Reklama

Reklama

Neporažená

  • USA Unconquered
Trailer
USA, 1947, 146 min

Réžia:

Cecil B. DeMille

Kamera:

Ray Rennahan

Hudba:

Victor Young

Hrajú:

Gary Cooper, Paulette Goddard, Howard Da Silva, Boris Karloff, Cecil Kellaway, Ward Bond, Katherine DeMille, Henry Wilcoxon, C. Aubrey Smith, Victor Varconi (viac)
(ďalšie profesie)

Realisticky podaný příběh Cecila B. DeMilla o střetech předrevolučních kolonistů s původními obyvateli nabízí úžasnou podívanou, milostnou zápletku i působivé drama. Mírumilovného Chrise Holdena a člena místní domobrany ztvárnil držitel Oscara Gary Cooper. Chris koupí a posléze osvobodí krásnou anglickou otrokyni Abby Hale (Paulette Goddard). Hned se jí ale zmocní dodavatel zakázaných zbraní, který zažehne krvavou válku mezi Indiány a hrstkou statečných osadníků. "Vášnivě primitivní, dějově napínavý, okázale barvitý a efektní" (Hollywood Reporter) film Neporažená vynikajícím způsobem zachycuje významné období americké historie! (Magic Box)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (18)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Mno podla mna Cecil B. DeMillovi /Sunset Boulevard/ nikdy nesli westerny, pribeh sa odohrava este vtedy, ked USA bolo Britskou koloniou - teda tych povodnych 13 osad. Pre DeMilla a jeho filmy je typicka velkolepa vyprava a okazalost., to sa pokusil dat aj do tohoto westernu, ale marna snaha. Dialogy su strohe a nerealne, dokonca je v tomto westerne, dost nerealne posobia aj budovatelske snahy, co teda neberem. Dystrybutor cosi tvrdi o statocnych bielych osadnikoch - cize pre mna zas ten typ westernu, ktory nemusim : biely farmari tazko pracuju, idu dalej do vnutrozemia, zalozia si farmu, a musia ju branit pred krvilacnymi Indianmi. Teda DeMille vykreslil v tomto filme Indianov hodne negativne : 65 % ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Najväčším problémom tohto filmu je jeho snaha o veľkoleposť a okázalosť. Príbeh však na to nemá, lebo ide o pomerne jednoduchý príbeh z koloniálnych dôb vyčančaný hviezdnym obsadením a krásnymi farbami technicoloru. Zabijakom snímku je jeho šialená minutáž, ktorá dej zbytočne naťahuje a berie mu šmrnc. Ak odmyslím tieto negatíva, Cecil B.DeMille je skúseným režisérom a snažil sa vytvoriť zaujímavé dielo, odohrávajúce sa počas britskej kolonizácie Nového sveta pri pevnosti Fort Pitt ( dnešný Pittsburgh ). Stredobodom pozornosti je krásna Abby ( Goddard ), ktorú odsúdil britsky súd na smrť, ale dá jej možnosť vyhnanstva práve v Amerike. Tam ju kúpi a ponúkne jej slobodu kapitán Holden ( Cooper ), čo sa nepáči nezákonnému obchodníkovi so zbraňami. 3+ ()

Reklama

Gromit 

všetky recenzie používateľa

Další polozapomenutý (ne-li zapomenutý) klenot od Cecila B. DeMilla. Neporažená je vyjímečná už tím, že se její děj odehrává v době, kterou hollywoodští filmaři spíše opomíjí, v době před americkou válkou za nezávislost. Na ni se pak podařilo napasovat mimořádně silný a působivý příběh bez zbytečně rušivých klišé. A jeho hlavní hrdinkou je velmi krásná, statečná a emancipovaná žena, anglická otrokyně v jedinečném podání Paulette Goddardové. To už jsou tři důvody, proč tento film vidět. K těm dalším pak patří malebné prostředí americké divočiny a charizmatický Gary Cooper. Velká škoda, že se dnes tak pěkné filmy už netočí. A určitě to není proto, že by to nikdo neuměl. ()

Mikino00 

všetky recenzie používateľa

Velkolepý výpravný film z dob kolonizace a britského impéria, příběh o zradě, lásce a bojích proti indiánům. Zajímavý příběh podporují herecké výkony, hlavně Karloff, který je v roli náčelníka naprosto perfektní a jde z něj strach. Příchod Coopera na konci za zvuků dud je opravdu velkolepě americký. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Velkolepý barevný film podle Cecila B. DeMilla, co víc si přát? Technicolor v roce 1947 je pastva pro oko, Coop je skvělý hrdina v jakékoli době, Goddardová je sexy, takže jsem si ani nevšimla, že tahle indiánská selanka z doby prvních osadníků má přes dvě hodiny. Snad jen ten Karloff v legrační masce úplně nefunguje a český distribuční název je na hlavu, ale to už je klasika. Chtít po českých názvech, aby dávaly smysl, je stejná ptákovina, jako si myslet, že Karloff může fungovat mimo černobílý film. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (2)

  • Cecila B. DeMille nahnevala Paulette Goddard, keď odmietla spraviť kaskadérsky kúsok, keď na ňu majú hádzať ohnivé gule. DeMille bol nútený použiť kaskadérku, ktorá sa pri natáčaní tejto scény popálila. O päť rokov neskôr, keď DeMille natáčal film The Greatest Show on Earth, sa pomstil Goddardovej, ktorú neobsadil do hlavnej úlohy a nahradil ju Gloriou Grahame. (Dale)
  • Boris Karloff mal počas natáčania vždy o 16:00 prestávku na čaj, čo mal ukotvené aj vo svojej zmluve. Tieto prestávky sa stali takými populárnymi, že na čaj prišli aj Charles Chaplin a Gary Cooper. Obľúbila si ich aj Paulette Goddard, ktorá si tiež nechala do svojich zmlúv po zvyšok kariéry zapísať prestávku na čaj o 16:00. (Dale)

Reklama

Reklama