Reklama

Reklama

Die Abenteuer des braven Soldaten Schwejk

(seriál)
všetky plagáty
Rakúsko, 1972, 60 min

Predloha:

Jaroslav Hašek (kniha)

Hrajú:

Fritz Muliar, Heinrich Schweiger, Heinz Marecek, Brigitte Antonius, Robert Meyer, Dolores Schmidinger, Michael Janisch, Tom Krinzinger, Carlo Böhm (viac)
(ďalšie profesie)

Recenzie (3)

vox_populi 

všetky recenzie používateľa

je mi ľúto každého, kto neovláda nemecký jazyk do tej miery, aby si mohol vychutnať tento skvost. Mrzí ma, že Česi nedokázali to, čo Rakúšania - vytvoriť tak komplexný a verný prepis vynikajúceho Haškovho románu (dokonca aj s použitím dodatku Karla Vaňka). Nemecké dialógy vytvárali vysoký pocit identity, nakoľko nemčina bola v tom čase oficiálnym komunikačným jazykom. Oproti českému dvojdielnemu filmu bol v tomto seriáli poskytnutý oveľa väčší priestor pani Muellerovej, jednoročnému dobrovoľníkovi Markovi a taktiež iným postavám, ktoré sa v českom filme vôbec nevyskytovali. Fritz Muliar sa svojou excelentnou kreáciou Švejka vyrovnal Rudolfovi Hrušinskému, no Milošovi Kopeckému sa rakúsky Katz nemohol rovnať, rovnako, ako nadporučík Heinrich Lukáš v úlohe Svatopluka Beneša herecky prekonal svojho rakúskeho pendanta. Ako celok pôsobil tento seriál veľmi autenticky a hodnotne, nechýbali komické ani filozofujúce pasáže po vzore románovej predlohy. Pre mňa nečakaný zážitok a plnohodnotných 5 hviezdičiek ()

Reklama

Landauer 

všetky recenzie používateľa

Výbornej seriál! Škoda, že ho nenadabovali a nevysílali u nás. Předloze je daleko bližší než slavný český film a nadto je mnohem výpravnější. Chybí jen skutečně dokonalý Rudolf Hrušínský, s jehož pojetím Švejka by byl Hašek určitě spokojenější, než s pojetím Fritze Muliara. ()

Zaujímavosti (3)

  • Omšelou předválečnou Prahu představuje úspěšně podunajské dvojměstí Kremže a Stein. (RoGo01)
  • Fritz Muliar z Haškova Švejka předčítal a ve vybraných scénách představoval jednotlivé postavy. Režií měl být původně pověřen Heinz Dunkhase. O přípravách seriálu se psalo již v září 1969 v Divadelních novinách. (Přemek)
  • Ve 13. epizodě 1. série, kdy je vidět rozvinutý prapor v české trikolóře, tak je vždy trikolóra ve špatném pořadí barev – z vrchu modrá, červená a bílá – tedy opačně. Správné pořadí barev z vrchu by bylo bílá, červená a modrá. Legionáři byl pak spíše používán prapor bílo-červený. (Horryx)

Reklama

Reklama