Reklama

Reklama

VOD (1)

Obyvatelé Haddonfieldu to zatím netuší, ale smrt přichází do jejich ospalého městečka. Před patnácti roky vyvraždil Michael Meyers polovinu svojí rodiny, bylo mu tehdy jen 11 let. Od té doby byl pod zámkem v psychiatrické léčebně. Nyní v podvečer Halloweenu, svátku zesnulých, přichází zpět, aby našel svou malou sestru. Dr. Loomis (Malcolm McDowell) jako jediný opravdu ví, čeho je maniak schopen a vydává se varovat městečko. Úspěšné znovuzrození jednoho z nejslavnějších hororů nově odhaluje pozadí patologicky narušené mysli a oslovuje jak nové diváky tak i fanoušky původní série. Režisér Rob Zombie obrací čas a pátrá po původu čistého zla jménem Michael Meyers. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (639)

Slasher 

všetky recenzie používateľa

THE MICHAEL MYERS STORY:) Poté co jsem dvakrát shlédnul workprint, nebyl jsem zrovna nadšený, ale kinoverze mně ten dojem celkem spravila. I když moje očekávání se úplně nenaplnilo ani tak. Na jedné straně klasický Zombie styl, tedy špinavá atmosféra, do očí (a do uší) bijící násilí, osobité herecké výkony. Zombie provedl s původním Halloweenem spoustu změn, máme zde ne ani tak remake jako spíš úplně jiný film, tak to na mne působí. Vlastně tenhle snímek by atmosférou do celé předchozí série vůbec nezapadl. Stojí mimo, pokud si někdo přál úplně nový začátek, má ho mít. Je otázkou, zda Zombie nepřinesl až moc inovace. A mám dojem, že Rob možná neumí navodit strašidelnou atmosféru, protože se o ní snažil ale nikde nic. Snímek je rozdělený na tři části, Michaelovo divné dětství které končí brutálním vyvražděním poloviny vlastní rodiny, následně marnou snahu dr. Loomise cokoliv s Michaelem pořídit, no a zbývající hodinka počíná syrovou scénou útěku z blázince a pokračuje děním v Haddonfieldu. Inovace spočívá ve snaze o pochopení hlavního hrdiny. Zombie přinesl psychologické drama, ne nějakou teenagerovskou vyvražďovačku. Šlo mu o to odkrýt část tajemství za Myersovým chováním, ne začít film s již takřka hotovým psychopatem a zabíjet a zabíjet (mimochodem vražd je dost, když ne dostatečně nápaditých tak alespoň dostatečně syrových). Základním kamenem je Michael Myers, bezmála dvoumetrový bouchač (!), a nejenže ho uvidíme bez masky, ale jako dítě dokonce i mluví a zlo se v něm probouzí jen občas. Bál jsem se, že casting v tomto případě selže, ale Daeg Faerch mi vytřel zrak. Co se týká dalších hereckých osobností, hlavní hvězda Malcolm McDowell jako Loomis také sedí, stejně tak Sheri Moon Zombie jako matka, no a nebyl by to Zombie kdyby si do minirolí neobsadil pár svých osvědčených přátel. Nové charaktery z druhé části filmu už tak nepotěší, hlavně Laurie je oproti Jamie Lee Curtis nulově výrazná (ale na tom až tolik nesejde protože hlavní postavou je Michael), vlastně celá druhá část je o něco méně působivá než ta první. Ve srovnání s workprintem mnohem lepší konec, a lepší, i když méně šokující scéna útěku. Ve výsledku hodnotím workprint 70%, kinoverze 83%, director's cut 85%. Vadila mi scéna s Love Hurts, ta mi přišla dost trapná. Ale jinak, takhle má remake vypadat. Takže nakonec bych shrnul hlavní zápory: 1) Chybí strašidelná, potažmo ta pravá 'halloweenovská' atmosféra. 2) Druhá polovina je slabší než ta první, protože nové charaktery jsou až na druhém místě. Film mi taky díky dvěma odlišným polovinám nepůsobí příliš kompaktně. 3) Nevýrazná představitelka v roli Laurie. 4) Scénka s Love Hurts - dohromady to na mě působí fakt blbým dojmem. 5) Ještě jedna věc, až moc Michaela Myerse. Myslím, že celkem trefně to vyjádřila jedna zahraniční kritika; Leaves nothing to the imagination. Dude, if I see that Myers pussy, he's fucking dead! (historie série) ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Za ten čas, čo ťa poznám, sa z teba stal môj priateľ. Aspoň vidíš, aký nahovno je môj život.“ Veľmi dobre viem, o čo kontroverznému Zombiemu šlo. Niekomu sa na cenenom Carpenterovom origináli páčilo, že Michael Myers v ňom bol zlý "bezdôvodne". Zombie je však úplne iný typ režiséra a vo svojom dosť odvážnom, hoci nakoniec nie výbornom remakeu, sa pokúsil práveže vysvetliť dôvody, pre ktoré sa z malého chlapca v detstve stane psychopatický sériový vrah. Vcelku mu to vyšlo, keďže Michaelovmu detstvu je venovaná veľká časť minutáže. Vďaka tomu miestami perfektne funguje druhá polovica s už dospelým Myersom. Tej zas pre zmenu parádne pomáha skvelý, dominantný a pritom sympatický výkon Malcolma McDowella v úlohe Myersovho úhlavného, celoživotného prenasledovateľa Dr. Loomisa. Okrem prepracovanému scenáru a dôrazu kladenému na psychológiu postáv a vzťahy (čo, ruku na srdce, bežne v hororoch nevídame často a je to škoda), je ďalším mohutným plusom Halloweenu namakaná, špinavá sedemdesiatková atmosféra, intenzívne vraždiace scény, celkový nekompromisný prístup a gigantický kasting, pozostávajúci z úžasných "ksichtov" a žánrových legiend a pololegiend ako sú Udo Kier, Danny Trejo, Dee Wallace, William Forsythe, Brad Dourifa alebo Tyler Mane (vrcholom kastingu je ale zrejme až Danielle Harris, ktorá vytvára dokonalý zmätok, keďže síce hrala už v pôvodnej štvorke a päťke, ale úplne inú rolu). ()

Reklama

DaliX 

všetky recenzie používateľa

Rob Zombie miluje Béčkové filmy. A ja mám taký pocit, že bolo správne aby sa ujal ich nakrúcania lebo je vidno, že k danému materiálu pristupuje s úctou a rešpektom. Halloween je klasickým remakeom Carpenterovho Halloweenu a môj názor je taký, že hoci nie je až taký vybrúsený ako jeho predchodca, je to kvalitný remake (oproti nemu je remake Piatku 13-teho jasný odpad). Príbeh popisuje zrod vraždiacej ikony Michaela Myersa, ktorý v detstve na smrť dobodal svoju staršiu sestru a bol odvezený neskôr do psychiatrickej liečebne, kde sa ním zaoberal Dr.Loomis. A ďalej to už pozná snáď každý... V Zombieho prevedení sa však film posúva na vyššiu métu, tých obetí tam je podstatne viac, hlavne počas Michaelovho detstva, samozrejme nechýbajú ani krv a pár nechutností. K príbehu by som mohol povedať toľko, že prvá polovica je príbeh Michaela Myersa a jeho návrat do rodného Haddonfieldu, tá druha je čisto vyvražďovačka aj keď je tam aj pár skvelých momentov. Osobne si myslím, že tento film je skvelým remakemom, ktorý rozhodne neurazí fanúšika žánru, hoci to už nie je oslavovaný John Carpenter. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrý horor, ktorý je reštartom slávnej hororovej série a dá sa označiť aj za remake jednotky. Má veľmi dobrý príbeh o Michaelovi Myersovi, psychopatovi z nefunkčnej rodiny, ktorý v detstve vyvraždí väčšinu svojej rodiny a tak skončí v ústave, no v dospelosti unikne a rozhodne sa vrátiť do svojho rodného mesta, aby dostal aj posledného žijúceho člena rodiny, mladšiu sestru. So spracovaním som nadmieru spokojný, prvá polovica si ide vlastnou cestou, zobrazuje Myersovo detstvo a následný pobyt v ústave, no jeho únikom v polovici filmu sa začne obsahovo čo najvernejší, no omnoho krvavejší remake jednotky. Len škoda záverečnej dvadsaťminútovky, v ktorej sa síce tiež nájde viacero dobrých momentov, no dovtedy mi film sadol výrazne viac. Po stránke klasických prvkov hororu funguje na iných princípoch ako pôvodná verzia, miesto postupného budovania hororovej atmosféry to tu pôsobí takým surovejším dojmom, čo mi ale vôbec neprekáža, práve naopak, v slasheri mi to sedí viac a napätie nie je moc výrazné, ale rovnako ako atmosféra mi tiež sadlo. A čo sa týka samotných krvavých scén, tak tu som veľmi spokojný, ani nemám čo vytknúť. Je ich plno, už v Myersových pokojnejších dobách, čo je detstvo a pobyt v ústave je ich slušný počet, no jeho útekom už obete narastajú mimoriadnym tempom, takmer všetky sú v obraze a sú aj správne surové a krvavé. Ani sa nedá vybrať to najlepšie, stále sa je na čo pozerať, no najzaujímavejšia je hlavne kvôli početnosti likvidácia polície a personálu ústavu. Herecké obsadenie je výborné, o hlavnej úlohe sa tu moc hovoriť nedá, celý čas sa hlavná pozornosť venuje Myersovi, ale rozhodne poteší Malcolm McDowell v úlohe Myersovho doktora, Danny Trejo a William Forsythe, no všetci sú bez problémov. Samotný Michael Myers je tu perfektný, svojou mohutnosťou rozhodne vzbudí rešpekt, jeho maska mi práve tu tiež sadla najviac a k tomu neustále likvidácie z jeho strany, nemám mu čo vytknúť. Réžia je veľmi dobrá, tu musím Roba Zombieho pochváliť a rovnako spokojný som aj s technickou stránkou. A typická hororová hudba tejto série je samozrejme výborná. Plné hodnotenie dať nemôžem, záver je trochu slabší a aj všetko, čo sa tu týkalo zvierat si mohli radšej odpustiť, no inak tento film spĺňa všetko, čo si pod pojmom slasher predstavím a toto je pre mňa najlepší film s Michaelom Myersom. Len škoda, že pokračovanie si už vybralo úplne inú cestu, ktorá mi ale moc nesadla. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 78%. ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Rob Zombie vzdal poctu originálu, ale svoji verzi přece jenom pojal trochu jinak. Michaela Meyerse vidí jako oběť a je znát, že s ním v podstatě sympatizuje. Příběh obohatil o jeho psychologický profil, který tvoří začátek filmu. Prostředek jako by originálu téměř z oka vypadl, akorát tam kde Carpenter lépe zvládal atmosféru, Zombie zase přidává takové to jeho znepokojující neučesané násilí. Rob Zombie totiž netočí hezké filmy a násilí v nich fakt bolí. Na konec film obohatil ještě o jednu menší dějovou odbočku, aby se Michael Meyers choval alespoň trochu pochopitelně. Tudíž není to taková úplná zabíjecí mašina jak v origoši. Obsazení opět bude lahodit milovníkům béčkových filmů a hudební doprovod je perfektní jak je u filmů pana Zombieho zvykem. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (37)

  • Rob Zombie bol proti myšlienke obsadiť hercov z predchádzajúcich filmov, s výnimkou Danielle Harris (Annie Brackett), ktorá stvárnila postavu Jamie Lloyd vo filmoch Halloween 4: Návrat Michaela Myersa (1988) a Halloween 5: Pomsta Michaela Myersa (1989). Harris ale v rozhovore v roku 2013 prezradila, že producenti ju neoslovili. Počula o tejto úlohe na hororovom zjazde a jej agent musel vynaložiť veľké úsilie, aby ju dostal na konkurz. Potom bývala detská herečka Disneyho a Nickelodeonu priznala, že hlavným dôvodom obsadenia bolo, že súhlasila s dlhou scénou naháňačky pričom mala byť nahá; niečo, čo nikdy predtým neurobila. (Peter.N.5688)
  • Film byl v preprodukci od roku 2003, ale po tragické smrti výkonného producenta Moustaphy Akkada (zemřel v r. 2005 při teroristickém útoku v Sýrii) nastala v sérii Halloween dlouhá pauza a nikdo nevěděl, bude-li ještě pokračovat. (fannah)

Súvisiace novinky

Americký vlkodlak opět vyje na měsíc

Americký vlkodlak opět vyje na měsíc

30.06.2009

Samozřejmě v remaku. Hollywoodská studia už vyzobala snad všechny slavné hororové série, teď půjdou i po těch méně slavných. Americký vlkodlak v Londýně je sice žánrovou klasikou, ale zůstal spíš v… (viac)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (viac)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (viac)

I nemrtví točí filmy

I nemrtví točí filmy

10.01.2007

Rob Zombie, frontman metalové kapely White Zombie, má za sebou již mnoho úspěchů jako zpěvák a skladatel a tak se před pár lety střemhlav vrhl na kariéru režiséra a scénáristy v jedné osobě. Po dvou… (viac)

Reklama

Reklama