Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V temných hlbinách stredoveku sa rozpúta boj múdreho čarodejníka Merlina a jeho chránenca kráľa Artuša proti zlej kráľovnej temnoty Mab... Keď kráľa Konštantína (John Gielgud), Artušovho starého otca, zabil pohan Vortigern, v krajine vypukla občianska vojna, čo chcela kráľovná Mab (Miranda Richardsonová) využiť a oslovila Merlina (Sam Neill). Merlin sa však odmietol stať vodcom temných síl a navyše sa zamiloval do krásnej Nimue (Isabella Rosselliniová). Rozzúrená Mab ich oboch vrhne do rúk Vortigerna (Rutger Hauer), ale obom sa podarí ujsť, keď Merlin pomôže kráľovi Utherovi Vortigerna poraziť. Keď však zistí, že Uther Pendragon (Mark Jax) nie je dobrý kráľ, súhlasí, že mu pomôže stráviť noc s lady Igraine (Rachel de Thameová) pod podmienkou, že dieťa narodené z tohto zväzku bude patriť jemu, aby ho mohol vychovávať. Keď sa Artuš narodí, Mab ho prekľaje... V druhej časti filmu Merlin učí Artuša etike a morálke. Artuš (Paul Curran) vytiahne z kameňa čarovný meč Excalibur a postaví zlaté mesto Kamelot. Zároveň sa dá zviesť lady Morganou (Helena Bonham Carterová), ktorá túži po kráľovskej korune, a dá jej syna Mordreda (Jason Done), s ktorým potom bude musieť sám bojovať o kráľovstvo. Artuš sa napokon sa ožení s krásnou Guineverou (Lena Headeyová) vydá sa hľadať Svätý grál. Vzťahy medzi rytiermi zničí láska Guinevery a sira Lancelota (Jeremy Sheffield), ktorý má chrániť kráľovnú a Kamelot počas kráľovej neprítomnosti. A katastrofu zavŕšia ďalšie intrigy zlej kráľovnej temnôt Mab, ktorá očaruje Nimue s prísľubom večnej krásy a využije ju proti Merlinovi, aby ho zničila. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (199)

Kali4 

všetky recenzie používateľa

Pohádka o jedné veleznámé legendě s řadou kvalitních herců, příjemnou atmosférou a mýtickým kouzelníkem alias Samem Neillem v hlavní roli. Samozřejmě, že se jedná o čajíček oproti naturalistickému Excaliburu, ale film se pořád drží známých (ne)skutečností a je pro mne daleko lépe stravitelnější než jeho starší bratranec. Navíc byl vysílán pouze v televizní produkci. Moje nejoblíbenější zpracování příběhu o Excaliburu, i když tak úplně o Excaliburu není. ()

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Magický príbeh s pomerne slušnou výpravou a hviezdnym hereckým obsadením,v ktorom dominuje excelentné herecké umenie Mirandy Richardson.Hoci triky chvíľami pôsobia umelo až lacno(najmä v prvej časti),ide o vskutku vydarený a pútavo vyrozprávaný televízny počin,ktorý sa v mnohom vyrovná oveľa perspektívnejším projektom. ()

Reklama

HoneyBunny 

všetky recenzie používateľa

Pan režisér má úžasný cit pro magické věci. Všichni ty gryfové, víly, kouzla, podzemí říše Mab, to je prostě pošušňáníčko. Navíc má Merlin nádhernou hudbu Trevora Jonese (znovu musím poukázat na tu pasáž v závěru filmu). Sam Neill má možná na Merlina až moc okoukaný obličej, jeho kolega z Excaliburu byl o kousíček lepší, ale i tak je radost na něj pohledět. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na hallmarkovské spracovania všakovakých legendárnych a mýtických príbehov (Hercules, Noemova archa :-( ...) je tento film naozaj skvostný a myslím si tiež, že po Excalibure, je toto jedno z najlepších spracovaní legendy o kráľovi Artušovi, aj keď ten je tu viac-menej iba okrajový. Oceniť treba aj vizuálne efekty (na Hallmark nezvyčajne dobré), ktoré vzhľadom na celkovú rozprávkovosť príbehu dodávajú filmu naozaj kúzelnú atmosféru (najviac treba vyzdvihnúť animáciu draka). Z hercov najviac zaujmú Sam Neill a Miranda Richardson ako kráľovná Mab pôsobí naozaj úžasne. Film je však často veľmi chaoticky zostrihaný, príbeh je všelijak novodobo poprekrúcaný a niektoré scény (hlavne tie s Frikom) pôsobia dehanestujúco a groteskne. Film získal 4 ceny Emmy (výprava, masky, kostýmy a vizuálne efekty) z 15 nominácií a 4 nominácie na Zlatý glóbus. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vynikajúci dobrodružný fantasy film. Má celkom dobrý príbeh o čarodejníkovi Merlinovi, ktorého vychovala zlá čarodejnica Mab, aby v budúcnosti poslúžil jej plánom, ale on sa jej vzbúri a odíde. Rozhodne sa konať dobro a tak chce hlavne nájsť dobrého a čestného kráľa pre Anglicko, okrem toho sa aj zamiluje, ale na tejto ceste ho čaká mnoho problémov. Spracovanie je skutočne perfektné, toto obdobie a legendy s ním súvisiace vždy pôsobili dostatočne atraktívne a tentoraz to už od začiatku pôsobí dobrým dojmom. Ale poteší, že úroveň filmu sa neustále zvyšuje, takže keď už Merlin dospeje, film sa celkovo vylepší a potom už pribúdajú mnohé zaujímavé prvky, chválim hlavne perfektne zvládnuté striedanie kráľov z rôznych dôvodov, pričom každý má dostatok priestoru a zaujímavú povahu a všetko to vyvrcholí časťou s kráľom Artušom, ktorá je rozhodne najlepšia. Chválim, že to úplne ideálne funguje v oboch hlavných žánroch, či už v historickom, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých udalostí a postáv, ale aj fantasy, kde sú zase výborne podané všetky tie problémy, ktoré spôsobuje čarodejnica Mab, pričom sa navyše oba žánre dobre dopĺňajú. A k tomu poteší aj príjemná romantická línia. Takže tie tri hodiny sú skvelo zvládnuté, nájde sa tu množstvo perfektných scén, k tomu ten vynikajúci záver, toto sa mi skutočne páčilo. Čo sa týka akcie, občas sa nájde nejaká väčšia bojová scéna prípadne fantasy súboj, síce s drahou konkurenciou sa to objektívne moc nemôže rovnať, ale mne je to úplne jedno, v tomto filme je akcia to posledné, čo ma zaujíma. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Sam Neill vo svojej životnej úlohe, bavil ma neustále a množstvo skvelých a dobre obsadených vedľajších postáv ako Miranda Richardson v úlohe čarodejnice Mab, jej pomocník Martin Short, sympatická Isabella Rossellini, Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, Lena Headey a viacero iných. Réžia a technická stránka sú skvelé, síce rozpočet viditeľne nebol najväčší, preto aj výprava nie je prvotriedna, ale ja som aj tak veľmi spokojný, má ta zaujímavý vizuál, perfektnú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže to plne vynahradí. A k tomu ešte tá nádherná hudba, ktorá celý film ešte o triedu povyšuje. Rozhodne sa nepovažujem za fanúšika tohto žánru, fantasy moc nemusím a aj jeho najslávnejší predstavitelia sú pre mňa väčšinou prinajlepšom priemerní, ale dva filmy som si veľmi obľúbil a to Kráľovstvo prsteňa a práve Merlin. Takže pre mňa je to nielen najlepšie spracovanie legendy o Kráľovi Artušovi a podobne, ale aj najlepší fantasy film vôbec. 88% ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama