Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Adaptácia klasickej literárnej predlohy Victora Huga.  Jean Valjean sa dostal na galeje kvôli tomu, že ukradol chlieb, aby nasýtil svoju hladujúcu rodinu. Kvôli neúspešným pokusom o útek sa napokon na slobodu dostal až po dvadsiatich rokoch ako skutočný zločinec, ktorý bez rozpakov klamal a kradol. Vďaka dobrote starého biskupa napokon našiel v sebe silu zmeniť svoj osud a stal sa z neho vážený starosta mestečka Vigau. Nanešťastie sa novým veliteľom miestnej polície stane inšpektor Javert, ktorý Valjeana pozná z galejí. (STV)

(viac)

Recenzie (244)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Akademizmus vo svojej kryštalickej podobe. Vlastne prečo nie, raz za čas. Väčší problém mám s akýmsi nijakým Augustovým uchopením atmosféry príbehu, ktorý si potrpí na silné emócie. Tie nám však režisér s hereckou špičkou však naservírovať dokáže. Lenže Paríž a Francúzsko sú akési nezaujímavo matné, výprava polovičatá (záverečná revolúcia to nezachráni) a vďaka skratkovitosti asi nie úplne v duchu knihy vyznieva občas chovanie postáv. Toto je materiál pre veľký drahý televízny seriál. Tak napríklad: Danes ide prvýkrát do mesta, ihneď zahliadne rebelujúceho mladíka, on sa na ňu pozrie a je vymalované. Ale ako som spomenul, možno to inak pri takejto stopáži nejde a akademickosť takýmto osudovým látkam pristane. 70%. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mnohí porovnávajú túto verziu s francúzskymi z rokov 19582000 (tá seriálová). A majú pravdu, že sú o čosi, len malý kúsok, lepšie. Proste ten Gabin a ten Depardieu to dali najlepšie, ako sa dalo. Tak dobre, že možno ani sám Victor Hugo by v predstavách nemal také bezchybné stvárnenie postáv. Ale nebol by spokojný aj s touto, trochu zrýchlenou, ale predsa len údernou verziou? Či Geoffrey Rush nebol maximálnym Javertom a Neeson bol azda slabým Valjeanom? Ani nápad, ja osobne si tento nesmrteľný príbeh neviem vynachváliť aj v tomto podaní. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Les Misérables od Victora Huga je jednou z mojich srdcoviek. Tento príbeh je tak výborný, že snáď nikdy neomrzí. O to viac som aj náročnejší pri hodnotení každú adaptáciu tohto veľdiela. Myslím, že tento film bol spracovaný relatívne kvalitne, keď vezmem do úvahy aj rok jeho vzniku. Výprava, kulisy a kostýmy sa skutočne vydarili. Prekvapilo ma, že to bolo celé točené v Česku, takže za to palec hore! Liama Nessona moc nemusím, ale Jeana zahral dobre. Avšak Geoffrey Rush v podobe Javerta ma až tak nebavil. Čo sa týka reprodukcie diela, tak tu bolo viacero odchyliek a "skratiek", ktoré tomu až tak neprospeli, ale samozrejme tá ústredná kostra diela bola našťastie zachovaná. Každopádne, dobré spracovanie, aj keď tomu predsa len chýbala nejaká umelecká invencia v prevedení. ()

Indy 

všetky recenzie používateľa

Liam Neeson je výbornou voľbou pre postavu Jeana Valjeana, rovnako ako Geoffrey Rush je dokonalým komisárom Javertom. Herecké výkony ústrednej dvojice spolu s nesmrteľným príbehom z pera Victora Huga a peknou hudbou Basila Poledourisa robia z tejto adaptácie veľmi slušný filmový zážitok. Je pravda, že niektoré línie príbehu sú odrozprávané z rýchliku (film mohol mať v pohode 3 hodiny) a druhá polovica (po príchode do Paríža) nie je tak vydarená ako tá prvá, ale úplný záver na brehu Seiny je skvelý. Páčili sa mi aj 4-dielny Bedári s G.Depardieu a určite si niekedy rád pozriem aj klasické francúzske adaptácie s Gabinom a Venturom. Ale teraz sa najviac teším na muzikálových Bedárov s H.Jackmanom a R.Croweom, snáď to bude aspoň tak dobrý príspevok ako táto podarená adaptácia. 8/10 ()

Apophis 

všetky recenzie používateľa

Stejně jako Limo nechápu, proč jsou z toho ostatní tak vyvalení... Film je naprostý průměr s dobrými hereckými výkony... Ano, herci jsou to, co tento film dělá koukatelným... Scénář je totiž slabý a trochu chaotický, takže člověk, který by Bídníky neznal, by mohl chvílemi tápat... Celkově se scénář snaží filmu vtisknout "vyšší poselství", čímž ale filmu velice ubližuje. Další věc, která mi vadí je černošský revolucionář, který do této doby vůbec nepatří. Rozumějte, nejsem rasista, ale umělé vlepování černochů do příběhů a rolí, kde nemají co dělat mi prostě leze na nervy! Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit herce (kteří právě filmu zajistili 3*). V první řadě bych uvedl Liama Neesona, který v roli Valjeana doslova zářil, jeho výkon byl velice přesvědčivý a bezchybný (na to jaké pitomosti mnohdy musel hrát...)! Dále bych uvedl Umu Thurman, která přestože neměla velkou roli, zvládla jí zahrát tak výborně, že v člověku vzbudila soucit - a to se musím přiznat, že nepatří k mým zrovna oblíbeným herečkám! Geoffrey Rush hrál svou roli výborně a spolu s Neesonem má lví podíl na tom, že z filmu nebyl propadák... Claire Danes i Hans Matheson si vyzvyžení zaslouží také - za krásné výkony... Shrnu-li to, jedná se o film, který by mohl být kasovním trhákem, kdyby byl trochu lepší scénář (ono v něm bylo víc nesrovnalostí, než jsem uvedl, ale já tu nechci spoilerovat...). Film ale také ukázal, jakou sílu mají skvělí herci a je tedy škoda, že jejich potenciál byl takto vyplýtván - přestože jen díky nim je film koukatený... ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (11)

  • Film Bídníci se v České republice natáčel roku 1997, mimo jiné i na zámku z 18.století Dobříš. (Lynette)
  • Ve scéně, kdy se komisař Javert (Geoffrey Rush) spoutá a poté úmyslně spadne do řeky, můžeme vidět, jak se mění její hladina. V prvním záběru je klidná, v dalším střihu sledujeme rozvířenou řeku a ke konci opět klidnou hladinu. (Mr.Hudson)
  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)

Reklama

Reklama