Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Náhodně nalezený manželčin dopis donutí zdrceného vdovce přehodnotit celý dosavadní život.  Vysokoškolský pedagog Dimitrij (Oleg Jankovskij) je zdrcený náhlou smrtí své krásné ženy - tím víc, že nedlouho po její smrti náhodou objeví dopis nadepsaný ženiným rukopisem "Můj milý", který však není adresován jemu. Vědomí, že žena udržovala s kýmsi dlouholetý vztah, změní intelektuála v primitivního žárlivce. Rozhodne se svého soka vyhledat a vypátrat tak tajemnou minulost milované bytosti. Po setkání se ženiným milencem Ivanem (Sergej Garmaš) na něj neustále útočí ve snaze pochopit motiv manželčiny nevěry. Vztah dvou smutných soků v lásce osciluje mezi nenávistí, zvláštním spojenectvím a společným zbožňováním záhadné bytosti, která tak náhle odešla z jejich životů. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (28)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Električka zvaná bolesť. A dvaja muži, ktorých jedna mrazivá ruská zima navždy zmení. Jednoduchý a priamy (ako trať, po ktorej Dimitrij vždy jazdí), ale nesmierne silný a ťaživý príbeh o trpkej pravde a obviňovaní sa z toho, čo nedokážeme pochopiť a prijať. Film od mužov, o mužoch a pre mužov, ktorý však svojou otvorenosťou a citlivosťou témy dokáže osloviť obe pohlavia. Nebyť záveru, ktorý trochu príliš tlačí na pílu, bolo by to svojou výstižnosťou, zamyslenosťou a pozorne tónovaným hereckým koncertom dokonalé. 90% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý námet ma priviedol k filmu, ktorý by som inak prehliadol. Považujem za mimoriadne ťažké nakrútiť komornú drámu o jednom liste, ktorý zmenil všetko, a to tak, aby vo vyrozprávanom príbehu nezazneli falošné tóny. Ani v tomto filme sa to celkom nepodarilo. Herci boli výborní a vlastne ťahali celý film, ruské reálie boli bezchybné, také, aké si ich pamätám. Scenár, až na motív koktavosti a záverečnú scénu, veľmi účinne prispel k celkovému nadpriemernému dojmu z filmu. V niektorých scénach som však mal problémy s uveriteľnosťou konania postáv. Určite nešlo o žiaden prelomový film, ale rád si naň aj v budúcnosti spomeniem. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Rusky ťaživé, zadumané, presýtené dymom cigariet, do mrazivého vzduchu vydychovaných obláčikov pary a pomaly sa sunúcich mohutných električiek s osamotenými sprievodcami. Cieľ v nich sediaceho pasažiera je tiež neveselý. Urputne sa snaží dôkladne prevŕtať minulosť mŕtvej manželky a poprevetrávať jej utajený vzťah. Vdovec sa o ňom dozvedel nedlho po jej náhlej smrti. Pátrajúci pozostalý sa tak stáva stredobodom urputnej snahy zistiť každú podrobnosť, pričom necitlivo zasiahne ženinho milenca, vlastného syna, pracovné prostredie (čiže študentov - keďže vdovec je učiteľom), svokru aj mamu. Racionálne vedomie situácie, ktorá nastala, dostáva úplne na frak. Dôležitým sa stáva len zradený manžel a jeho túžba vyzvedieť čo najviac a pomstiť sa. Niekedy je lepšie veci nechať prikryté rúškom milosrdného tajomstva, v čom súhlasím s názorom užívateľa Dionysos (cit.: "Mrtvé je vskutku lepší nechat v klidu spát...".). Intenzívne pátranie v minulosti príbuzných totiž u predisponovaných pováh môže spôsobiť, že príliš rozjatrené rany na duši sa už nikdy nemusia zahojiť. ()

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Ach ta ruská duše jednou zas... . . . Tři a půl hvězdičky za emotivně srdceryvný žánrový filmek, zaokrouhleno pak za tu závěrečnou mysteriozně symbolickou scénu s (vizuálně úžasnou) >postsovětskou< tramvají nahoru... - - - - - (Poprvé viděno 8.4.2012 na >ljubovném prostoru< , hodnocení 21., komentář zde se zívnutím dotřetice všeho intimního - 9.2.2012) ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Mýtus o Platónské jeskyni aplikovaný na žánr vztahového dramatu. Poznat skutečnou pravdu ale někdy nemusí být právě osvobozující... Výjimečně dobře napsaný scénář a vynikající kamera (poetizující typicky městské motivy, jako třeba motiv tramvají...), především ale skutečný herecký koncert všech hlavních představitelů, ruské reálie signalizuje pak jen nadměrné množství butylek vodky po kapsách a kvanta vykouřených cigaret, jinak je celý příběh celkem univerzální... ()

Galéria (26)

Reklama

Reklama