Reklama

Reklama

Poklad pána Arna

  • Česko Poklad pana Arna (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři žoldáci zabijí venkovského šlechtice, který se jmenuje pan Arne. Zavraždí jeho rodinu a uprchnou s jeho majetkem. Jediným přeživším je mladá dívka. Po letech potká jednoho z vrahů, ale neví, o koho se ve skutečnosti jedná. Seznámí se s ním a zamiluje se do něj. Později zjistí, o jakého člověka jde, a stojí před dilematem, zda mu odpustit či se pomstít za to, co v minulosti spáchal na její rodině.
Tento film vychází z tradic severské kultury a jedná se o adaptaci románu Salmy Lagerlofové. V silném citovém příběhu střídá Stiller ateliérovou práci s natáčením v reálném exteriéru. (ČSFD)

(viac)

Recenzie (17)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Je to jednoduché ako severská zasnežená planina, občas až nasilu kruté a tak trochu vycucané z prsta (prečo dievča natrafí zrovna na vraha svojej rodiny?) , ale zároveň veľmi magické a pohlcujúce. Pretože...už spomínané zasnežené pláne, zamrznuté moria s kryhami, odstavená loď čakajúca na odjazd alebo záverečný smútočný kráčajúci zástup. Iba škoda, že dostupná verzia už nepatrí k tým najkvalitnejším a za niektorými reštaurovanými dielami z rovnakého obdobia jej kvalita zaostáva. Nadprirodzený prvok mágiu nekonečnej prírody vhodne dopĺňa, pretože tu prítomný osud ako by bol priamo jej zámerom. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Poklad pana Arna vydala Selma Lagerlöfová v roce 1904. Mauritz Stiller ho pak relativně krátce na to zfilmoval. Jak literární, tak filmové zpracování patří k základním dílům dobrodružné literatury (samozřejmě především vedle dumasovek). Co je tam řečeno slovy, to je zde vyjádřeno modrým a okrovým obrazem (podle teploty). A podobně jako Dumasova díla je určen všem generacím; pro mladé snad trochu drsné, pro staré snad příliš pohádkové, ale - kdo z nás je bez sentimentu... ()

Reklama

Triplethink 

všetky recenzie používateľa

Velmi těžko se mi tento film hodnotí. Pokud bych ho viděl v době kdy byl natočen určitě by mě očaroval a dal bych mu minimálně 4*. Viděl jsme zkrácenou asi 60 minutovou verzi v Ponrepu a musím říct že v tomto filmu je až mnoho filmových klišé na tu dobu teprv nových. Vycházím v mém hodnocení z jiných filmů z této doby co jsem viděl a proto jen 3*. Film je to pěkný, kvalitně natočený, ale ničím extra(až možná na závěrečný pochod) mě nezaujal. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

♥ Proč, proboha proč, podlehla světová kinematografie americkému vlivu, když to vypadalo ze začátku takhle slibně? Americká groteska, jo, to beru všemi deseti, ale jinak mám dojem, že na poli toho "uměleckého" a "celovečerního" filmu americká produkce nenabízí ani z poloviny tak osobité a atmosferické projekty, jako jednotlivé evropské kinematografie začátku dvacátého století. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

3,5  Pútavo nakrútený srdcervúci baladický príbeh zo zasneženej severskej krajiny. Film má predovšetkým nádhernú kameru s množstvom pôsobivých detailov (videná reštaurovaná verzia z roku 2017 bez zvukového sprievodu), či už mrazivej krajiny, alebo tvárí postáv, odkrývajúcich aj tie najjemnejšie odtiene emócií. Očarili ma aj na svoju dobu pôsobivé triky pri vidinách a snoch postáv. ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama