Reklama

Reklama

Silo

(seriál)
  • USA Silo
Trailer 1

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

V zničenej a toxickej budúcnosti žijú tisíce ľudí v obrovskom sile hlboko pod zemou. Po tom, čo jeho šerif poruší základné pravidlo a obyvatelia záhadne umierajú, začne strojníčka Juliette odhaľovať šokujúce tajomstvá a pravdu o sile. (Apple TV+)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (11)

Season 1 (2023) (S01) 

Myslím že už dlhšie tu nebolo podobné sci-fi, počas takmer celej stopáže odohrávajúce sa v interiéroch jednej stavby v neznámej dobe a na neznámom mieste. Nekonkrétnu odpoveď môže dať posledná scéna prvej série, ale aj tak divák nie je omnoho múdrejší. Kombinácia dystópie "se vším všudy", len bez tmavých exteriérov a filmu noir nemusí sadnúť každému, ale domnievam sa, že znalosť predlohy nie je rozhodujúcim prvkom v hodnotení u väčšiny divákov. Cítiť, že stopáž by sa dala skrátiť a je otázne, či by prvá séria nebola lepšia ako trochu dlhší celovečerák a tým pádom aj celé adaptované dielo ako filmová trilógia. Ale máme tu seriál a tak hodnotím ten. Štyri hviezdy sú trochu nadhodnotené, ťahajú "to" (napríklad trochu riedky dej) hore áčkoví herci, všadeprítomné mysteriózno a slušná atmosféra. 70% ()

Deň slobody (2023) (S01E01) 

Čakal som niečo iné a paradoxne práve preto som rád, že pilot vyzerá tak, ako vyzerá. Dej je veľmi jednoduchý, čo je myslím zatiaľ fajn. Silo sa príliš nepodobá na žiadneho seriálového príbuzného zo súčasnosti, ale atmosférou mi skôr pripomenul poľské temné scifíčka z osemdesiatych rokov. Nemusím dodávať, že to považujem za veľké plus. Pozor, hlavnou postavou prvej epizódy je postava v podaní Rashidy Jones, Rebecca sa objaví na pár sekúnd až v samotnom závere. Robbins je tu ešte menej. ()

Holstonova voľba (2023) (S01E02) 

V druhej epizóde sa všetko viac zamotáva, stále je ale dej veľmi prehľadný, i keď nechronologický. Necítiť (zatiaľ) ani seriálovú vatu, pričom rozprávanie je skôr pomalšie a prosté akcie. Dôraz je kladený na temnú atmosféru a ešte viac mi ti pripomína spomínané poľské osemdesiatkové sci-fi. Objavujeme nové končiny a miestnosti sila, je ale otázne, prečo ich objavil po dlhých rokoch iba jeden jednotlivec. Ide ale iba skôr o nepodstatnú námietku. ()

Stroje (2023) (S01E03) 

Čo tam po tom, napínavé to je, ale aj tak mám dojem, že táto akcia sa dala v podstate úplne vynechať a odbiť jednou vetou. Alebo naopak, mohla byť rozdelená na dve časti a mohlo ísť o finále. Napínavé to síce je, ale keďže ide o tretiu epizódu, tak skrátka aj tak viete, že hlavná postava nezomrie. S týmto ťahom prišli tvorcovia už v prvej epizóde a je jasné, že Rebeccy sa nebudú chcieť zbaviť. ()

Pravda (2023) (S01E04) 

Z Rebeccy, resp. Juliette je šerifka a toto je presne poloha, ktorá jej sedí, ale aj parádne sekne. Nič proti jej schopnostiam opravovať v montérkach zložité mechanizmy v sile, možno sa toho ešte znova dočkáme. Každopádne zo seriálu sa stáva tak trochu neo-noir detektívka a snáď sa vraždy prepoja aj na to potencionálne spiknutie v pozadí. Len na vyššie hodnotenie mi tu čas zaberala retrospektívna línia. ()

Údržbárov chlapec (2023) (S01E05) 

Detektívna línia sa naplno rozbehla a je to len a len dobre. Rebecca chodí hore dole a naráža na nesprávnych ľudí a nejaké tie zaujímavé stopy. Až zabudnete, že sledujete v skutočnosti sci-fi a nie neo-noir odohrávajúci sa v reálnom svete. Ale nezabúda sa ani na makrozápletku o tom, čo je vonku, no a odhaľovanie toho, že nie je všetko s kostolným poriadkom, je síce pomerne lacné, ale zase ako inak na túto habaďúru prísť zvnútra, než sledovaním oblohy. ()

Relikvia (2023) (S01E06) 

Názov neklame, vážne je to o jednej relikvii, ale nakoniec aj o viacerých a je to ešte komplikovanejšie, je to aj o kšeftovaní s relikviami, niekoľkých podrazoch a pravých motiváciách postáv v minulosti. Tá relikvia, ktorú drží Juliette na konci epizódy v rukách, diváka asi neodrovná, na rozdiel od hlavnej hrdinky, ale to, že ju pri jej prezeraní "niekto" sleduje, už áno. Čiže epizóda má aj kvalitný cliffhanger. ()

Strážcovia ohňa (2023) (S01E07) 

Spoločne s predchádzajúcou epizódou skôr jeden celok a osobne mi šestka sadla viac. Odhalenia v tejto časti nie sú príliš prekvapivé, skôr sa celok skladá do očakávateľného celku. Kto je za kamerami prekvapilo asi snáď len toho, kto na predchádzajúci dej úplne zabudol. Opäť sa vo veľkom množstve konverzuje, Juliette sa dozvie zopár informácií o svojej rodine a opäť platí, že sa vám iba budú napĺňať predpoklady. Prečo sa Juliette v závere prezradila, sa snáď dozvieme čím skôr. ()

Hanna (2023) (S01E08) 

Pozerám, že snáď prvýkrát tu panuje všeobecné nadšenie. Avšak nemôžem tvrdiť, že ho stopercentne zdieľam. Všetko do seba začína zapadať, i keď dosť neprekvapivým spôsobom. Podstatnejšie ale je, že to má logiku a je to prehľadné. Asi najlepšie doposiaľ funguje paralelný strih medzi súčasnosťou a minulosťou, až som si spomenul na niektoré výborné epizódy Lost pracujúce na podobnom princípe. Juliette sa síce von príliš nechce, ale my diváci vlastne na nič iné ani nečakáme. ()

Útek (2023) (S01E09) 

Smerom k záveru sa zvyšuje napätie aj tempo epizód a všetko začína do seba zapadať. Jedinou nevýhodou tvorcov je, že divák je skrátka s informáciami pred postavami príbehu. A to nie ani z hľadiska ich predávania od tvorcov smerom k nám, ale pretože vzhľadom na divácke skúsenosti predpokladáme, kto za komplotom stojí a čo sa nachádza mimo Silo. Tým pádom ani posledný záber epizódy neprináša nič špeciálne, niečo, čo by sme dlhodobo neočakávali. Ale ak všetko prežívate skrz dobre zahraté postavy, tak to nemusí predstavovať výraznejší problém. ()

Povrch (2023) (S01E10) 

Finále prvej série malo doklepnúť to, čo sme videli a čo sme tušili, že sa stane a že sa aj potvrdí. Niečo z toho sa stalo, ale samotný záver skutočne prekvapil a kto nečítal predlohu, asi bol vážne prekvapený. Rovnako aj ja a tým pádom sa nesmelo prikláňam k vyššiemu hodnoteniu. Finále trvá iba trištvrte hodinku, čo je určite len a len dobre, pretože seriál je tak či tak trochu zbytočne naťahovaný. ()

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

03.06.2023

Herečka Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Národ grázlů, Doktor Spánek) se rozhodně nebojí střídat žánry. Vedle akčních blockbusterů si tak střihla i hororového záporáka, nyní vede sci-fi seriál… (viac)

Reklama

Reklama