Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Odvážny farmár John Chisum patrí do starých čias, kedy civilizáciou nedotknutá pôda patrila Indiánom a biely muž tu mohol zvíťaziť len vďaka mimoriadnej odvahe a vytrvalosti. Vtedy Chisum prihnal svoje stádo dobytka do Nového Mexika a stal sa kráľom Pecosu – vlastníkom obrovského územia a tiež najväčšieho vodného zdroja v okolí. Dnes preto rád spomína na svoju mladosť. To ale ešte netuší, že si bude musieť zanedlho spomenúť na svoje strelecké umenie, ktoré v dobe mieru príliš nepoužíva. V mestečku Lincoln sa totiž usadil pán Murphy, ktorý tu otvoril banku, odkúpil všetky obchody a pôdu okolo Chisumovho územia. Nechce sa však uspokojiť s tím, čo doposiaľ získal – chce si privlastniť aj Chisumove pozemky. Potom by samozrejme nenechával farmárom vodu pre ich stáda len tak zadarmo ako Chisum. V hlavnej úlohe amerického westernu uvidíme hviezdu dobrodružných príbehov z Divokého západu - kráľa kovbojov Johna Waynea. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (23)

T2 

všetky recenzie používateľa

║Rozpočet $4miliónov║Tržby USA $6,000,000║Tržby Celosvetovo $6,000,000║ Westernová legenda John Wayne a jeho klasická podoba kladasa v úlohe rančera Chisuma, čo sa vie pobiť za dobrú vec a hlavne spravedlnosť, western s dobrými prestrelkami, gradovaným dejom a pomstychtivým pištoľníkom Billy Kidom čo nič neodpúšťa. /75%/ ()

Diamant 

všetky recenzie používateľa

Umelecko-duchovný skvost a veľké dobrodružstvo zároveň s originálnym úvodom, ktorý má dokonca nenásilné prepojenie aj na záver filmu. Z duchovného bohatstva filmu spomeňme aspoň niekoľko myšlienok: medzi pomstou a spravodlivosťou je veľký rozdiel; neexistuje Bohom zabudnutá krajina; víťazstvá nezištnej lásky nad sebeckým egoizmom; prirodzená autorita charakterných ľudí, ktorí vedia ovládať svoj hnev; pravá láska hľadá skutočné šťastie pre toho druhého aj za cenu veľkých obetí; pri hľadaní manžela, manželky sa netreba unáhliť a treba zamestnať nielen cit, ale aj rozum! ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tak tento western z roku 1970 bol nesporne už vo svojej dobe skôr retro, spomienka na doby čiernobieleho videnia divokého západu, len už tí indiáni boli dobrí a osobne asi s týmto scenár vedome pracoval, keďže tu Wayne prechováva úctu k náčelníkovi, čo okolie nechápe. Inak ale teda stará škola, ktorá už v období, kedy onedlho vyšiel aj Peckinpahov pohľad na Pata a Mata...pardon Billyho the Kida, sa do kože príliš nezadierala. A John Wayne už evidentne dlhšiu dobu nerobil brušáky. Ak nepoznáte rozdiel medzi túžbou po spravodlivosti a túžbou po pomste, tak si Chisuma pozrite, len ak by sa ten Billy (ne)správne nenaštval, tak by vlastne nebolo ani o čom rozprávať...Mŕtvol je tu skutočne požehnane a cituje sa s najväčšou serióznosťou Biblia. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Zase jeden takový celkem klasický western s Johnem Waynem v hlavní roli. Je už přece jen starší, takže není tak akční, ale zase kolem sebe má spoustu mladších kumpánů, kteří to rozhodně dostatečně vynahrazují. Místy celkem povedené, místy trochu nudné a zdlouhavé, ale myslím, že tenhle snímek neurazí. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Ničím výnimočný western, kde niektoré scény boli zbytočne pózovité, amatérske, čo by som od skúseného režiséra nečakal. Wayne nestrháva na seba pozornosť, čo považujem v takto koncipovanom príbehu s množstvom postáv za prínos. Film som videl so slovenským dabingom, ktorý bol dobrý, až na diletantský preklad mena : Billy Kid je Billy Kid a nie Billy Decko ! ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (10)

  • Během natáčení v Mexiku John Wayne vyhrál Zlatý glóbus a dozvěděl se, že byl nominován na Oscara za film Maršál. (D3VIL)
  • Geoffrey Deuel v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Když je Chisum (John Wayne) na verandě a dívá se, kolik je hodin, má v hodinkách obrázek muže a ženy. Muž na obrázku je ve skutečnosti producent Andrew J. Fenady. (Mol)

Reklama

Reklama