Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (viac)
Poľsko, 2003, 135 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o zločine a treste, láske a žiarlivosti, živote a zvykoch starých Slovanov a o počiatkoch poľskej štátnosti. Príbeh sa odohráva v IX. storočí, sto rokov pred prijatím kresťanstva, v kraji, ktorému vládne kruté knieža Popiel. Jeho zločiny rozpútajú vzburu. Poľovník a bojovník Ziemek odmietne akceptovať rozhodnutie, že jeho milovaná Dziwa má pripadnúť ako obeť bohom. Rozhodne sa bojovať za svoju lásku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (89)

Dexter1 

všetky recenzie používateľa

Historická lahôdka od severných susedov, ktorá sa môže hanbiť len za vizuálne poňatie. Príbeh je takpovediac klasikou o bohatierovi, krásnej žene, útlaku a následnom povstaní. Tieto prvky sú však zaujímavo poprepletané a aj keď už viete, v zhruba v prvej polhodine, ako to presne skončí tak vás to dokáže udržať v pozornosti do konca filmu. Musím ešte vyzdvihnúť, že aj keď sa príbeh odohráva v "pagan" ére, tak sú tam výrazné kresťanské prvky, čo sa mi tam celkom pekne hodilo. Ale tak čo od Poliakov očakávať, všakže. ()

lucascus 

všetky recenzie používateľa

No celkově na mě tento film moc dobře nepůsobil. Herecké výkony byly místy velice toporné, a celé mi to připadalo jako pohádka se spoustou krve...což prostě nejde dohromady, jako by se tvůrci nemohli dohodnout, jestli má převládat romantika, nebo brutalita...Na druhou stranu ale musím ocenit výborné kostýmy a taky dobře zvládnuté davové scény, a v porovnání s filmem "Kněžna Libuše" - který zase reprezentuje český vybájený dávnověk - určitě tento film obstál. A to ve všech oblastech...Nj, Poláci historické filmy točit umí i s malým rozpočtem, my to už nějak nedovedeme (i když byly doby, co jsem točili parádní historické filmy - viz "Jan Hus" a další díly trilogie... ()

Reklama

Angelino 

všetky recenzie používateľa

Slovania, staré zvyky, starí bohovia, stínanie hláv, povery, okrúhle štíty, dubové a brezové háje, hnev bohov.... to všetko sa tam dá nájsť. Spracované zaujímavo a pútavo, naturálne a prirodzene. Začínam si k poľskej kinematografii vytvárať čoraz pozitívnejší vzťah. S prižmúreným okom za slabosť pre tému 4. ()

PetrPan2 

všetky recenzie používateľa

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Galéria (36)

Reklama

Reklama