Reklama

Reklama

Chaplin filmovým hercom

  • Česko Chaplin filmovým hercem (viac)

Chaplin sa ocitá pri natáčaní filmu. Keď sa snaží pomôcť herečke, prerušuje tým natáčanie. Groteska s jednoduchou dejovou líniou, v ktorej Chaplin vyvolá zmätok a chaos, do ktorého sa zapoja všetci zúčastnení. (Diazbros)

Recenzie (20)

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

"You are hired."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá upúta zaujímavou zápletkou s uchádzaním sa o prácu vo filmovom štúdiu. Charlie síce uspeje a získa vytúženú prácu, lenže potom funguje ako rušivý element (ustavične narúša filmovanie) a pri akejkoľvek zverenej úlohe pobabre, čo len môže. Škuľavý Ben Turpin je ešte väčší chumaj, akým bol Chaplin na začiatku svojej kariéry v štúdiu Keystone a to už je čo povedať (snaha spraviť z týchto dvoch dvojicu proste nemohla byť úspešná). Vtipnosť snímky dosť kolíše. Skôr nevtipné mi pripadajú všetky tie šarvátky medzi Charliem a Benom (okrem úvodnej bitky, kto z nich sa prvý dostane na konkurz), či scéna s kockami, na druhej strane vydarené sú viaceré gagy počas nakrúcania, ako sú problémy s mečmi (najvtipnejšia scéna je zrejme tá, v ktorej sa konečne podarí Charliemu vložiť sa do role, až napokon povalí stĺp). Videná verzia s výbornou klavírnou hudbou Erica Jamesa (1999).     "He's driving me mad!" ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

Charlie Chaplin tentokrát rozosmieva pri práci vo filmovom štúdiu. Pri bitkách a nehodách v tejto groteske sú použité dosť brutálne spôsoby, či už ide o pílenie zadku alebo báchanie kladivom po hlave. Pri hraní kociek atmosféra vtipnosti trochu opadá, inak ide o výborný zážitok kvality, na akú je divák u Charlieho zvyknutý. ()

Reklama

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Rané chaplinovské filmy mají dost zásadní problém s rytmem, kadencí a nepříliš velkou škálou gagů, nezřízenou improvizací, která kašle na sevřenější strukturu a pohyb zápletky vpřed. Chaplin filmovým hercem se tak rozpadá do řady izolovaných situací bez výraznější spojovací linky a ani nevede k uspokojivé pointě. Přesto Chaplinův posun k typu potrhlého a vlezlého nešiky nabízí přeci jen přijatelnější zábavu než jeho ryze negativní poloha agresivního a samolibého houmlesák, kterého se za žádnou cenu nelze zbavit. ()

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Jedna z těch slabších Chaplinových grotesek, ale rozhodně ne špatná, ba právě naopak, pořád je ohromně vysoko. Chaplin pořád zakopává, boří kulisy, naráží do ostatních... je to fajn, ale ne tolik jako v jiných groteskách s podobným schématem. Nejlepší byl začátek, ke konci už to jelo trochu na setrvačnost... I tak ale pořád super zábava, která je skvělá i dnes. 70%. ()

mortak 

všetky recenzie používateľa

Jak nazvat první grotesku u Essanay? Charlie má novou práci a vnáší i jako herec, i jako tesař chaos do chodu studia. Bohužel jde spíše o improvizaci inspirovanou prostředím - Charlie jde skladiště, najde sifon, postříká šéfa a pak láhev zase vrátí na místo. Jediné, co tuto grotesku odlišuje od záplavy tehdejších fackovaček (slapstick comedies), je scéna, ve které Chaplin paroduje filmové vyznání lásky. A taky otázka zoufalého šéfa odhalující podstatu komika: To musíte všechnu práci zkazit? ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (4)

  • Jediný Chaplinův film natočený v chicagských ateliérech společnosti Essanay. (everlong)

Reklama

Reklama