Reklama

Reklama

Jar, leto, jeseň, zima... a jar

  • Česko Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Jaro. Uprostřed jezera v horách stojí malý buddhistický chrám. Starý mnich v něm vychovává malého chlapce jako svého nástupce.
Léto. Dospívající chlapec se zamiluje do dívky hledající v chrámu zdraví. Následuje ji do "skutečného" světa.
Podzim. Dospělý uprchlík hledá v chrámu útočiště před policií: zabil z lásky. Pod vedením svého mistra projde pokáním a pak se vydá do rukou spravedlnosti.
Zima. Muž se vrací, aby se znovu ujal svého poslání. Přijme pod střechu chrámu zoufalou mladou matku a po její smrti se začne starat o osiřelé dítě.
Jaro. Mnich vychovává svého nástupce

Lyrický snímek o plynutí ročních období a lidského života Jaro, léto, podzim, zima a jaro představuje v Kim Ki-dukově kontroverzní tvorbě fascinující obrat bez ztráty umělecké identity i nejosobnějších témat. Postavu mnicha v čase zralosti v něm ztvárnil sám třiačtyřicetiletý tvůrce. Snímek získal Cenu diváků na MFF v San Sebastiánu a svému autorovi vynesl Cenu C.I.C.A.E., Cenu Dona Quijota na MFF v Locarnu. (MFF Karlovy Vary)

(viac)

Diskusia

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Encorer

Encorer (hodnotenie, recenzie)

Trošku mi pro začátek zkazil požitek ten obsah tady nahoře.. proč divákovi doslova řikáte co se stane?

Jinak film krásně pocitový kdo se chce nechat nést na ten se nese, kdo ne tak ať nenutí ostatním že je shit...

mutecrap

mutecrap (hodnotenie, recenzie)

Super!!! Jak pisi mnozi, Korea je pro nas zemi vzdalenou a nektere veci proste nepobereme. Ale celkove poselstvi je jasne jako facka, pro me absolutni vypnuti, relax... zavidim mnichum, ze dokazi stale existovat bez moderna v pospolitosti s prirodou. Husina :)

m-i-s-o

m-i-s-o (hodnotenie, recenzie)

To má len 98min ? mal som pocit ze to trvá 3 hodiny :D asi tak,, dalo sa to vopchat do tristvrte hodky a bolo by to mozno dobré.

Peter_BB

Peter_BB (hodnotenie, recenzie)

Kim-ki-duk natocil vela skvelych filmov, ale tento hra podla mna medzi nimi prim. Skvele zvladnuta symbolika striedania sa rocnych obdobi, ktorou bol asi nasledne fascinovany aj sam reziser, ked ju menej stastnym sposobom zrecykloval vo filme Dych. Komu nevyhovalo nasilie ci krvavejsie sceny v inych filmoch rezisera, tak po zhliadnuti tohto bude spokojny, svoje typicke postupy a prvky dal do tohto filmu v tej najjemnejsej moznej forme, a prespikoval ich zivotnou mudrostou vychodnych filozofii ktora na nas "zapadniarov" posobi tak ukludnujuco :)

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

ok. berem tvoj nazor. /stavim sa ze si myslis ze to myslim ironicky. / nie.

sonnak

sonnak (hodnotenie, recenzie)

Majesty: Neumíš vypnout mysl, která všechno komentuje a hledá, čeho by se chytla. Tenhle film se NEDÁ racionálně pochopit, není na něm totiž vůbec nic k pochopení. Buď to rezonuje s něčím uvnitř, nebo ne. U tebe ne, ale pochop, že u ostatních to nemusí být stejné. Snad ti není 10 let a chápeš už, že každý člověk má jiný názor, jiné preference, jiné hodnoty, a že ty tvé nejsou ty správné, jen jedny z mnoha. Každý jsme úplně jiný. Já naprosto chápu, že se ti to nelíbilo, ale už vůbec nechápu, proč se pouštíš do takových debat s ostatníma, proč prostě nepřipustíš, že to je pro někoho hodnotná záležitost a nejdeš dál? Já tvůj názor beru, ale bereš ty můj?

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

ked hladate vedu v ciernej diere, pretoze to chcete, tak zacnete hovorit, hmmm krasna diera, kto vie kam az siaha, hmm ktovie co je v nej, hmm a kto ju vykopal, hmm kolko potu prelial aby vykopal tuto dieru, hmm a preco vobec ju kopal ? hmm co ak tu chcel niekoho pochovat a niekto ho vyrusil, hmm zaujimava diera, hmmmm.. za ten cas preslo okolo 35 ludi ktori si pomysleli aha diera,a sli dalej.. a otom to je.. mozete tu basnit kolko chcete,,,, je to len typicka sikmooka ooooda na prirodne krasy a tazku nabozensku ani neviem co. ale toto ma byt maximalne mozno nejaka kniha za 59 sk s obrazkom budhu..a nie film na ktory mam cumiet. vlastne nemam.. kto mi kazal .hmm ;) hrozny film.

Helmut02

Helmut02 (hodnotenie, recenzie)

Pro někoho nezáživný, pro mě krásný zážitek. Podstatné je přistoupit na Kimovu hru a vychutnat si ho. Fakt je, že už jsem věděl do čeho jdu. Bin-jip už totiž mám za sebou. A ačkoliv východoasijské filmy spíše nemusím, tyto jsou výjimkou.

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

Hyena_15 suhlasim s Tebou, tiez som sa tu minule pohorsoval ze 84 hodnotenie a film takmer ako dokument ako rastu pupavy.. proste ak aj pripustim inu kulturu naroda , ten film je proste totalne nezazivny, a asi by ma bavil iba v tedy, ak by ma nechala priatelka, vyhodili z roboty a zo skoly..mozno v tedy by som sa tesil z toho filmu..ale pre mna to bola strata casu a bodka..

Hyena_15

Hyena_15 (hodnotenie, recenzie)

tak tento film je pre odbornikov budhizmu.. nic vo filme nebolo premna .. a hlavne nemalo to obsah,.. ja nechapem vas co vtom vidite..vobec.. vysvetlite prosim co bolo vo filmu to dobre? ja to nehodnotim urcite takito film ja hodnotit neviem neda sa .. neni co hodnotit. je to film od budhistov pre budhistov a bodka..

Mes-siah

Mes-siah (hodnotenie, recenzie)

Majesty, tiez hovorim len svoj nazor, ale tento film je zivotna filozofia, a myslim ze sa mu nadava budhizmus, nieje pre to kazdeho,

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

proste to bolo podla mna nudnejsie ako pohlad na stenu, a Neznasam filmy ktore su nudne, hoc by zvestovali akekolvek posolstvo.

sonnak

sonnak (hodnotenie, recenzie)

majesty: Jak můžeš hledat logické chyby v tomhle filmu? Tobě totálně unikla jeho podstata. Že se ti film nelíbil je normální, každý má jiný vkus, ale arogance, s jakou svůj názor prezentuješ, za to bys měl tahat šutr na zádech celej tejden. Navíc se tu pořád oháníš "vlastním názorem", ale že se ostatním film mohl skutečně líbit sám nerespektuješ. Zkus trochu přemýšlet.

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

Uplne najhorsi film aky som kedy videl. Este horsi ako HULK ;)) HULK som totiz v polke musel vypnut.. U toho filmu vsak ide o podle spiknutie proti divakovi, pretoze som stale stale dufal ze nieco sa sakra musi udiat lebo zaspim, a ono to slo a slo a slo,a ja som to dopozeral. boze.. 103 minut zo zivota dole.

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

no lebo kazdy s rovnymi ocami vie ze ist cez zarubnu bez dveri je na hlavu. a ak by to aj nejaky symbol bol..ale v jednej scene siel aj tak okolo ..tak nechapem. btw a nemam rad ak sa strieda akoze realny svet s niecim nadprirodzenym..tam sa proste same dvere otvarali a pod..lodka tam priplavala stale..typek preplaval lodou a stary za nim uz tam bol..uplne suchy.. cize asi mal nejaku vreckovu nafukovacku... proste to bola zmes akasi..a trosku ste na to naleteli. je to uplna nuda ten film.ale ked tam vidite symboly;) tak proste ok. necham vas v tom,

Tyler

Tyler (hodnotenie, recenzie)

majesty: "a mam dojem ze ak by to nebolo sikmooke tak by ste ten film okaslali"
On by to nikdo s rovnýma očima ani nemohl natočit, víš?

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

mandes - a vidis aj mrtve lidi ? :) eh sorry nechcem podrypovat ale nedalo mi sa opytat.

mandes

mandes (hodnotenie, recenzie)

majesty : hladáš v tom filme to čo tam není a nevidíš to čo tam je

kiddo

kiddo (hodnotenie, recenzie)

Tak scéna pokání s dokonalým hudebním doprovodem mi pokaždé nažene husí kůži (a slzy do očí). Na Bin-jip se sice teprve chystám, ale osobně nijak zvlášť nevěřím, že by mohlo překonat Jaro (a že Kim vůbec bude schopen natočit ještě někdy tak úžasný film, jakým Jaro je.). Ovšem ty hady coby symboly mu já, zapřísáhlý to herpetofobik, neodpustím. majesty: názor ti neberu, ale upřímně mi připadá mírně řečeno zvláštní, že kladeš takový důraz na prostou logiku v očividně duchovně založeném filmu. U Kima se sice sem tam pár logických "nedotažeností" najde, ale většinou je lze vysvětlit jako metafory a symboly, které značnou měrou napomáhají poetice filmu (nepočítaje v to mnou čerstvě zhlédnutou Pobřežní hlídku, kde nelogičnost je zkrátka naprostým selháním Kima coby scénáristy): Proč by měl být vidět někdo, kdo otvírá dveře, když samo otevření dveří neslouží k tomu, aby bylo někomu umožněno projít, ale naznačuje vstup do nové etapy roku a života vůbec? Dveře ve svatyni taky nemají žádný praktický účel, postavy jimi nemusí procházet, aby se dostaly na druhou stranu, ale přesto to dělají neznačí to snad tak trochu jejich důvěru, že se ubírají správnou cestou (za povšimnutí stojí, že dveře se obcházejí jedině tehdy, když se mladý mnich rozhodně jít konathe nepravosti). Co je nelogického na tom, že člověk nalézá ztracený mír v duši tím, že vykoná obřad pokání, který spočívá v tom, že bude celý den rýt do podlahy? (ten obřad měl docílit toho, aby mnich zbavil svoje srdce hněvu, a zrovna tohle k tomu imho slouží docela dobře). A s tím kohoutem, dobrá, je to mírně nezvyklé, ale jak vidno, natočit to šlo bez triků, tak proč by se to tak nemohlo odehrát i ve skutečnosti? :-P

majesty

majesty (hodnotenie, recenzie)

TOTO JE MOJ NAZOR TAK TO TAK BERTE :) viem ze vsetko je len individualny nazor a nejdem nikomu nic vnucovat ----- ALE TOTO je najvacsia kravina aku som posledny rok videl, a doteraz si neviem vysvetlit za ste dali 91 percent... FAKT nechapem..a mam dojem ze ak by to nebolo sikmooke tak by ste ten film okaslali.. a naj bolo ked stary hodil kohuta a pritiahol si lodku - btw-a aj tak ju vedel privolat ;) a dvere sa tam otvarali same, proste diali sa tam take viny ze konec.. diki moc;) ste ma na to naviedli koli hodnoteniu som si to pozrel - a zobrali ste mi hodinu a pol zo zivota;) DIKI.. hehe to len tak vylev emocii ;) prepacte.

Afterpoe

Afterpoe (hodnotenie, recenzie)

Bylo to na mě dost náročný. Hlavně netradičníma postupama, ale fakt se mi to líbilo.

Súvisiace novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (viac)

Reklama

Reklama