Reklama

Reklama

Láska a anarchia

(festivalový názov)
  • Taliansko Film d'amore e d'anarchia, ovvero 'stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza...' (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

Anarchista Tonino přijíždí v době italského fašismu z venkova do Říma pomstít popraveného anarchistu Sgaraventeho. V luxusním nevěstinci se jej ujímá tajná anarchistická spojka, prostitutka Salomé, která touží pomstít svého fašisty zabitého snoubence Antea. Tonino se zamiluje do nevěstky Tripoliny a tráví s ní čas zbývající do naplánovaného atentátu na Mussoliniho. (garmon)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (7)

garmon 

všetky recenzie používateľa

Zase to šílenství i naivita individualistického teroru. Znal jsem to doteď jen z německých a anglických filmů. Tohle mě úplně přesvědčilo – je to sice „kostýmní“, ale velmi silné – je v tom trocha Felliniho, ale ne jeho manýrismus. Jsou v tom Tavianiové, ale ne jejich pokleslost. Stylem trošičku Petrolejové lampy – ty animírky – ale to se tehdy dělalo asi všude. Skvělý Giannini! ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Na začiatku sa malý vidiecky chlapček pýta mamičky, že ktože sú to tí anarchisti. Mamička odpovie, že to sú tí, čo zabíjajú kráľov a hádžu bomby, pričom potom sú za to odsúdení na smrť alebo končia v base. Koniec je zase v znamení citátu Errica Malatestu, talianskeho anarchistu (1853-1932), ktorý vždy obhajoval násilný boj proti vládnej moci. V rámci týchto dvoch poznámok o anarchii sa odohráva príbeh chudobného roľníka, ktorý hnaný túžbou pomstiť kamarátovu smrť sa vydá do Ríma zastreliť Benita Mussoliniho. Nepatrí k nejako extra presvedčeným ideologickým bojovníkom, jeho ozbrojená rebélia skôr vyviera z pocitu neustáleho ponižovania a utrpenia najbiednejších. V rímskom nevestinci sa spojí s jednou z kurtizán - spojkou. Jeho politické poslanie narazí na zamilovanie sa do ďalšej prostitútky. Trampoty medzi zamilovanosťou a disciplínou atentátnika vyústia do tragického konca, no úplne iného, aký anarchistický atentátnik predpokladal. Napriek politickej téme sa obsah samotný venuje do značnej miery životu v bordeli, vzťahom a konfliktom jeho osadenstva, spoznávaniu veľkomesta roľníkom, ktorý prvý raz opustí hranice rodnej obce a láske. Nevyhýba sa groteskným momentom, romantike ani tragike. Komplexné a odporúčaniahodné dielo. Z pochopiteľných (ideologických) dôvodov v našich končinách pomerne neznáme. Pretože anarchisti nevyhovovali a nevyhovujú nikdy ani boľševikom ani kapitalistom. ()

kotrlak 

všetky recenzie používateľa

Lina Wertmüller a její novovlnná politická, tragikomická satira jsou moje dlouhodobý lásky. Stejně tak Giancarlo Giannini a Mariangela Melato. Wertmüller mi trochu připomíná Chytilovou. Její obraz pseudokomunistický či anarchistický Itálie (kdy mi už kdysi bylo jasný že to Italové s tím marxismem díkybohu nemyslej vážně - ale mysleli Italové někdy něco v politickým smyslu vážně?) s panoptikem chudejch lidiček z jihu a jejich trablema je její ryze originální a nezaměnitelnej rukopis. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

"Film o lásce a anarchii aneb 'dnes ráno v deset na ulici Fiori v proslulém něvěstinci'". Láska a anarchie jdou dohromady, protože v anarchii je kus lásky a naopak. ()

Reklama

Reklama