Reklama

Reklama

Zázraky starověku

(seriál)
  • Česko Divy starověku (viac)
USA, 2014, 6 h 56 min (Minutáž: 41–43 min)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Jak se dokázali Římané vzepřít gravitaci a převést přes hory milióny litrů vody? Jak dokázali starověcí Egypťané přemisťovat obří obelisky? Na tyto a další otázky hledají odpovědi přední světoví vědci... Dokumentární seriál Zázraky starověku navazuje na svého dlouhodobě úspěšného předchůdce, který se vysílal pod názvem Starověké objevy. Nová generace příběhů v čerstvé várce epizod odhaluje, kolik z dnešních technologických postupů a vychytávek ve skutečnosti vzniklo už před několika staletími. Kolosální monumenty, neuvěřitelné a nemožné úspěchy dávných stavitelů a techniky, navíc tak přesné, že se do dnešních dní nedají ničím vylepšit. Tyto zázraky starověku vyplouvají na světlo našich televizních obrazovek. Starověký svět byl mnohem vyspělejší, než si dnes dokážeme představit. Vydejme se tedy společně na cestu zpátky do minulosti, abychom se seznámili s úplně jinou podobou lidských dějin. Vždyť jsou plné vynálezů a inovací, které natolik předstihly svou dobu, že se dosud nepřestaly používat. Moderní věda konečně odhaluje ztracený svět, tak podobný tomu našemu, jak jsme si ani netroufali představit. (TV Prima)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (11)

Zázraky starověku (2014) 

Veľmi dobrý dokument zaoberajúcimi sa starovekými objavmi a technikami, ktoré sa nám dnes zdajú nemožné. Ide do podrobností a ukáže nám, ako sa to vtedy dalo uskutočniť. Človek sa potom obzrie späť a pomysli si, tí starovekí ľudia neboli ani trochu zaostalí. Nemali internet ani moderné technológie, ale o to múdrejší boli sami. Obdivuhodné. ()

Ultimate Weapons (2014) (E01) 

Prvá čas sa zaoberá takmer výlučne Archimedom a snaží sa praktickou ukážkou dokázať, že naozaj mohol na diaľku pomocou zrkadla zapaľovať rímske lode. To je super, len je to trocha vykopávanie dverí, keďže takýto pokus sa uskutočnil prvýkrát už v roku 1973, ktorý už vtedy dokázal, že za určitých podmienok je skutočne možné takúto zbraň použiť. Mnoho vedcov však napriek tomu ostáva skeptických, že by Archimedes takto bojoval proti Rimanom, pretože omnoho účinnejšie bolo použitie katapultov, prípadne zápalných šípov. Na obohatenie dokumentu je ale dobré takéto znázornenie. ()

Moving Mountains (2014) (E02) 

Ako je možné, že v staroveku dokázali pohnúť tak veľkými vecami, keď aj my dnes máme s tým problém? Ako sa rímske légie pri obliehaní Masady rozhodli manuálne posunúť celú horu? Ako Egypťania pohli 1000-tonovým obeliskom? ()

Monster Monuments (2014) (E03) 

Veľká pyramída bola najvyššou stavbou na zemi viac ako 4 000 rokov! Aké techniky, materiály a nástroje však mohli použiť starí inžinieri na jej postavenie? Čo sa skrýva za tajomstvom Stonehenge? Abu Simbel je najväčšou pamiatkou starovekého Egypta, ktorá zatieni aj dnešnú horu Rushmore. Ako starí inžinieri dokázali uskutočniť takýto zdanlivo nemožný projekt? ()

Warrior Tech (2014) (E04) 

Aké špičkové zbrane sa používali v staroveku? Poznali niečo podobné ako guľomet? Mohli byť starí Sasi vyzbrojení super mečmi vyrobenými z ocele tak silnej ako akýkoľvek dnes vyrobený kov? A je možné, že starí Gréci vynašli ranú verziu nepriestrelnej vesty ešte za Alexandra Veľkého? ()

Ancient Einsteins (2014) (E05) 

Heuréka, opäť sa vraciame k Archimedovi z prvej časti, ktorý dokázal nechať vodu tiecť do kopca a vytiahnuť loď na pláž jednou rukou. Filón je zas génius stojaci za prvým robotom na svete. A aj keď sa to zdá nemožné, Herón z Alexandrie vynašiel prvý parný stroj na svete, ako aj automatické dvere a automaty. ()

Power Tools (2014) (E06) 

Výkonné automatizované zariadenia na drvenie kameňa, neuveriteľné výkonné vŕtačky schopné prerezávať aj tú najtvrdšiu žulu, hasičské vozy, ktoré dokážu reagovať a hasiť oheň kdekoľvek v meste; dokonca aj presné chirurgické nástroje tak jemné, že sa používajú na ľudské oko. Tieto nástroje nie sú z moderného sveta, ale sú v skutočnosti staré tisíce rokov. ()

Greatest Ships (2014) (E07) 

Najzaujímavejšie lode staroveku alebo skôr najkontroverznejšie. Caligulova loď lásky či kórejské korytnačie lode. ()

Biggest Buildings (2014) (E08) 

Akou bola neuveriteľná rímska automatizovaná továreň na juhu Francúzska, ktorá mohla denne uživiť 12 500 ľudí? Ako starí Egypťania každý mesiac vyrábali stovky vojnových vozidiel? Ako Rimania získali dostatok železa na vybavenie armády a vyťažili toľko zlata, aby udržali ekonomiku pri živote? ()

Roman Empire (2014) (E09) 

Rímska ríša je známa ako jedna z najmocnejších, ktorá kedy vládla na Zemi. Rozsah ich vynaliezavosti, ambícií a rozsahu sa však zdá byť nemožné pochopiť. Jeden ambiciózny cisár postavil kolosálny múr oddeľujúci celú ríšu, zatiaľ čo druhý postavil cestu, ktorá sa tiahla od jedného konca Európy až po strednú Áziu. ()

Extreme Engineering (2014) (E10) 

Keď sa starovekí ľudia ocitli v nemožných situáciách, jednoducho sa nevzdávali, usilovali sa o nemožné. Ako získali ropu zo zeme bez použitia moderných vŕtacích techník? Ako postavili vodnú nádrž, ktorá obsahovala 3 milióny kubických stôp vody, čo stačilo na zabezpečenie celého mesta? Aké dômyselné techniky použil Caesar na postavenie mosta cez Rýn len za 10 dní? ()

Reklama

Reklama