Reklama

Reklama

Osvětim: nacisté a konečné řešení


Osvobození a pomsta (E06)

(epizóda)
  • Veľká Británia Liberation & Revenge

Obsahy(1)

V polovině ledna 1945 nacisté už věděli, že je jen otázkou dnů, než se v Osvětimi objeví Rudá armáda. Největší koncentrační a vyhlazovací tábor v celé nacistické říši neměl už brzy existovat. SS se snažilo ze všech sil utajit detaily toho, co se tu dělo: záznamy byly odstraněny nebo spáleny, plynové komory zničeny. Každý, kdo působil v Osvětimi věděl, že se blíží doba, kdy je Spojenci povolají k odpovědnosti. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Príbeh o tom, ako sa zodpovední za tieto šialenstvá snažili uniknúť spravodlivosti. Vďaka poznámkam Rudolfa Hoessa z väzenia sa dozvedáme strašne veľa o pokrivenej osobnosti tohto človeka. On to ani nerobil z nenávisti, bral to ako prácu a povinnosť. Keď spojeneckí vojaci odhalili tábory, až potom im bolo jasné, proti čomu vlastne bojujú. Páčilo sa mi však, že dokument ich neukazuje len ako svätcov a otvorene pripúšťa, že spojeneckí, najmä sovietski vojaci, oslobodené ženy znásilňovali. Opäť sa vraciame nielen na Slovensko a ukazuje sa tu, že návrat židov do domoviny alebo k bývalým domom, majetkom, bol skoro nemožný. Na druhej strane židovské komandá sa mstili a zabíjali beztrestne, ani táto téma neostane neodkrytá. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Laurence Rees je v dokumente The 50 Greatest Dokumentaries (2005) označený (aj vedľa takého Attenborougha) ako jeden z najväčších dokumentaristov. Prečo ho tam zaradili je vidieť aj na tejto sérii. Asi najviac ma nadchla posledná 6.časť, ktorú by som nemohol ohodnotiť inak ako plným počtom. Ide hlavne o informácie, ktoré mi v iných dokumentoch chýbali (napr. aký bol počet dôstojníkov SS a počet prísl. Sonderkommanda na 1 tábor). Zaznie tu veta že v tábore Auschwitz (Osvětim) bolo zabitých 1 100 000 ľudí, kde pre mňa to "ľudí" je to, čo som chcel počuť. Samozrejme to číslo je následne rozvodené podľa národností. Najväčšiu hodnotu tu majú samotné výpovede prežilých väzňov, tiež je tu vyspovedaný neskorší pomstiteľ - vrah nacistov, a je tu aj výpoveď nacistu, ktorý tu má čo povedať na adresu dnešných spochybňovateľov tejto neľudskej histórie. Nič v tomto dokumente nie je odfláknuté, tvorcovia si dali záležať aj na objektivite, ale aj na niečom tu menej významnom - na hudbe. Tá je fakt chytľavá, hlavne Händelova melódia pôsobí ako veľké memento. ()

Reklama

Reklama