Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film podľa rovnomenného Jégého románu o mladom slovenskom sedliackom chlapcovi zo 17.storočia. Po otcovej smrti, ktorého obesia za pytliactvo, rozhodne sa Adam Šangala odísť do sveta a stať sa pánom. Zapletie sa však do sporu s grófom Markočom, ktorý týra sedliacke dievča, zbije ho a musí utekať pred jeho pandúrmi. Na úteku stretne pôvabnú Betku, dcéru trnavského remeselníka, do ktorej sa zaľúbi, ale keďže Markočovi pandúri sú mu stále v pätách, na lásku niet času. Adam sa v zúfalom položení dá zverbovať za vojaka grófa Pálfyho... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (18)

PEZ 

všetky recenzie používateľa

Televízny film tej najvyššej filmovej kvality. Kľudne by to mohlo ísť do kín, hoci aj teraz. V HD vyznel obraz aj po 45 rokoch akokeby sa natáčalo iba nedávno, herecké výkony totálne prirodzené, skvelá kamera, skvelá hudba. A tej irónie koľko sa jej tu vošlo, radosť pozerať. Netušil som, že takáto kvalita sa tu točila. Kľudne by som to pustil na zahraničné festivaly. Zaujali Dočolomanský, Kukura, ale najmä Ivan Palúch. Ten sa stal ozajstným Šangalom. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Adam Šangala nie je presne ten typ historického filmu aký si pod týmto pojmom predstavujem. Pašteka, ktorý sa podpísal pod scenárom vytvoril dramaticky zmysluplné a na dejové zvraty bohaté dielo, ktoré ale pod taktovkou Karola Spišáka nedovoľuje vytvoriť si nejaký vzťah k postavám. Tie len šablonovito spĺňajú úlohy scenárom pridelené a aj keď sú niektoré naozaj dobre zvládnuté nedá mi nespomenúť určitý pocit samoúčelnosti. V hlavných úlohách bez väčších rečí dominuje Ivan Palúch ako ústredná postava a potom kňaz v podaní Michala Dočolomanského. Ostatný sú akosi do počtu. Počet nepriateľov, intríg a osudových žien je až príliš bohatý aby sa mu dostalo dostatočného priestoru, aj napriek trom hodinám. Film totiž ako keby nevedel čo presne chce znázornením Šangalovho života povedať. Náznaky, na drámu alebo romancu tam sú, ale sú akosi nedotiahnuté. Veľké plus a vlastne jeden z hlavných kladov celého filmu je kamera Juraja Šajmoviča - dynamická, hravá a vyžívajúca sa v dlhých záberoch. Serál, ktorý nie je zlý na to v akej dobe vznikol, ale ktorý mi nedokázal veľmi čo ponúknuť. Takže lepší priemer. ()

Reklama

Elgin 

všetky recenzie používateľa

Vyborny trojdielny film s prihladnutim na dobu vzniku 1972 sa tvorcom mimoriadne vydaril. Putovave rozpravanie o ceste prenasledovaneho mladika a jeho osudy na potulkach svetom ktore ho nekoniec dovedu az k sibenici. Vyzdvihol by som asi Juraja Kukuru ktory tu podal podle mna svoj zivotny vykon. Jeho postavu som mal vo svojich mladych rokoch ako vzor najhorsieho zlosyna. "Vitaj Adamko, uz ta tu cakame". 85% ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Historicko-dobrodružný čiernohumorný trojdielny seriál s veľkolepou výpravou, hodne násilia, smrti a blata. Začiatkom 17. storočia chudáci úpejú pod jarmom útlaku, šľachta si udržiava ešte docela stredoveké maniere, katolícka cirkev zvádza duchovnú aj hrubonásilnú bitku s protestantizmom a keby vám to nestačilo, z juhu dorážajú Turci. V tomto utešenom prostredí sledujeme osudy jedného obyčajného chlapíka s veľkými snami a nejasnou predstavou ako ich dosiahnuť. Viac v komentároch jednotlivých epizód. 1. "Povedz doma, že ma tie svine obesili!" Po úmrtí rodiča sa pytliacky synak Adam rozhodne opustiť rodnú chalúpku a vyrazí do sveta, kde sa čoby skorogramotný človek úfa dobre zamestnať a spoločensky postúpiť. Šťastie na ľudí nemá, každú chvíľu ho niekto podvedie, oklame a okradne. Po fyzickej inzultácii šľachtica Krivosudského (vynikajúci, doteraz som ho mal zafixovaného len ako predstaviteľa kladných postáv) sa pred trestným stíhaním spasí vstupom do armády. Asi od polovice mi jeho útekové a romantické eskapády začali evokovať Fanfána Tulipána, ovšem takého našského, rochniaceho sa v blate medzi domácim zvieratstvom a oháňajúcim sa drevorubačskou sekerou namiesto elegantnej šable. **** 2. "Poďme sa zabávať s luzou!" Adam zakotví ako husár na hrade plnom zhýralých šľachtických degenerátov, dochádzanie za pani grófkou do modlitebnej pustovne kombinovanej s oplodňovacím šmajchelkabinetom mu stúpne do hlavy a do patričných medzí ho následne musí zrovnať jánošíkovskými vrkôčikmi opatrený arcinepriateľ Kukura. Okrem toho po ňom okom aj dekoltom hádže slúžka Hausnerová, dobre mu chcú miestny lilipután aj protestanský duchovný Dočolomanský, a užijeme si tiež dobovú zábavu s židovskou menšinou. **** 3. "Ľudia konajú dobro len natoľko, aby si neublížili." Adam na úteku zachráni život šľachtického prenasledovateľa a následne sa stane vďaka dobrej ženbe s kupeckou dcérkou Hrivnákovou váženým mešťanom, ale zapletenie sa do vtedy populárnych náboženských rozbrojov sa mu stane osudným. Záver absolútne nefanfánovský, ale pôsobivý. **** ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Osudy dedinského chlapca v 17. storočí neboli od začiatku ľahké, ale film ich podáva vtipne a odviazane, väčšinou až príliš. Dráma pri prelietavaní od jednej historky k druhej sa v rýchlosti stráca a zostáva len jediná hlavná myšlienka trvalého úteku od prenasledovateľa. Lepšie tri hviezdy, a možno keď sa to v ďalších častiach trochu ukľudní, tak to bude lepšie. –––– Čo je lepšie? Odvisnúť na dedinskej šibenici, alebo skončiť po pansky pod sekerou mestského kata? ()

Galéria (1)

Zaujímavosti (3)

  • Seriál mal pôvodne režírovať Elo Havetta, ale nakoľko jeho filmy putovali do trezoru, na poslednú chvíľu mu bola réžia odobraná. (corona)
  • Točilo se v Popradu a skanzenu Zuberec. Natáčelo se i v Spišském Podhradie, Mlyňanech, Dražovcích a Levoči. (M.B)
  • V 50. minúte prvej časti sa v scéne v krčme počíta množstvo vína na litre. Dej sa ale odohráva v 17. storočí a objemová jednotka liter bola zavedená až na konci 18. storočia v roku 1793 vo Francúzsku. (javlapippi)

Reklama

Reklama