Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavné US válečné drama z období války Jihu proti Severu, natočené podle skutečné události. V létě roku 1862 se skupina yankeeských vojenských dobrovolníků vedených majorem W. Andrewsem vydává do jižanského týlu (stát Georgia) s cílem přerušit hlavní železniční trať Konfederace a narušovat telegrafické spojení. Podaří se jim zcizit lokomotivu, se kterou plní zadané úkoly. V patách však mají jižanské síly, které zalarmuje konfederativní železniční úředník W. Fuller. (ČSFD)

(viac)

Recenzie (3)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Disneyovské dobrodružstvo na vlakovej trati počas americkej občianskej vojny nevyzerá z dnešného pohľadu ako niečo, čo by bolo určené detskému publiku. Lenže v tej dobe (50., 60.roky) točil Disney viac takýchto filmov a mal zaujať hlavne mládežnícke osadenstvo, k čomu mu pomáhali aj námety mixu priateľstva a vlastenectva, ako je tento tu. A aj z dnešného pohľadu funguje príbeh veľmi dobre a hlavne svižne, pretože si až na vlažnejší začiatok udržuje veľmi vysoké tempo. Samotná zápletka vlakovej lúpeže je perfektná, plná napätia. Inak, chybička sa stala v dabingu, kde niekoľkokrát odznie spojenie "špióni Konfederácie", lenže oni boli špióni Únie. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Mládežnícky film, ktorý produkoval Walt Disney, je príbehom odohrávajúcim sa počas občianskej vojny a nesie sa v znamení silného hrdinstva a dobrodružnosti. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (7)

  • Natočené na železnici Tallulah Falls, ktorá zanikla začiatkom 60. rokov 20. storočia. (westerns)
  • Lokomotíva ukradnutá vo filme je vystavená v Kennesaw v štáte Georgia v Kennesawskom múzeu občianskej vojny a histórie lokomotív. (westerns)
  • Film je natočený podľa skutočných udalostí. The Great Locomotive Chase (tiež známe ako Andrews's Raid alebo Mitchel Raid) bol vojenský nájazd, ku ktorému došlo 12. apríla 1862 v severnej Georgii počas americkej občianskej vojny. Dobrovoľníci z armády Únie, vedení civilným skautom Jamesom J. Andrewsom, ukradli vlak a odviezli sa na sever smerom na Chattanooga, (Tennessee), pričom spôsobili čo najväčšie škody na životne dôležitej trati Západnej a Atlantickej železnice (W&A) z Atlanty do Chattanoogy. Toto bola ich poverená úloha. Boli prenasledovaní vojakmi Konfederácie na vzdialenosť 87 míľ (140 km). James J. Andrewsa nakoniec vojaci Konfederácie obesili v Atlante, konkrétne 7. Júna 1862 o 5:00 hod. Mal 33 rokov. (westerns)

Reklama

Reklama