Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh sa odohráva symbolicky presne devätnásť rokov po Poslednej krížovej výprave, v dobe rodiacej sa studenej vojny. V roku 1957 je Indiana Jones (Harrison Ford) profesorom archeológie na prahu penzie, ktorý si napriek búrlivej minulosti zo všetkého najväčšmi užíva pokoj a nebezpečne sa začína podobať svojmu otcovi. Staré inštinkty sa v ňom prebudia vo chvíli, keď sa objavia stopy vedúce k legendárnej Krištáľovej lebke a hlavne informácie, že po tomto údajne mocnom artefakte prahnú sovietski agenti. Indy preto strasie únavu a vydá sa na ďalšiu mimoriadne dobrodružnú cestu, ktorá ho zavedie až do vnútra peruánskej džungle, kde sa má táto vzácna relikvia ukrývať. Jeho úhlavným nepriateľom bude tento raz všetkého schopná ruská agentka Irina Spalková (Cate Blanchettová), sprevádzaná armádou hrdlorezov. Ruské komando pod vedením uhrančivej plukovníčky sa chce zmocniť krištáľovej lebky, aby s jej pomocou vyvinula „myšlienkovú zbraň“, ktorá by Sovietskemu zväzu umožnila ovládať myslenie všetkých ľudí na svete. Ani Indy nie je na svoju výpravu sám. Na jeho strane stojí spriaznený dobrodruh Mac (Ray Winstone), ktorý má však tendenciu každú chvíľu ho podraziť, ďalej napomádovaný frajer Mutt Williams (Shia LaBeouf), ktorý si permanentne uťahuje z jeho veku, a jeho prvá a zrejme aj jediná životná láska Marion Ravenwoodová (Karen Allenová). (TV JOJ)

(viac)

Videá (15)

Trailer 1

Recenzie (1 724)

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: David Koepp .. I want ... to know! ___ Tak je to venku. Doktor Henry "Indiana" Jones Junior hodně zestárl, nacistům to definitivně natřel už za války a nyní čelí padesátkové invazi marť.. ehm sovětů na domácí půdě. Hravý úvod se nese v duchu odkazů, sebeironie a vtipu pramenícího více z dialogů než důmyslných scénických hrátek, kde se propírá zejména věkový odstup a stárnutí. Samozřejmě dojde ke slovu i akce, ale nic tak geniálního, jako v dřívějších dílech (třeba Indy vs tank) se nekoná. Když je Indy staromódně stylizován, je to prostě lepší, než když nastoupí moderna zastoupená digitální berličkou - ovšem jaderná epizoda je excelentní. Přesto je zhruba polovina děje absolutně podařenou poctou, která opět spolehlivě baví. Kdežto pozdější pozvolné řešení záhady křišťálové lebky, její vyústění a především samotný závěr bude pro mnohé naplněním špatného snu, který dobově sice zapadá, přesto jsem očekával spíše jen nenaplněné pomrkávání po sci-fi artefaktech, exponované pouze v rovině odkazů. ___ Z herců se nejvíce zaryje do paměti Cate Blanchett, která svoji ruskou vědátorku zvládla na výbornou až mi místy připomínala Galadriel. Zato Harisson Ford část svého šarmantního kouzla bohužel ztratil a Shia LaBeouf pro otcův klobouk ještě nedorostl - navíc propracovanosti vztahu otec/junior z trojky zdaleka nedosahuje. Návrat Karen Allen s přimhouřeným okem lze přežít, i když má pro vývoj docela překvapivý, stmelující význam aneb stará láska nerezaví. ___ Z vizuálního a trikového hlediska je vše perfektní, až "kingkongovsky dokonalé" (což nebude pro všechny klad), Kaminskiho kamera dotváří malebné scénické obrazy a zářivě dobrodružnou atmosféru pomocí filtrů, zato Williamsova hudba je jalová až hanba. ___ Prozatím hřejivá osmdesátka, kterou si nechám v brzké době posvětit druhým zhlédnutím. Sice je to ten starý známý Indiana Jones, ale s věkem prostě přicházejí ztráty - (dodatek) které ani druhá kino projekce nenahradila! Takže zklamání, 75%. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Indiana Jones se vrátil a pravděpodobně už to všichni dávno víte. Pro mě se však vrátil starý Jones v provedením, na které jsem nečekal tak dlouho. Trvalo to 19náct let než byl vybrán scénář, herci a všechno to zapadlo, tak jak jsi George Lucas a Steven Spielberg přáli a film se dostal do kin. Pro mě je to nepochopitelné, že právě tento scénář, vybraný mezi desítkami byl to pravé pro všechny zúčastněné. Přesto má svoje přednosti i slabiny, které ale vždycky zachraňuje jeden muž. Indiana Jones. Je to jako droga dívat se na jeho eskapády ať mají jakýkoliv smysl nebo účel, prostě to diváka baví a on je pro něj tím skutečným hrdinou. Přesně takhle to bylo, ale už není. Indy zůstal tím sympatickým profesorem, který všechno nevyřeší s grácií a elegancí, ale stal se z něj taky částečně James Bond a terminátor v jednom (Arnold promine). Vždy jsem doufal a věřil v Indyho jako v profesora, co chrání památky a je obyčejný chlap, kterého by šlo potkat. Tento snímek mi to pokazil, protože se z něj stalo něco víc, stala se z něj ikona, která je symbolická a nesmrtelná zároveň. Celý film je zábavný, rychle utíká, všechno je nádherně stylizované s pomocí nejmodernějších triků, které si hrají na špinavé a staré triky, ale už to není ono. To "pravé" Indyho dobrodružství má větší hloubku, kterou tento díl postrádá. Smutně na mě působila až okatá snaha rozesmát za každou cenu, která se střídala s neuvěřitelným počtem "vzpomínek a narážek" na minulé díly. Některé byly skvělé, jiné smutné... Osobně mi nejvíce překáželi dva momenty filmu a to dvě eskapády Mutta, který si jednou vzpomene na Tarzana a podruhé na Tři mušketýry a člověk si řekne, jak tohle může myslet Steven Spielberg vážně. Po režisérské stránce je to nádhera a celkovému stylu filmu nelze nic vytknout, možná až na pár zdlouhavých scén jako začátek filmu. Steven Spielberg natočil přesně takový film jaký chtěl a přesně tak jak chtěl. Bohužel, pro mě je tento díl pouze moderní variací na staré téma, kterému do opravdovosti a legendárnosti chybí celkem dost, ale vynahrazuje to zábavností a tempem. ()

Reklama

choze 

všetky recenzie používateľa

Indy se po letech vrátil v plné parádě, byť to jak ve svém věku skotačí hned v první akční scéně je značně neuvěřitelné. Tradičně spielbergovsky vymazlená skrumáž filmových stylů a odkazů od 50. let přes osmdesátky až po ohavně počítačovou současnost a vlastních (mimozemšťané) a dějinných motivů (hon na čarodějnice, atomové pokusy, létající talíře...), které - což je pro mě osobně nejpotěšitelnější - ani tentokrát nechybí luxusně nápaditá kamera a zábavně nadsazená a lehkonohá akce, ať už únik z epicentra atomového výbuchu nebo závěrečná honička džípů v džungli. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Výborné intro, slušný zvyšok - s výnimkou posledných 10 minút, ktoré to celé načisto pochovajú. „Dospeli sme do veku, kedy nám osud berie to, čím nás kedysi obdaroval.“ Vesmír Indiany Jonesa sa síce nikdy nebral príliš vážne a jeho možnosti sú veľké, ale nie sú nekonečné a isté veci sa v ňom objaviť naozaj nemuseli. Koho tu stretneme nabudúce? Mulder so Scullyovou už klepú na dvere… kto im otvorí? Čiernovlasá, plochá Irina - She Wolf of the CCCP? Štvrtý Indy je žánrovo cross-overový úlet s prepáleným popkultúrnym presahom a priemerným záporákom (jediná silnejšia chvilka Cate Blanchett je hláška "Bojuješ ako mladík...". Žeby vizionári, ktorí kedysi určovali smer, strácali súdnosť? ___ Spielberg ma tentoraz "potešil" rovnako ako nedávno Peter Jackson s jeho King Kongom. Tie filmy majú rovnako úžasné mega-parametre, ale nemajú šancu stať sa filmovou klasikou. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $185miliónovTržby USA $317,101,119Tržby Celosvetovo $786,636,033Tržby za predaj DVD v USA $117,312,802 //počet predaných kusov 6,154,933║ Na začiatok treba pripomenúť že v poradí štvrtý diel tejto úspešnej série prichádza po poslednom diely po pekne dlhej takmer 20ročnej odmlke. Samozrejme na takéto camea veľkých sérii sme v posledných rokov zvyknutý a treba povedať, že návraty k filmom ako Rocky Balboa, Smrtonosná pasca 4 či Rambo 4, boli viac než vydarené, aj keď zrovna nedosahovali kvalít starých dielov. Určite aj tento zásadný moment presvedčil trojicu Spielberg-Lucas-Ford, že už netreba dlho otáľať a konečne sa pustiť do dlho očakávaného dielu o Indiana Jonesovi. A tak nastal čas, keď po dlhých rokoch nespokojnosti spomínanej trojice zo scenáristickými námetmi na štvrtý diel Indyho, zaujal práve ten od Davida Koeppa. Práve v tomto dôležitom bode ostáva otázka, čo až tak moc ich mohlo upútať na prevažne povrchnom scenáre. Príbeh filmu sa samozrejme odohráva na viacerých známych miestach sveta, tento raz po dobrodružstvách v Európe a Ázii, prišla na rad Južná Amerika, to by až tak nevadilo. Ale čo bije do očí je príbeh, ten zhruba v prvej polovici v celku fajn funguje, ukáže nám nostalgicky zopár známych miest(škola kde Indy vyučuje), klasickú strhujúcu akciu čo nesmie chýbať na úvod a postupné zoznamovanie z novými tvárami príbehu. Všetko je príjemne odľahčené fajn vtípkami, príbeh vypadá byť vďaka tajomstvu o kryštálovej lebke dostatočne záhadný a tým pádom to pekne odsýpa až do chvíle pokiaľ sa príbeh nepresunie na územie Južnej Ameriky. Tam akoby došla scenáristovi nápaditosť a kvôli dlhým povrchným dialógom, čo nemajú moc čim zaujať stráca pevnú pôdu pod nohami, takže stred filmu akoby na niekoľko dlhých minút vypnul pozornosť diváka. Naspäť do filmu nás vráti až akcia pri naháňačkách aut džungľou, tam nechýbajú prestrelky, pästné výmeny či dokonca súboje na meče, aj keď dialógy sa moc v tomto akčnom úseku neschopia akcia nás ako tak pobaví. Kameň úrazu prichádza záverom filmu, keď mal dej gradovať a najviac ohúriť, nastáva presný opak a akoby sme sa rázom presunuli na pľac filmu Lovci Pokladov 2. Odrazu Steven Spielberg akoby nemal čo originálne ponúknuť a niektorými miestami to až moc vypadá ako kópia spomínaného filmu, čo sa týka kulís a teda prostredia kde sa záver odohráva, dej sa stáva rázom až otravný a veľké „mimozemské“ prekvapenie sa stáva otravným nezáživným spackaním záverečného deja. A k tomu nám ako záverečnú bodku za vyriešením záhady pripomenie aj svoju Vojnu svetov a mnohonásobné väčšie lámanie zeme, z náležitým vymrštením do vzduchu. A po tom, čo sa skončia tieto udalosti sa len pýtate a aký význam vlastne mali, keď nám nič podstatné nezodpovedali. Okrem nevydareného scenára, si tu slabšie chvíľky vybrali aj hudobný skladateľ John Williams, ten okrem napasovania hlavného hudobného motívu Indiana Jonesa, nezložil nič čo by mohlo obohatiť prebiehajúce obrázky. Vizuál filmu kazia aj miestamy nevydarené alebo presnejšie nie úplné dokonalé triky, ktoré sú moc okaté na to aby mohli pre dej fungovať. Na škodu je aj lepšie nevyužitie novej postavy Mutta Williamsa v podobe vychádzajúcej hviezdy Shia LaBeouf (Transformers), jedine čo viac utkvie v pamäti je jeho príchod na pľac filmu na motorke, prípadne keď na motorke unikajú pred KGB ale to je asi tak všetko, scenár mu viac nedovolí. Z celkové hľadiska je tento počin určite v rámci žánru nadpriemerným a stojí za pozretie ale od tvorcov rázu Spielberga sú očakávania vždy na najvyššej úrovni a tak verím, že spolupráca so scenáristom Davidom Koeppom už nebude v budúcnosti nadviazaná, aj keď tento diel bol podľa určitých vecí myslený len ako štart novej série, možnej druhej trilógie. V podstate Lucas má svoje dve trilógie Star Wars, tak prečo by nemohol mať aj Spielberg, len aby to aj niečo do príbehu prinieslo a nemuseli sme čakať ako u Lucasa až na SW:Episode III aby konečne nastalo uspokojenie. "22.Mája 2008 som určite od tejto "veľkej" premiéry filmu v kine čakal omnoho viac. Možno nabudúce to vyjde." __/videl v kine: 75%/ () (menej) (viac)

Galéria (70)

Zaujímavosti (122)

  • Natáčení probíhalo mimo jiné na Havaji, pro jejíž ekonomiku znamenalo odhadovaný přínos 22-45 mil. USD. Byl to největší filmový projekt na těchto ostrovech od Vodního světa (1995). (Riker)
  • Keď hlavní hrdinovia bežia po schovávajúcich sa schodoch dole, je vidieť, ako sa schody zasúvajú do steny. Neskôr ich prekvapia sovietski agenti, ktorí sa však nemali ako dostať dolu. (zuzulatomas)

Súvisiace novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (viac)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (viac)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (viac)

Reklama

Reklama