíva alebo policajta. (RigorMortis)
  • Dude (Jeff Bridges) sa objavuje v každej scéne. Dokonca aj v tej, kde si nihilisti objednávajú palacinky v reštaurácii. V pozadí môžeme vidieť sivú dodávku, v ktorej je s Walterom (John Goodman). (hradecek)
  • Keď prídu gorily Jackieho Treehorna (Ben Gazzara) prvýkrát k Dudeovi (Jeff Bridges), má jeden z nich polokošeľu a druhý tielko. Keď prídu druhýkrát, majú oblečenie vymenené. (ZinedineCR7)
  • Dudeov (Jeff Bridges) part „I'm the Dude. So that's what you call me. You know, that or His Dudeness, or Duder, or El Duderino..." sa hral na štadióne Philadelphia Wings pre hráča lacrossu Toma Rayna, ktorého prezývali Dude. (ZinedineCR7)
  • Pre Coenovcov bol inšpiráciou ich kamarát Peter Exline. Často používal frázu "It really tied the room together" a tiež našiel domácu úlohu vo svojom ukradnutom aute. Inšpiráciou bola aj snímka Hlboký spánok (1946). Coenovci chceli vytvoriť film, ktorý bude objasňovať tajomstvo a komplexný dej, ktorý sa ukáže ako nepodstatný. (ZinedineCR7)
  • Keď sa Walter (John Goodman) bije s nihilistami, v pozadí je autoopravovňa Ben Hur, čo je odkaz na slávneho židovského hrdinu. (ZinedineCR7)
  • John Turturro si myslel, že postava Jesusa dostane viac priestoru. Keďže to tak nebolo, Coenovci mu dali voľnú ruku pri niektorých scénach. Čistenie bowlingovej gule a tanec je výsledkom jeho improvizácie. (ZinedineCR7)
  • Dude (Jeff Bridges) sa vo svojom sne v skutočnosti nezmestil cez nohy mažoretiek, preto musel byť digitálne zmenšený. (ZinedineCR7)
  • Dom Jackieho Treehorna (Ben Gazzara) bol navrhnutý architektom Johnom Lautnerom. Aj keď sa zdá, že je na pláži, v skutočnosti bol na svahu v Los Angeles. (ZinedineCR7)
  • Skratka pre podnikanie Waltera (John Goodman) je SS, rovnaká ako nechválne známe nacistické Schutzstaffel. Na jeho výklade je napísané, že ponúka pokoj. (ZinedineCR7)
  • Scény bowlingu boli točené v Holly Star Lanes v Santa Monice. Potom však bola zbúraná a prestavaná na školu. (ZinedineCR7)

Súvisiace novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (viac)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (viac)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (viac)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (viac)

Reklama

Reklama