Reklama

Reklama

Chaplin hasičom

  • Česko Chaplin hasičem (viac)

Charlie, ktorý pracuje ako požiarnik, je zaľúbený do dievčaťa. ktoré jej otec však už prisľúbil jednému z jeho kolegov ako odmenu za to, že v rámci príprav poistného podvodu nechá zhorieť jeho dom. Omylom však zapáli svoj dom a jeho dcéra sa z neho nemôže dostať von. Nápadníci tak môžu ukázať, ako veľmi ju milujú a čo všetko sú ochotní pre ňu obetovať. (STV)

(viac)

Recenzie (28)

GilEstel 

všetky recenzie používateľa

„Drobný človíček pronásledovaný obrem vzbuzuje vždycky sympatie" To bylo Chaplinovo motto v začátcích kariéry. Zde je to jasně vidět na konfliktu s hromotluckým velitelem hasičského sboru. Film se většinu času pohybuje v klasických mantinelech grotesky s pády a kopanci. Pro Chaplina jsou to stále začátky jeho slibně se rozvíjející kariéry. Už zde se ale objevje jeho tradiční motiv lásky k dívce svého srdce. Hasičské zásahové vozidlo z roku 1916 je opravdu stylové. Jo tenkrát ještě hasiči zachraňovali lidi při požárech. Dnes už je to spíš o stříhání plechů při autonehodách. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Najviac ma na filme zaujali kaskadérske kúsky, napríklad lozenie po dome pôsobí veľmi autenticky a o Chaplina sa aj bojíte. Čo sa týka humoru, tak prevládajú kopance do mnohých zadníc a po takom treťom je to už stereotypné a málo vtipné. Zápletka je vymyslená dobre, ale v rámci nemého filmu ju možno ani nezaregistrujete a budete vnímať filmpredovšetkým ako súbor tu viac, tu menej vydarených gagov. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

CHAPLINA považujem za najvýraznejšiu kinematografickú osobnosť 20. storočia, a tak by teda nebolo od veci, dať si jeho kratšie veci, už keď je taká možnosť... Vidieť ho, ako extra nešikovného hasiča na požiarnej stanici, ktorý až také NEMEHLO v skutočnosti nie je, pretože dokáže zachrániť jeden ľudský život opačnému pohlaviu, po ktorom pasie, je vskutku niečo naprosto fascinujúce. Mám taktiež vo veľkej obľube, keď majster aj sám režíruje, a tak má dokonalý prehľad na pľaci. Týchto krátkych filmov nakrútil kvantum, tento nehodnotím, ako najlepší z nich, nemá k tomu síce ďaleko, ale taktiež sa mi zdá, že to postupne stráca švih. Stále sa jedná o vysoký nadštandard. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Televízny, ani nie 10 minútový, zostrih obsahuje to, na čom sa diváci najviac zabávajú: smršť smiešnych kopancov, pádov a úderov. Zápletka s falošnou poistnou udalosťou vypadla, resp. bola zredukovaná na nezrozumiteľné minimum. Po rokoch som videl celú, takmer polhodinovú verziu. Stále je možno povedať, že ide o kopancovú show, no aké také miesto tam má i dej a reflexia potrebnosti a skutočnej akčnosti požiarnikov. Hodnotenie však ostáva rovnaké, pretože tieto zložky zanikajú v niečom, čo mi nikdy príliš vtipné nepripadalo. To jest: nakopať niekomu poriadne riť. Domodra kohosi skopať, poškodiť kostrč, obriať mu hlavu vriacou polievkou a ešte sa na tom rehotať do popuku. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Možná je to tím, že když divák ochutná pozdní Chaplinova díla, přijdou mu ta starší tak nějak pytlká. Na druhou stranu, kdyř člověk ví, že nemůže očekávat ždáné hlubší poselství, ale "jen" legraci, dá se u filmu solidně pobavit. Na Chaplinovo filmech se mi líbí, že téměř v každém je něco originálního, co jinde není. Zde třeba balancování s talíři, či couvání s koni. Jinak je však film zastíněn pozdější tvorbou. ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama