Reklama

Reklama

Okupovaná Juhoslávia v roku 1944, nacisti plánujú stiahnuť svoje vojska z Grécka. Presun sa dá uskutočniť len po veľkom moste. Partizáni však plánujú ofenzívu a musia zabrániť, aby sa Nemci dostali cez most. Známy sabotér major Tiger (Velimir 'Bata' Živojinovič) s malou skupinou partizánov dostal za úlohu tento most zničiť do 7 dní. A keďže vždy sa nájde zradca, tak tomu je aj v tejto skupine a splnenie úlohy je ohrozené. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (3)

Ej Hlemýžď 

všetky recenzie používateľa

Má být zničen velký a dobře hlídaný most k zabránění přesunu německých jednotek. Stihne se vůbec vytvořit v nesmyslně krátké lhůtě zvláštní jednotka diverzantů a je možno připravit plán a provedení tohoto úkolu? Vzhledem k místy trochu pokulhávající logice a zbytečné délce dávám jen 3*, ale vidět se dá. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je juhoslovanským partizánskym filmom, ale úplne sa vymyká zo škatuľky ostatných partizánskych filmov. Nie je tu žiadna komunistická propaganda a viac je orientovaný na vnútornú psychológiu hlavných aktérov. Dej sa odohráva v okupovanej Juhoslávii v roku 1944, nacisti plánujú stiahnuť svoje vojska z Grécka. Presun sa dá uskutočniť len po veľkom moste. Partizáni však plánujú v tomto priestore ofenzívu a musia zabrániť aby sa Nemci dostali cez most do ich sféry záujmu. Most musí byť zničený. Toľko scenár filmu, skutočnosť bola trocha iná. Filmový boj o most, ktorý sa nachádza v kaňone rieky Tara v dnešnej Čiernej Hore je pri obci Djurdjeviča Tara jeho dĺžka je 370m a výška 151m. Po vypuknutí 2. svetovej vojny rozhodol hlavný partizánsky štáb v záujme ochrany Durmitoru pred postupujúcimi talianskymi jednotkami o zničení mostu. Úlohou bol poverený jeho konštruktér ing. Jaukovič. Po vojne bol most opravený. Nič iné mi neostáva len dať vysoké hodnotenie a kvalita tohto filmu si to plne zaslúži. ()

curil 

všetky recenzie používateľa

Klasický válečný film o statečnosti   partyzánů. Tehdejší jugoslávská   kinematografie v šedesátých a sedmdesátých   letech minulého století uměla dobře válečné   filmy. Jednak tu válečnou klasiku, k té patří   Most, a potom i ty kritické příběhy, které se   dívají s odstupem na důsledky války v   poválečné Jugoslávii. Tento film je trochu   naivní, když ke konci partyzáni obelstí Němce   výměnou uniforem. Hrdinství je poněkud   nadsazeno, tak už to musí být a musí se   zvítězit. Nicméně film je lehký nadprůměr,   což je i zásluhou Velimira "Bati"   Živojinoviče v hlavní roli velitele skupiny   Tigara. ()

Reklama

Reklama