Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inspektor Alex Glass (Armin Müller-Stahl) je sužován pocitem viny z neúspěšného zásahu proti šéfovi místní mafie, při němž nešťastnou náhodou postřelil malou holčičku. Aby zaplašil trýznivé myšlenky, soustředí veškeré síly na případ brutálních vražd prostitutek. Seznámí se přitom s atraktivní Lisou (Morgan Fairchild) a čím více se noří do případu, vychází mu řešení, které je pro něj více než šokující. Proto se rozhodne požádat Lisu, aby figurovala jako živá návnada.

Původní hvězda kinematografie NDR Armin Müller-Stahl tu nijak nezaostává za hvězdami typu Morgan Fairchild či Michael York. Určitou syrovost snímku podtrhuje i notoricky známý hudební motiv skupiny Procol Harum Whiter Shade of Pale. (Robbi)

(viac)

Recenzie (5)

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Perfektní nenápadná krimi se sympatickým policajtem, úžasnou ústřední melodií hranou na saxofon (Whiter shade of pale), a syrově pohodovou atmosférou. Podle IMDB se natáčelo v Berlíně, tedy v západní části. V hlavní roli drogy, vraždy, prostitutky a policajt, co šňupe a honí coury. Armin Mueller-Stahl je frajer, vychutnal jsem si jej nedávno i v podobně starém filmu Hrací skříňka. Super dabing z Barrandova s Janem Schánilcem a Jiřím Bartoškou. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ZAPIJEME TO? ... ČERVENÉ, ALEBO BIELE?" ,,TO JE JEDNO, SOM FARBOSLEPÝ." __ Úvodný saxofón hrajúci Whiter Shade of Pale ako ústrednú mélodiu filmu vie aj s pomocou vhodných lokácií dotvoriť zaujímavú atmosféru Západného Berlína konca 80. rokov, ktorý nebol o nič menej šedivejší ako ten Východný. K dobru filmu prispieva aj obsadenie Armina Muellera-Shahla do úlohy cynického inšpektora, ktorý svojim hláškujúcim humorom pôsobí miestami ako satira na americké kriminálne filmy (viď. odvolávanie sa na Clinta Eastwooda). Zápletka sama o sebe je obohraná (samotársky rozvedený inšpektor + nová kolegyňa) a pridanie flashbackov do záverečného odhalenia vraha prostitútok má v divákovi vyvolať dojem, ako zdanlivo blízko bolo k jeho doľapeniu už od počiatku. Nato ešte veľmi rušivo pôsobí automobilová konfrontácia s talianskym mafiánom. Hodnotenie IMDb. 4.2/10 (227 h.) je určite výpovednejšie než terajších 70% a osobne mi pri sledovaní najviac prekážalo, ako málo ma vedel film zaujať a ako sa tých 95 minút vlieklo. (23. hodnotenie, 3. komentár k filmu) ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Taký nevýrazný triler, ktorý by som zaradil skôr medzi krimi drámy, pretože prvé trilerové prvky začínajú až v poslednej polhodine. Dovtedy je to celkom nuda, v ktorej nevýrazný a polokomický postarší vyšetrovateľ pátra po vrahovi šľapiek. Mimo iného, nemá problém pretiahnuť nejakú tú šľapku. Táto časť nemá atmosféru, ani napätie a nebyť Michaela Yorka, ani osadenstvo ničím neupúta. Aspoňže záver ponúka aké-také napätie i celkové vyvrcholenie, v ktorom sa páchateľ vrážd sám odhalí a my už iba sledujeme jeho dolapenie. Pripomína mi to (staršie) americké kriminálky bez apelu na akciu, v ktorej hlavná postava rieši okrem kriminalistického prípadu aj svoju ťažobu z minulosti. Okrem Yorka poteší aj obsadenie americkej krásky Fairchildovej. Na druhej strane, herec v hlavnej postave (podobne i záporák, ktorého si zahral mladší brat Stalloneho) je ako aj samotný film nevýrazný a na rolu pristarý. V o rok staršej Hracej skrinke zabodoval učite lepšie. ()

Reklama

Reklama