Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojdielny historický film vychádzajúci z románu Davy Sobelovej a skutočných udalostí pozostáva z dvoch paralelných príbehov, ktoré vzdávajú hold Johnovi Harrisonovi z 18. storočia a námornému poručíkovi Rupertovi T. Gouldovi z 20. storočia. Ich príbehy spojilo zariadenie s názvom chronometer. Námorníci to v 18. storočí nemali ľahké. V bezpečí pred stratou smeru plavby na mori boli iba vtedy, keď sa držali línie pobrežia. Táto technika však neumožňovala plavbu z Európy do Ameriky. Už od staroveku moreplavcom napomáhali hviezdy alebo slnko, ktoré pomáhali pri určení zemepisnej šírky, no zemepisnú dĺžku s ich pomocou nebolo možné určiť. Keď v roku 1707 stroskotala v hmle na ostrovoch Scilly britská vojnová loď a o život prišlo 2000 ľudí, parlament sa rozhodol konať. Vyhlásil súťaž, ktorej cieľom malo byť skonštruovanie zariadenia meriaceho zemepisnú dĺžku. Pôvodom stolár John Harrison (Michael Gambon), ktorého vášňou však boli hodiny, videl riešenie v objavení hodín schopných merať presný čas aj na mori. Napriek nedôvere svojich súčasníkov sa mu podarilo skonštruovať revolučné zariadenie, námorný chronometer, ktorý sa však neujal vo vedeckej obci. Po viac než dvesto rokoch sa poručík na dôchodku Rupert Gould (Jeremy Irons) rozhodne znovuobjaviť a opraviť Harrisonovo zariadenie. Netuší, na akú nádhernú cestu časom ho toto rozhodnutie zavedie. Po dlhom pátraní nájde  výnimočné hodiny, ktoré nazve H4. Práve tieto boli poslednom nádejou Johna Harrisona, keď jeho predchádzajúce nápady nikoho nezaujali. Rupert prejaví záujem odskúšať zariadenie pri plavbe na mori. Na cestu sa vydávajú kapitán Digges (Clive Francis) a jeho syn William (Ian Hart). Ich názory sa však pri posúdení smeru plavby rozchádzajú a napätie medzi členmi posádky narastá. Hrozí vzbura. Kto bude mať pravdu? Kapitán alebo vynálezcovia nového zariadenia? Sláva alebo pád, v tomto okamihu závisí všetko od jedinej maličkosti... (Incantator)

(viac)

Recenzie (2)

IvcaSammet 

všetky recenzie používateľa

Longitude je vlastně opravdu krásný film, který divákovi zodpoví snad všechny otázky, které by se kolem vynálezu chronometru mohly vyskytnout. Bohužel má ale dvě chyby. Tou první je samotná délka filmu, která sice byla vyplněna souměrně, takže nevznikaly žádné nudné pasáže, ale nakonec stejně filmu ublížila. Chápu, že se tvůrci snažili ukázat, jak dlouho Johnu Harrisonovi trvalo, než dosáhl své vytoužené a hlavně zasloužené odměny, ale právě ten neustále opakující se cyklus tvorba - testování - vědecký ústav - zamítnutí - další tvorba vyústil v monotónní linku, která ve finále měla za následek akorát to, že si z toho divák odnesl míň, než by chtěl. Tomuto filmu by opravdu prospěly spíš "nasekané" informace hned po sobě, než zdlouhavé vyprávění. Další chybou tohoto filmu byla pak druhá dějová linka Ruperta Goulda, která mi přišla naprosto zbytečná. Po celou dobu diváka spíše jen zbytečně mátla a kromě úplně závěrečné scény divákovi vlastně vůbec nic zajímavého neřekla. Jinak se ale jedná o krásně zpracovaný film s nádhernou výpravou, který si rozhodně čtyři hvězdičky zaslouží. ()

Ammit 

všetky recenzie používateľa

Ach, kdyby to jen bylo tak nějak lépe pospojované (víte jak; abychom si mohli říct Ahá! když se příběhy protnou), ale ono nic. Tak jsou to dvě linky mírně podobné samy sobě, jako vejce slepice je podobné vejci agamy. Ale špatné to není, to ne. ()

Reklama

Reklama