Reklama

Reklama

Cirkus

  • Česko Cirkus (viac)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Zbesilá nahánačka s policajtami zavedie tuláka Charlieho (Charlie Chaplin) do cirkusového šapitó zrovna počas predstavenia. Jeho nápaditý útek má u nič netušiacich divákov taký úspech, že si Charlie vyslúži okamžité angažmá. Jeho cirkusová kariéra sa ale zďaleka nevyvíja podľa predstáv prísneho principála. Všetko navyše skomplikuje Charlieho citové vzplanutie ku akrobatke Merne. Boj o svoje miesto na svete, v cirkuse a v srdci milovanej ženy ale tulák nikdy nevzdá! Nadčasová groteska Cirkus se radí medzi najúspešnejšie filmy nemej éry a klenoty kinematografie. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (105)

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Tentokrát k Chaplinovi putují čtyři hvězdy za zvířata v cirkuse, protože konfrontace s nimi byla vážně zábavná. Jinak je to klasická groteska, která je docela vtipná tak možná napoprvé, ale opakovaně okamžitě ztrácí desítky procent. Musím ale ocenit invenci při vymýšlení fórů, která je vážně ohromná. 70% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Večný tulák náhodou, spojenou s nespravodlivým podozrením z krádeže peňaženky, dostane zamestnanie v cirkuse. Takisto náhodou sa stane hlavnou komickou hviezdou predstavení. No ako to tak býva, jeho postavenie sa nezlepšuje, pretože riaditeľ mu namiesto kráľovského honorára, za to, že opäť pritiahol davy divákov do upadajúcej , málo navštevovanej show, vypláca rovnakú almužnu, ako keď mu s ťažkosťami, po prvom vykopnutí, ponúkol miesto kulisáka.  A tak Tulák stráda. V práci i v citoch. Pretože, aj keď si získa kamarátstvo fešnej mladej cirkusantky, jej láskyplné srdce mu ostane uzamknuté. Skvele zrežírované cirkusové podobenstvo, s choreograficky takmer dokonale naservírovanými gagmi, premiešanými s melodramatickým príbehom nenaplnenej lásky by si hádam zaslúžilo aj hodnotiace asolutórium. Od neho ma však odrádza samotné prostredie cirkusu a všetkého čo za ním stojí. Pretože jednak toto umenie považujem hádam za najbiednejšie zo všetkých a za druhé: dodnes mám v pamäti početné detské návštevy cirkusových zvieracích zoo, ktoré z rôznych kútov republiky i krajín socialistického tábora navštevovali pomerne často moje rodné Piešťany. Takú koncentráciu smutnej úbohosti som odvtedy nezažil. Zámerne vyrazené zuby medveďov, minimálne klietky s výkalmi a močou na podlahe, chatrná podstielka v nich. Smútok v očiach takmer každého zvieraťa, kovové kruhy v nozdrách šeliem a spomenuté hororové chuťofky mi natrvalo odpudili cirkus ako taký. A tak ani ten Chaplinov, hoci výborný nemôže získať 100% - koniec koncov, spomeňte si v filme na malinké výbehy leva a tigra, ktoré radšej chrápali, aby sa v tak úbohom priestore pohybovali spôsobom štyri kroky tam- obrat- štyri kroky nazad. ()

Reklama

tomtomtoma 

všetky recenzie používateľa

Přepsáno v listopadu 2019. Cirkus je osvobozenou něhou vnitřního světa Charlieho Chaplina. Cirkusový klaun dokráčel při svém putování životem až na místo určení vlastní podstaty a oslavil tam triumf přirozenosti. Výraz klaunovy expresivnosti je s důkladnou péčí založen na dynamice pohybu, jeho koordinované souhře a artistické preciznosti. Ironické náhledy jsou vmíseny do bezprostřední blízkosti dění akce i reakce, choreografie chaosu masy si vychutnává každou ze svých malých nastražených pastí a koketně svádí k pokušení. V romantickém okouzlení si cirkusový klaun radostí povyskočí a smutně povzdychne, vždyť nejosvícenější formou lásky je sebeobětování. Film Cirkus je otevřeným nitrem Chaplina, byť inspirace k filmovému dění vychází z tvorby Maxe Lindera. Hlavním ohniskem zájmu cirkusového zápolení je Charlie v roli nuzotou postiženého smolaře. Je obratným mistrem úhybných manévrů před dotěrně nespravedlivou rukou zákona. Hnutí výrazu je snahou o dosažení osobní svobody a aury nezávislosti, romantické vzplanutí je povznášející okolností krásy poezie života, přestože je na zavěšeném provaze závažně zneuctěn agresivní opičí tlupou. Důležitou postavou je tu provozovatel cirkusu (Al Ernest Garcia), šetřivě vypočítavý a sadisticky zlostný mužík. Prosperita je hlavním cílem podniku, prostředky k němu mohou být v zájmu úspěchu i v přísně drakonické poloze. Hlavní ženskou postavou je útlá cirkusová krasojezdkyně (Merna Kennedy), hlady týraná nevlastní principálova dcera. Milostný žár je klaunovou motivací, křehká dívka potřebuje především pochopení a povzbuzení. Z dalších rolí: nová hvězda cirkusu a charismatický provazochodec Rex (Harry Crocker, též v roli jednoho z klaunů), statný hlavní rekvizitář cirkusu a spolehlivá hrubá síla principála cirkusového hemžení (Tiny Sandford), zkušený kapesní zloděj na pouťové slavnosti (Steve Murphy), Charliem znesvěcený kouzelník (George Davis), okolnostmi zmatená oběť kapsáře (Max Tyron), Charlieho pomocník s vystoupením na provaze (Jack Pierce), či posmutnělí cirkusoví klauni (Henry Bergman, Albert Austin, Heinie Conklin a Armand Triller). Film Cirkus je opulentním pobavením žádostivého cirkusového klauna, nadšená radost ze života v sobě obsahuje i melancholické slzy smutku, niternou bolest i očekávání, osobní zkušenosti, skálopevnou víru v moc lásky i pracně dobytý životní postoj. Pozoruhodné to filmové dílo cirkusového klauna! ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Tyhle Chaplinovky, kde hraje Charles tuláka jsou úžasné. Přestože je film pochopitelně přestárlý, tak několik momentek mi přišlo skutečně vtipných. Občas neuškodí, když se kouknu na něco takhle starého. Především pak, pochází-li to z rukou Chaplina. Zklamání bývá v podobných případech takřka sprosté slovo. Postavu tuláka má škutečně propracovanou. Veškerá gesta a mimika jsou dokonalá. Nicméně, i ostatní Chaplinovy postavy dovedou říct mlčky mnoho slov. Na základě jeho filmů by se dalo vyučovat herectví. Přesto v hodnocení stojím nohama na zemi a více než 3* z toho, přes veškerou úctu k tvůrci, prostě nedostanu. ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Ďalší úžasný Chaplin a jeho skvelá groteska. Film naozaj dokáže pobaviť aj v tejto dobe, je tu množstvo dobrých gagov a vtipných situácií, ale samozrejme aj menej úsmevných scén. Film funguje aj ako dráma. Dej nie je zložitý, je priamočiari, kvalitný a hlavne nenudí. Scéna v klietke s levom je nezabudnuteľná, podobne aj scéna na lane v cirkuse. Je to slabších 5*, ale predsa. 85% ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (12)

  • Film o filmu obsahuje krátký záběr na Mannovo čínské divadlo, kolem něhož prochází jakási žena, která drží něco u ucha a mluví do toho. Jedna teorie tvrdila, že jde o cestovatelku v čase. Zařízení bylo později rozpoznáno jako naslouchátko společnosti Siemens z roku 1924. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama