Reklama

Reklama

Rozprávka rozprávok

  • Česko Pohádka pohádek (viac)
Animovaný / Krátkometrážny
Sovietsky zväz, 1979, 29 min

Obsahy(1)

Zatiaľ najrozsiahlejší realizovaný projekt stál Norštejna tri roky tvrdej práce. Vzniklo jedno z najnápaditejších a najoriginálnejších diel svetovej animovanej kinematografie. Film sa neozvyčajne odpútanou formou zamýšľa nad osudom človeka, hrôzami vojny a obyčajným ľudských šťastím. Jadrom snímky je známa ruská uspávanka, ktorej hrdinom je malý šedý vĺčik a pieseň Unavení slnkom, ktorá bola veľmi populárna v tridsiatych rokoch minulého storočia. Rozprávku rozprávok na Festivale olympijských umení v Los Angeles 1984 vyhlásili za najlepší animovaný film všetkých čias. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (34)

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Veľmi sa mi páčila štylizácia. Metafory a personifikácie na spoločnosť boli tiež perfektné ale rozhodne ho nepovažujem za najlepší animovaný film všetkých čias. Má to svoje muchy a svojou poetickosťou je to až "zahuhňané" a neprehľadné, niektoré myšlienky som si iba domýšľal, po preštudovaní síce boli správne, ale aj tak. Páčilo sa mi to, ale čakal som trocha viac. ()

pm 

všetky recenzie používateľa

Výtvarně niterné, technicky krásné a to tango tradičně bezchybné. Ale. Melancholii nepodléham ráda, kresleným filmům se bráním, takže po třetím a zřejmě posledním zhlédnutí jsem nucena přiznat, že během promítání jsem myslela na spoustu jiných věcí a že nejlepší animovaný film všech dob se se mnou s klidem míjí. ()

Reklama

nunka 

všetky recenzie používateľa

Jednoduché a prekombinované zároveň.... Neskutočne pôsobivá rozprávka, ktorá asi nie je moc vhodná pre detského diváka. Podobne ako ani Exuperyho Maly princ nie je moc pre deti. Skazka skazok skýva strašne veľa a vdaka originalite, zvolenej technike a vypovednej hodnote mi tak ľahko z hlavy nevyfučí. ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Asi nejsem zcela schopen pochopit tento film, protože uspávanku o šedém vlčku ani píseň Unaveni sluncem nemám z dětství zažity, nevyvolávají ve mně vzpomínky, emoce, asociace.... Ale nálada těchto útržkovitých příběhů je tak rmutně krásná, dojímavá a přesto kouzelná, že jednoho pohltí a ten zjistí, že logický děj není podstatný, že z těch emocí, obrazů, hudby se mu nakonec sestaví obraz jak ze střípků v krasohledu. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Netradičný sovietsky animovaný film, ale tradičná Norštejnova práca. Tvorca na malom priestore vytvoril zaujímavé dielo striedaním obrazových sekvencií z rôznych časových období. Hlavnou postavou príbehu je objavujúci sa vlk z ruskej uspávanky, ktorý sleduje ponurý a temný svet okolo seba. Tento emotívny stret je emotívnym hlavne pre hrôzy vojen... ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama