Reklama

Reklama

One Day in September

  • Nemecko Ein Tag im September

Obsahy(1)

5. září 1972, Mnichov, jedenáctý den letních olympijských her. Krátce po čtvrté hodině ranní se dostala palestinská teroristická skupina „Černé září“ do olympijské vesnice a zajala jedenáct členů izraelské výpravy v jejich apartmánu. Jejím požadavkem bylo propuštění 232 Palestinců z izraelských vězení do dvanácti hodin, jinak zastřelí všechny rukojmí. Izraelská vláda odmítla přistoupit na toto vydírání...
Tento dokument, v kterém byly použity výhradně originální záznamy, prostříhány s rozhovory s pozůstalými a s jedním z teroristů, získal v roce 2000 Oskara. (Bubble74)

(viac)

Recenzie (8)

dyfur 

všetky recenzie používateľa

.....dobrý dokument,veľa autentických záberov,dokument aký má byť....inak opäť raz v Nemecku Olympijské hry a židia sú zasa vraždení........ a v Hrách sa pokračuje - žiadna pripomienka pri vyhlasovaní víťazov,žiadne vlajky na pol žrdi,žiadne kľačanie ako teraz v USA,žiadne vyjadrenia spolupatričnosti s obeťami.. ()

jondzavid 

všetky recenzie používateľa

Dokumentaristická pecka právom ocenená Oscarom. Silne emocionálne pôsobivý príbeh teroristického útoku na izraelských športovcov na mníchovskej olympiáde je bravúrne zrešeršovaný a autorom sa podarilo zohnať okrem množstva autentického materiálu aj interview s jedným so zúčastnených teroristov. Priznávam, že ma tento film naprosto dostal a som docela zvedavý ako si s touto látkou poradí Spielberg, ktorý sa dušoval, že to chce nakrútiť ako celovečerák. ()

Bubble74 

všetky recenzie používateľa

Díky originálním záběrům se jedná o neobyčejně autentický dokument. S každou další minutou narůstá hrůznost této tragédie a neuvěřitelná bezradnost nad souhrou všech nešťastných okolností. Neúmyslná výpomoc teroristům dostat se do olympijské vesnice od členů jiných výprav, nepochopitelná arogance organizátorů olympiádu přerušit, nedostatek bezpečnostních opatření, chaotické, nepřipravené a neschopné jednání německých policistů, reakce vládních představitelů a samotné zavrcholení celé akce – to vše vypadá jako špatně napsaný scénář béčkového filmu. Ale to nebyla fikce. Mrazivou skutečnost, že to se opravdu odehrálo dokazuje tento Oscarem oceněný dokument. Jediné co bych tvůrcům vytkla, je nevhodné spojení extrémně brutálních snímků obětí s hlasitou rockovou hudbou. Zdálo by se mi pietnější představit tyto fotografie bez zvukového doprovodu. ()

janeke 

všetky recenzie používateľa

pravdepodobne najlepší dokument, aký som kedy videla. po videní Spielbergovej verzie "pomníchovských udalostí" mi ostalo zopár otáznikov a mala som pocit, že táto téma si zaslúži dokumentaristickejšie spracovanie (niečo á la Bigelow), keďže Spielberg hral skôr na filozofickú a etickú strunu. To, čo sa podľa mňa Speilbergovi nepodarilo - t.j. ukázať nezmyselnosť krvavej pomsty, sa tu podarilo na sto percent - udalosť hovorí sama za seba. tvorcovia dokumentu sa nie len že precízne snažili ukázať čo najodkrytejšiu pravdu o slede udalostí toho dňa, ale navodili dokonalú atmosféru doby, vrátane hudobného sprievodu. absolútne drahokamy sú výpovede poslednéjo preživšieho teroristu a nastolenie otázok ohľadom toho, akú rolu v tejto záležitosti zohralo Nemecko. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama